Fajress0 0 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Witam, otóż już prawie kupiłem aoc i2369vm ale postanowiłem z tym jeszcze troszkę zaczekać. Czytałem że konkurencyjny LG ma technologię Flicker-Free które pozwala odpocząć oczom od "efektu migotania". Panowie jak to z tym jest? Czy faktycznie te migotanie jest takie niezdrowe i psuje mocno oczy? Dodam że posiadam okulary do korzystania z komputera czy one pomogą mi z tym migotaniem?EDIT: Dodam że strasznie podoba mi się ten AOC i chciałbym go mieć ale jeśli na prawde te migotanie mozna stwarzać problemy to sie mocno zastanowie nad zmiana decyzji =( Z góy dzięki <3 Edytowane 16 Października 2015 przez Fajress0 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Czy faktycznie te migotanie jest takie niezdrowe i psuje mocno oczy? tak posiadam okulary do korzystania z komputera czy one pomogą mi z tym migotaniem? nie, one w niczym nie pomagają w zasadzie Flicker-Free pod tą czy inną nazwą dostępny w zdecydowanej większości monitorów, natomiast jeżeli chcesz taki na prawdę poprawnie zbudowany i nie ryjący beretu monitor to kup EV2450 lub 2455 bo magiczne flicker free w gównie za 4-5 stówek tak na prawdę wiele nie zmienia 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fajress0 0 Napisano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Rozumiem, jasna sprawa że droży model oferują trochę w lepszej jakości ta technologie ale co do tej technologi właśnie w tym zakresie cenowym 500-600zł to ten flicker-free w tych własnie monitorach pomoże znacząco? Czy jeśli mam się kierować tylko tym przy wyborze monitora to lepiej sobie darować? Posiadam w tej chwili Samsunga SyncMastera P2070 może do tego migotania się już w 100% przyzwyczaiłem bo korzystam z niego dużo a głowa wgl nie boli Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 bo to jeszcze CCFL, natomiast nawet w tanim monitorze lepiej mieć DC niż PWM, różnicę odczuje każdy kto nie jest cyborgiem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fajress0 0 Napisano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) A jeśli użytkowałbym komputer 3-4 godziny dziennie brak tego Flicker-Free byłby wtedy odczuwalny? Bo ja nie mówię o korzystaniu z komputera cały dzień i całą noc tylko gdzieś tak 4 godziny dziennie. Może po prostu oczy się meczą a nie psują, gdzieś właśnie czytałem że człowiek może się czuć troszkę bardziej zmęczony ale żeby tak od razu to szkodziło? W żadnej recenzji jako głównego minusa nie utwierdzono brak Flicker-Free a z twoich komentarzy można wywnioskować że to poważny minus a sądze że mam duże doświadczenie w tych sprawach Edytowane 17 Października 2015 przez Fajress0 Cytuj Link to post Share on other sites
wsde 36 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) A jeśli użytkowałbym komputer 3-4 godziny dziennie brak tego Flicker-Free byłby wtedy odczuwalny? Bo ja nie mówię o korzystaniu z komputera cały dzień i całą noc tylko gdzieś tak 4 godziny dziennie. Może po prostu oczy się meczą a nie psują, gdzieś właśnie czytałem że człowiek może się czuć troszkę bardziej zmęczony ale żeby tak od razu to szkodziło? W żadnej recenzji jako głównego minusa nie utwierdzono brak Flicker-Free a z twoich komentarzy można wywnioskować że to poważny minus a sądze że mam duże doświadczenie w tych sprawach Nie pchaj się w monitor, który nie ma technologii, która redukuje migotanie obrazu. Migotanie obrazu powoduje duże zmęczenie wzroku, oczy pieką, robią się ciężkie. Zacytuję Ci komentarz z morele do tego monitora: Odradzam kupno tego monitora, tym bardziej, że podrożał. Po dość krótkim czasie użytkowania trzeba go wymienić na nowy monitor. Nie nadaje się do czytania ani przeglądania Internetu. Jeśli chodzi o oglądanie filmów czy granie w gry komputerowe, to jest w porządku (grafika b. ładnie się prezentuje), dopóki oczy nie zaczną od niego boleć... Nie radzę instalować sterownika z dołączonej płyty. U mnie zrobił małe spustoszenie w systemie, związane z podłączaniem monitorów. - mocne migotanie, a na pełnej jasności zbyt silne światło - skutek: szybko męczy wzrok Są też inne komentarze, w których ludzie twierdzą, że monitor nie męczy wzroku. Najlepiej będzie jak sobie zamówisz ten monitor i przetestujesz go i sam podejmiesz decyzję czy go zostawisz czy zwrócisz. Możesz sprawdzić też ten monitor LG 23MP67VQ-P, który powinien mieć flicker free. Edytowane 17 Października 2015 przez wsde Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts