Skocz do zawartości

Migotanie w monitorze a technologia Flicker-Free

Recommended Posts

Witam, otóż już prawie kupiłem aoc i2369vm ale postanowiłem z tym jeszcze troszkę zaczekać. Czytałem że konkurencyjny LG ma technologię Flicker-Free które pozwala odpocząć oczom od "efektu migotania". Panowie jak to z tym jest? Czy faktycznie te migotanie jest takie niezdrowe i psuje mocno oczy? Dodam że posiadam okulary do korzystania z komputera czy one pomogą mi z tym migotaniem?

EDIT: Dodam że strasznie podoba mi się ten AOC i chciałbym go mieć ale jeśli na prawde te migotanie mozna stwarzać problemy to sie mocno zastanowie nad zmiana decyzji =(

Z góy dzięki <3

Edytowane przez Fajress0

Czy faktycznie te migotanie jest takie niezdrowe i psuje mocno oczy?

tak

posiadam okulary do korzystania z komputera czy one pomogą mi z tym migotaniem?

nie, one w niczym nie pomagają w zasadzie

Flicker-Free

pod tą czy inną nazwą dostępny w zdecydowanej większości monitorów, natomiast jeżeli chcesz taki na prawdę poprawnie zbudowany i nie ryjący beretu monitor to kup EV2450 lub 2455

bo magiczne flicker free w gównie za 4-5 stówek tak na prawdę wiele nie zmienia

• Popieram 1

Rozumiem, jasna sprawa że droży model oferują trochę w lepszej jakości ta technologie ale co do tej technologi właśnie w tym zakresie cenowym 500-600zł to ten flicker-free w tych własnie monitorach pomoże znacząco? Czy jeśli mam się kierować tylko tym przy wyborze monitora to lepiej sobie darować?

Posiadam w tej chwili Samsunga SyncMastera P2070 może do tego migotania się już w 100% przyzwyczaiłem bo korzystam z niego dużo a głowa wgl nie boli  :D

A jeśli użytkowałbym komputer 3-4 godziny dziennie brak tego Flicker-Free byłby wtedy odczuwalny? Bo ja nie mówię o korzystaniu z komputera cały dzień i całą noc tylko gdzieś tak 4 godziny dziennie. Może po prostu oczy się meczą a nie psują, gdzieś właśnie czytałem że człowiek może się czuć troszkę bardziej zmęczony ale żeby tak od razu to szkodziło? W żadnej recenzji jako głównego minusa nie utwierdzono brak Flicker-Free a z twoich komentarzy można wywnioskować że to poważny minus a sądze że mam duże doświadczenie w tych sprawach  :cry:

Edytowane przez Fajress0

A jeśli użytkowałbym komputer 3-4 godziny dziennie brak tego Flicker-Free byłby wtedy odczuwalny? Bo ja nie mówię o korzystaniu z komputera cały dzień i całą noc tylko gdzieś tak 4 godziny dziennie. Może po prostu oczy się meczą a nie psują, gdzieś właśnie czytałem że człowiek może się czuć troszkę bardziej zmęczony ale żeby tak od razu to szkodziło? W żadnej recenzji jako głównego minusa nie utwierdzono brak Flicker-Free a z twoich komentarzy można wywnioskować że to poważny minus a sądze że mam duże doświadczenie w tych sprawach  :cry:

Nie pchaj się w monitor, który nie ma technologii, która redukuje migotanie obrazu. Migotanie obrazu powoduje duże zmęczenie wzroku, oczy pieką, robią się ciężkie. Zacytuję Ci komentarz z morele do tego monitora:

Odradzam kupno tego monitora, tym bardziej, że podrożał. Po dość krótkim czasie użytkowania trzeba go wymienić na nowy monitor. Nie nadaje się do czytania ani przeglądania Internetu. Jeśli chodzi o oglądanie filmów czy granie w gry komputerowe, to jest w porządku (grafika b. ładnie się prezentuje), dopóki oczy nie zaczną od niego boleć... Nie radzę instalować sterownika z dołączonej płyty. U mnie zrobił małe spustoszenie w systemie, związane z podłączaniem monitorów.

- mocne migotanie, a na pełnej jasności zbyt silne światło
- skutek: szybko męczy wzrok

Są też inne komentarze, w których ludzie twierdzą, że monitor nie męczy wzroku. Najlepiej będzie jak sobie zamówisz ten monitor i przetestujesz go i sam podejmiesz decyzję czy go zostawisz czy zwrócisz. Możesz sprawdzić też ten monitor LG 23MP67VQ-P, który powinien mieć flicker free.
Edytowane przez wsde