Longhorn 595 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witam Obecnie mam karte dźwiękową Creative Audigy SE. W najbliższym czasie będe zmieniał komputer i zmienie też karte najlepiej na model pod złącze PCI-E ale koniecznie musi mieć dopracowane sterowniki pod siódemke. Co polecacie? Cena bez znaczenia ale nie więcej niż 300zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Asus Xonar DX/XD Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=12706 lub http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=12708 chociaż bardziej polecam Asus Xonar w połączeniu z Logitech Z5500THX ma grubego kopa Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Aha zapomniałem że mam głośniki Microlab Solo7c http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/R ... -1944.html Cytuj Link to post Share on other sites
dsn Zielarz 7 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Kolega dementor podał ci bardzo okrojone karty. Ja osobiscie używam SB X-Fi Fatal1ty Profesional ( jest to pełnowartościowe X-Fi z bajerem jakim jest RAM "niby" odciążający sprzęt) pracuje u mnie w połączeniu z Z5500THX i efekt jest bardzo dobry. W tej cenie raczj lepszej dźwiękówki nie znajdziesz. Oczywiście będziesz musiał pobrać najnowsze sterowniki ze strony creative bo te na płycie będą ci sie krzaczyć. A jeżeli chcesz mieć coś mocnego to Asus D2X/XDT ale to już wydatek żędu 600-700zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Kolega dementor podał ci bardzo okrojone karty.podaj powód tego komentarza,a ty probujesz wcisnąć karte kosztu 600-700 znajdz cos lepszego za 300PLN.Karta jest na wysokim poziomie i autor odczuje moc przy tych głośnikach Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 A czy autor wie, ze swoją SE, moze zmodować na X-Fi, i to będzie działało na W7?? Nie widzę sensu zmieniania muzycznej, ponieważ gra to naprawdę dobrze, a można dodać bajery od X-Fi. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Tak mam stery od X-Fi. Czyli nie warto zmieniać tej Audigy SE np. na Xonara DX/XD, zobaczyłbym różnice w dźwięku? Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Audigy dostaje małego kopa po modowaniu ale prawdziwa moc ujrzysz np przy ASUS Xonar i pamiętaj inwestowanie w kartę muzyczną przynosi korzyści na kilka lat tego się nie wymienia tak często jak karty graficzne Cytuj Link to post Share on other sites
dsn Zielarz 7 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 próbujesz wcisnąć karte kosztu 600-700 znajdz cos lepszego za 300PLN Nie wciskam mu karty za 600-700 doradzam mu X-Fi Fatal1ty Pro a karta kosztuje w okolicach 270 zł a jako hi-end dodalem xonara za 600-700 (jako przykład) i to jest pełnowartościowy xonar ze wszystkimi bajerami. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 21 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 no to źle mu doradzasz. DX generuje lepszą jakość dźwięku od X-Fi , mimo obciętych bajerów od D2/D2X , a posiadam to i to wersja, DX nie wiele odstaje od D2 Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Audigy dostaje małego kopa po modowaniu ale prawdziwa moc ujrzysz np przy ASUS Xonar i pamiętaj inwestowanie w kartę muzyczną przynosi korzyści na kilka lat tego się nie wymienia tak często jak karty graficzne Ciekawe, na PW pisałeś co innego Więc jak to z tym jest? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Niestety jak na razie utrzymuje się sytuacja w której przy Creativeach płaci się za markę (odstępstwo - CAL'e), a nie za jakość produktu. Xonar pod tym względem wypada lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Więc jak to z tym jestjest tycio czystszy dźwięk i głębszy bass Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Tak mam stery od X-Fi. Czyli nie warto zmieniać tej Audigy SE np. na Xonara DX/XD, zobaczyłbym różnice w dźwięku? jakas tak, tym bardziej ze wysypiesz z kieszeni troche kasy i podswiadomosc zacznie dzialac. masz glosniki stereo, wiec olej wodotryskowe wynalazki, dzwiek zaczyna sie od takich klockow: http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... B_DAC.html Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 _nrt_ fajna tylko szkoda by mi było 600 zł za takiego klocka którego bym w pełni nie wykorzystał Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 I dlatego nie ma sensu zmiany Audigy SE na jakiegokolwiek Xonara. Mod na X-Fi i tak jest bardzo dobrze. Za te 300zł autor nie uzyska jakiejś znaczącej poprawy dźwięku. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 I dlatego nie ma sensu zmiany Audigy SE na jakiegokolwiek Xonara. Mod na X-Fi i tak jest bardzo dobrze. Za te 300zł autor nie uzyska jakiejś znaczącej poprawy dźwięku.Na taką wypowiedź czekałem. Skoro nie warto zmieniać to lepiej wydam te pieniążki na coś innego niż karta muzyczna. Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 24 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 _nrt_ fajna tylko szkoda by mi było 600 zł za takiego klocka którego bym w pełni nie wykorzystałale o so chosi? on nie robi nic innego, oprocz grania. zadnych sterownikow, wpinasz i gra. w przeciwienstwie do tanszych kart dzwiekowych, ktore udaja ze to robia, za to sie mozna pobawic sterownikami, eq, efektami... to kwestia podejscia, jak sadze. mnie nie stac, zeby oszczedzac. jak kupuje, to konkretnie i na lata. Cytuj Link to post Share on other sites
Dementor 269 Napisano 24 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 na lata również będzie taka za 300 nie ma potrzeby kupować za 600 Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 24 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 na lata również będzie taka za 300 nie ma potrzeby kupować za 600w sumie 4-5 to tez liczba mnoga... zwroc uwage na fakt, ze wszystkie "daki" chodza na usb 1.0, czyli teoretycznie juz 12 lat i nic nie wskazuje na to, ze ten trend sie zmieni. nawet jesli do czegos takiego dojdzie, to mozna wejsc do niego optykiem (przez konwerter), mozna podpiac cd z biedronki jako transport i jako zrodlo tez zagra (bez kompa), dostajesz wzmacniacz sluchawkowy zdolny napedzic 500 omowe sluchawki. stereo i format 2.0 jest na rynku... 50 lat? mnie osobiscie (im dluzej siedze w audio) coraz mniej przekonuja jakiekolwiek karty dzwiekowe. tanie nie maja sensu, bo dzwiek z nich sie wydobywajacy nie jest wart takich pieniedzy, drogie rowniez, bo o ile dzwiek zaczyna byc na poziomie to komp szumi i w gre wchodza w zasadzie tylko sluchawki, najlepiej zamkniete. dobre kolumny, dobry wzmak, dobra karta i szumiacy komp to w zasadzie patologia. idac dalej- konkretne chlodzenie wodne to koszt, za ktory mozna kupic squeezeboxa (sa tacy, co dla wygody rezygnuja ze swoich transportow cd za sumy z 4 zerami i do dac'ow go podpinaja nie slyszac roznicy) z dyskiem usb eliminujac komputer z toru zupelnie. takze imo majac na pokladzie znosna integre kazda wewnetrzna karta dzwiekowa do stereo nie ma sensu. i moge tego bronic jak niepodleglosci Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 24 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Nie wiem co Ci szumi w komputerze w którym najszybciej obracający się wentylator ma 500RPM. Myślę że nikt nie władowałby karty za 800zł do komputera z BOXem. I niestety nie zgodzę się że przy dobrej integrze osobna karta nie ma sensu. Mam 889A na swojej płycie i niestety ale szału nie robi. Nie ma mocy, dynamiki. Dźwięk jest mdły w porównaniu choćby do DXa który także orłem nie jest. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 25 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Nie wiem co Ci szumi w komputerze w którym najszybciej obracający się wentylator ma 500RPM. Myślę że nikt nie władowałby karty za 800zł do komputera z BOXem. I niestety nie zgodzę się że przy dobrej integrze osobna karta nie ma sensu. Mam 889A na swojej płycie i niestety ale szału nie robi. Nie ma mocy, dynamiki. Dźwięk jest mdły w porównaniu choćby do DXa który także orłem nie jest. 1. szumia wiatraki. i nie chodzi o to, ze przeszkadzaja, tylko o to, ze je slysze. to wbrew pozorom zasadnicza roznica. przynajmniej mi sie blogiej ciszy na powietrzu jeszcze nie udalo uzyskac. moze z pasywna grafika byla by wieksza szansa, ale na to sie w najblizszej przyszlosci nie zanosi. w normalnym uzytkowaniu mozna by rzec, ze swojego kompa nie slysze. natomiast przy odsluchach wylaczenie go powoduje uczucie ogromnej ulgi i nic na to poradzic nie moge. 2. karty za 300 zl nie maja sensu, bo zamiast kupowac glosniki za 300 i karte za 300 lepszy efekt mozna osiagnac na integrze i glosnikach za 600. na to tez nic nie poradze. podnoszac budzet koniecznosc zmiany zrodla wystepuje w momencie, gdy chcemy wydac na nia tyle, ile kosztuje owy audinst np, wiec karta za 600 znow odpada bo nie wytrzyma konkurencji w stereo. znow podnoszac budzet pojawiaja sie jeszcze lepsze dac'i a i wybor wiekszy. 3. mam nadzieje, ze teraz wyrazilem sie jasno. to, ze dx jest lepszy od integry jest jasne, to ze integre dostajemy za "free" a dx'a trzeba sobie kupic rowniez. gdyby byl tanszy nie byloby tematu, jednak jego cena nie odzwierciedla mozliwosci. 4. wszystko co wyzej tyczy sie stereo (o czym juz pisalem), przestrzenny mnie nie interesuje, wiec nie wiem jak tam sie sprawy maja. Pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
wl.przemek 0 Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Witam. Siadła mi chyba karta właśnie Asus Xonar DX - przy okazji przyznam że jest to ciekawy i alternatywny produkt dla Creativa, wysokiej klasy i za nieduże pieniądze, choć czasem występują konflikty z niektórymi programami i grami - to pewnie wina softu Dodam że ja kupowałem jak wchodziły na rynek i dałem ok 190 zl a teraz ... o ile wzrosła cena - to o czymś świadczy Do sedna, któregoś dnia po prostu wysiadł dźwięk a dokładniej siła odtwarzanego dźwięku Niby wszystko działa lecz na max volume ledwo słychać dźwięki i mikrofon również :help: Reinstalowałem sterowniki i nie przynosi to rezultatu. Teraz korzystam z dźwiękówki zintegrowanej i wszystko jest OK Doradzi Ktoś .... Przy okazji interesuje się kartą Creative Labs X-Fi Xtreme Gamer -, lecz ciekawi mnie opinia użytkowników Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts