skylette 0 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Cześć wszystkim, przejdę najlepiej od razu do rzeczy: Posiadam laptopa lenovo ideapad y580 i używam go przeważnie do gry w The Sims 3. Jednak problem polega na tym, że strasznie się przycinają (nie przez specyfikacje komputera) i po prostu zastanawiałam się nad kupnem dysku SSD, zainstalowania na nim owej gry ze wszystkimi dodatkami i grania w ten właśnie sposób. Ogólnie to ktoś podsunął mi pomysł, wspominając o tym że do swojego laptopa upchał taki właśnie dysk SSD. Ja sama kompletnie się na tym nie znam,a chcę zamówić taki dysk przez internet, dlatego też: - Różne dyski mają różne wejścia, jakie z nich będzie pasowało do mojego laptopa, to właściwie ma jakieś znaczenie? (specyfikacje są na necie, chociażby tu: link - Jaki najlepiej kupić dysk? Te, które są opisane w temacie z polecanymi SSD mogę jakoś wpiąć do laptopa? - Co to jest PCI, a co to jest SATA? - Próbował ktoś z was takiego rozwiązania właściwie? Zmieni to cokolwiek? Z góry dziękuję za odpowiedź, jestem zielona w temacie dysków więc proszę o jakieś proste odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
Taaku 4 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Dysk ssd raczej stosuje sie na system, nie na sama gre. Mozna rowniez wrzucic tam jakas gre, ale roznica jest tylko i wylacznie podczas ladowania sie gry, gra sama w sobie szybciej chodzic nie bedzie Przyklad - mam Wiedzmina 3 na dysku ssd, po uzyciu tzw "szybkiej podrozy" wyskakuje obraz ladowania, ktory trwa 1-3s, na zwyklym dysku bylo to moze z 5-7s, roznica jest owszem, ale podczas samej gry (przykladowo podrozowania na koniu) roznicy nie ma. podsumowujac, zakup dysku ssd usprawni Ci dzialanie laptopa, moze w jakims nieduzym stopniu dzialanie samych simsow, ale nie licz na fajerwerki . Jezeli chodzi o dyski, to laptopy najczesciej uzywaja 2.5 calowych dyskow wlasnie w SATA - chyba kazdy dysk SSD posiada ten interfejs. Cytuj Link to post Share on other sites
skylette 0 Napisano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Na wielu angielskich portalach dotyczących właśnie simsów sporo osób wypowiada się właśnie, że to dość polepszyło im płynność samej rozgrywki. No, poza tym to jak mam być szczera, ładowanie tych ekranów w simsach 3 potrafi trwać 15 minut (w moim przypadku), więc zawsze to też coś da. Czekam na inne wypowiedzi, bo sama już nie wiem co myśleć. Cytuj Link to post Share on other sites
rdaneel 17 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Na wielu angielskich portalach dotyczących właśnie simsów sporo osób wypowiada się właśnie, że to dość polepszyło im płynność samej rozgrywki. No, poza tym to jak mam być szczera, ładowanie tych ekranów w simsach 3 potrafi trwać 15 minut (w moim przypadku), więc zawsze to też coś da. Czekam na inne wypowiedzi, bo sama już nie wiem co myśleć. Biorąc pod uwagę co kobiety potrafią robić z laptopem z HDD to dysk może po prostu robić bokami (generalna dewastacja) - rozumiem, że na porządku dziennym jest przenoszenie laptopa z miejsca na miejsce i przesiadywanie z nim gdzie popadnie czyli np na łóżku? W tym konkretnym przypadku prawie na 100% pomoże zakup nowego dysku, SSD w szczególności (wtedy będzie można szaleć z przenoszeniem i traktowaniem laptopa jak tableta) Polecany na tym forum to MX200 (http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-bx100-250gb-sata3-ct250bx100ssd1-707617/) z moich przemyśleń wynika że BX100 jest jak najbardziej wystarczający (http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx200-250gb-sata3-ct250mx200ssd1-712688/). Kupno mniejszego mija się z celem, większego stanowi wielki wydatek. Tak czy siak czeka ciebie przeniesienie danych i/lub przeinstalowanie systemu. http://www.crucial-polska.pl/2015/02/25/przenosimy-system-z-hdd-na-ssd/z uwzględnieniem " Przygotuj kupiony dysk twardy i podepnij go do komputera za pomocą odpowiedniej przejściówki. W większości wypadków będzie to SATA -> USB" i do tego zamontowanie dysku w laptopie (jeden mały śrubokręt krzyżakowy). Generalnie samemu się da, choć podejrzewam że zaglądnięcie do jakiegoś zaprzyjaźnionego serwisu (z zakupionym sprzętem) będzie bardziej skuteczne. tak mi się przypomniało: