Skocz do zawartości

Czy router i wzmacniacz wifi działają jako jedna sieć?

Recommended Posts

Witam, musiałem użyć wzmacniacza sieci w domu. Urządzenie jest podpięte przez switch do routera znajdującego się u góry i na dole rozsyła wifi. W ścianach są gniazdka z wyjściami/wejściami internetowymi i gdzieś w skrzynce jest switch. Ogólnie działa, tylko potrzebuję wewnątrz jednej sieci sparować dekodery NC+ a także streamer muzyczny a wzmacniacz wysyła sygnał pod inną nazwą niż router czyli tak jakby byłaby to osobna sieć. Czy router główny i ten wzmacniacz mogą działać w jako jedna sieć czy nie? Nie bardzo wiem, na jakiej zasadzie to działa. 

Mam nadzieję, że nie pogmatwałem. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi :)

Edytowane przez UB-SB-USB

Cześć

Jeśli we wzmacniaczu nie jest włączony serwer DHCP to wg mnie oba urządzenia powinny tworzyć 1 sieć lokalną, nawet jeśli mają różne SSID. W większości wzmacniaczy można też zmienić nazwę sieci WiFi i ustawić ją oraz hasło na takie same jak w routerze. Trzeba tylko ustawić inny kanał, żeby się nie zakłócały nawzajem.

Edytowane przez wiatr

A czy zamiast tego można użyć wzmacniacza jako access point? Czy wtedy będzie on działał jako antenka od routera?

Wybacz ale nie rozumiem pytania. Jako antenka może działać tylko zewnętrzna antena o ile router posiada odpowiednie wyjście :P Jeśli dobrze zrozumiałem Twój pierwszy post, oczekiwany efekt uzyskasz wyłączając DHCP we wzmacniaczu. Jeśli oczekujesz więcej pomocy powinieneś podać model routera i wzmacniacza.