Canibal 7 Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Witam jako że mój dysk już umiera ( wolne wczytywanie ,ciagłe wczytywanie dysku , głosna praca itp. Przyszedł czas aby kupić coś nowego aby nie spotkała mnie przykra niespodzianka. Zależy mi na dysku który będzie wytrzymywał duże ilości odczyt/zapis.I był w miare trwałym dyskiem i szybkim. Minimum 1TB . Myslałem nad WD Black ale widzę że często przetacza się WD Red . Który dysk jest bardziej opłacalny ? Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Red to dyski pod nas, stworzone do pracy 24/7 ale wolniejsze (na magazyn danych np ok), Blacki są najszybsze ale głośne. może blue ? Edytowane 14 Października 2015 przez Alpi Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Ja mam WD BLACK 1 TB od roku i głośnym bym go raczej nie nazwał , głośny to był mój poprzedni Hitachi dekstar , polecam ten dysk doskonale się sprawdzi również jako dysk systemowy gdy ktoś nie posiada dysku ssd , Edytowane 15 Października 2015 przez robertgr1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kwiecio 1 Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Jeśli system będzie na nim stać to WD Black z 5-cio letnią gwarancją będzie tutaj najlepszą opcją. Jeśli coś taniej to WD Blue. Cytuj Link to post Share on other sites
Canibal 7 Napisano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2015 system stoi na SSD . Glosnosc dysku mi nie przeszkadza . Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Blue powinien starczyć do zwykłego użytkowania w 100% różnica pomiędzy blackiem w codziennym używaniu niewidoczna, na korzyść blacka przemawia 5 lat gwarancji (po tych 5 latach to pewnie i tak go dawno zmienisz bo będzie mały), zaś na korzyść blue 1tb talerz. Edytowane 15 Października 2015 przez Alpi Cytuj Link to post Share on other sites
Kwiecio 1 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Korzystam z SSD + właśnie WD Blue na dane i jestem zadowolony. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts