Skocz do zawartości

Ocena zestawu do gier

Recommended Posts

Proszę o ocenę zestawu. Zestaw będzie służył do gier. Najbardziej zależy na opini zasilacza ale również innych podzespołów. No i czy budowa będzie pasować do zestawu. Nie mam zamiaru podkręcać. Czy potrzebne jest kupowanie chłodzenia do procesora czy boksowe wystarczy? Zestaw w poniższym linku 

http://www.morele.net/inventory/info/2mARAw/

Edytowane przez marcin7654321

Jak dla mnie to dawanie takiego zasilacza do zestawu dosyć przeciętnego to rozbój w biały dzień. Osobiście wziąłbym coś tańszego i wystarczającego do tego zestawu jak np. Antec VP500, albo SilentiumPC Vero L1 500W lub Corsair VS 450W. zaoszczędzisz wtedy 150zł na coś np. SSD etc.

Odnośnie obudowy, bez problemów będzie Ci służyć przez ładnych parę lat.

Chłodzenie boxowe w zupełności wystarczy, jeśli jednak zależy Ci na ciszy mógłbyś zainwestować w SPC Fera, albo coś podobnego :)

Edytowane przez boskikuba95

coś np. SSD

Raz tak, raz tak ...

Ja osobiście nie jestem póki co zwolennikiem SSD. Zdaję sobie sprawę, że działa szybciej niż normalny HDD, ale obecne ceny mnie nie przekonywują. Szybkość ładowania się czegokolwiek nie jest jak dla mnie kluczowa. Wolałbym kupić HDD za 200zł i 150zł dorzucić np. do karty graficznej, płyty głównej, procesora lub obudowy.

Najpierw zmień monitor. TN w takiej cenie to gorszy rozbój niż M1 550W. 

Z PSU wrzuć sobie VS 450 albo TT SE 530. Zdecydowanie bardziej sprawdzone jednostki oraz bardziej kulturalne. Z monitorów patrz na LG na IPS LG 24MP77HM-P, albo taniej LG 23MP47HQ-P.

Skoro wrzucasz cooler na CPU dla poprawy kultury pracy, to zmień też GPU na bardziej kulturalne chłodzenie w postaci Asus StriX. 

Zasilacz BDB osobiście go posiadam przy lepszej konfiguracji i mam mimo to troche zapasu - też takowy będziesz miał więc wszelkie "dodatki" do budy przejdą bez problemu tak jak i ewentualna pozniejsza wymiana podzespołów. Moim zdaniem zawsze lepiej zainwestować wiecej w zasilacz bo to wkoncu od niego zależy wszystko, a po co np za rok przy wymianie podzespolow wymieniac tez zasilacz? Wiec śmiało możesz go brać, zapewniam że nawet go nie usłyszysz :)

Szkoda, że masz ten model MOBO bo bym polecił wtedy lepsze ramy 1 kość 8GB 2400MHz za jakieś 10zł droższą ale może jeszcze zdecydujesz się na jakiś model obsługujący 2400.

Pasta i obudowa rewelacja też je posiadam, żadnych zastrzeżen, pasta chłodzi rewelacyjnie, obudowa spora, ładna po prostu cieszy oko, masz w niej 3 fabryczne wiatraki 120mm + opcja dodatkowych 2, jest to kwestia 20zl od sztuki wiec w razie pozniejszej potrzeby mozesz spokojnie montowac. Dodam tylko, ze w tej obudowie tylko 2 wioatraki sa regulowane tzn te 2 z przodu obudowy, w twoim wypadku bedzie tam tylko 1 oraz 1 na gorze, zostaje po 1 miejscu właśnie z przodu i na górze.

Proponuje zaoszczedzic pare zlotych na klawiaturze, osobiscie posiadam taki model i go polecam: http://www.morele.net/klawiatura-tracer-avenger-trakla43931-625686/ również podświetlana na niebiesko, dodatkowe klawisze L, możliwość robienia makr etc, tania ale bardzo dobra jak dla gracza czy zwykłego użytkownika.

PS.

Dlaczego nie zdecydowałeś się w tym zestawie o osobne chłodzenie do CPU zamiast boxowego? Niby wystarczy ale ale za niewielką dopłatą zyskasz o wiele lepszy komfort pracy cisza jak i temepratury.

Edytowane przez ullQuiorra