http://rodzynek.kielce.com.pl/n-olej.htm Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Dysk ssd raczej stosuje sie na system, nie na sama gre. Mozna rowniez wrzucic tam jakas gre, ale roznica jest tylko i wylacznie podczas ladowania sie gry, gra sama w sobie szybciej chodzic nie bedzie Przyklad - mam Wiedzmina 3 na dysku ssd, po uzyciu tzw "szybkiej podrozy" wyskakuje obraz ladowania, ktory trwa 1-3s, na zwyklym dysku bylo to moze z 5-7s, roznica jest owszem, ale podczas samej gry (przykladowo podrozowania na koniu) roznicy nie ma. podsumowujac, zakup dysku ssd usprawni Ci dzialanie laptopa, moze w jakims nieduzym stopniu dzialanie samych simsow, ale nie licz na fajerwerki . Jezeli chodzi o dyski, to laptopy najczesciej uzywaja 2.5 calowych dyskow wlasnie w SATA - chyba kazdy dysk SSD posiada ten interfejs. Grałeś kiedyś w bf4 na hdd i na ssd , spróbuj .................. Cytuj Link to post Share on other sites
Taaku 4 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Grałeś kiedyś w bf4 na hdd i na ssd , spróbuj .................. nie gralem i nie zagram, nie interesuja mnie takie tytuly jak BF4. Mowie jak jest na ogol, ze gry na dysku ssd nie powoduja fajerwerek, a na pewno sie znajda gry gdzie bedzie roznica. @edit: wygooglowalem troche i pokazane byly tylko roznice w ladowaniu, fakt faktem.. spore, ale chyba nie zrozumiales do konca tego co napisalem w swoim poscie wyzej Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Dysk ssd raczej stosuje sie na system, nie na sama gre. No nie za bardzo. Odkąd kilka lat temu przesiadłem się na SSD nie wyobrażam sobie instalowania gier na talerzowcu. Niebo i ziemia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
skylette 0 Napisano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Dziękuję za wasze wypowiedzi. Biorąc pod uwagę co kobiety potrafią robić z laptopem z HDD to dysk może po prostu robić bokami (generalna dewastacja) - rozumiem, że na porządku dziennym jest przenoszenie laptopa z miejsca na miejsce i przesiadywanie z nim gdzie popadnie czyli np na łóżku? W tym konkretnym przypadku prawie na 100% pomoże zakup nowego dysku, SSD w szczególności (wtedy będzie można szaleć z przenoszeniem i traktowaniem laptopa jak tableta) Tak, to ja. Wracając do głównego tematu, mówicie żeby zaopatrzyć się w ten SSD a więc kilka pytań: Jaką wielkość najlepiej wybrać? Nie będę mogła mieć na nim tylko i wyłącznie gier? Znaczy, to się nie opłaca tak? Najlepiej mieć na dysku cały system i dopiero wtedy giery? Druga sprawa: na allegro bądź w serwisie muszę kupić owy dysk i przejściówkę SATA -> USB, tak? I z tym idę do serwisu, oni robią co trzeba i tyle? Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Jaką wielkość najlepiej wybrać? Zależy od budżetu. Nośniki 120-128GB są obecnie bardzo nieopłacalne i dopłata do modelu 250-256GB jest raczej wskazana. Nie będę mogła mieć na nim tylko i wyłącznie gier? Nie ma to żadnego sensu, a w laptopie tym bardziej. SSD montujesz w miejscu, gdzie dotychczas znajdował się HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
max146 5 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Ja mam MX200 od półtora miesiąca (250GB) - polecam! Edytowane 17 Października 2015 przez max146 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Na dzień dzisiejszy to chyba najbardziej optymalny nośnik - łączy świetne osiągi z przystępną ceną. Cytuj Link to post Share on other sites
rdaneel 17 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Dziękuję za wasze wypowiedzi. Tak, to ja. Wracając do głównego tematu, mówicie żeby zaopatrzyć się w ten SSD a więc kilka pytań: Jaką wielkość najlepiej wybrać? Nie będę mogła mieć na nim tylko i wyłącznie gier? Znaczy, to się nie opłaca tak? Najlepiej mieć na dysku cały system i dopiero wtedy giery? Druga sprawa: na allegro bądź w serwisie muszę kupić owy dysk i przejściówkę SATA -> USB, tak? I z tym idę do serwisu, oni robią co trzeba i tyle? Jak w linkach: 250GB. Zakup przejściówki wydaje mi się nieopłacalny: jak pisałem zadzwonić/podejść do najbliższego serwisu i zapytać się za ile przeniosą system i wymienią dysk. Pewnie w cenie bądź niewiele więcej niż zakup przejściówki. No, chyba że chcesz się pobawić.... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts