Skocz do zawartości

Komputer do gier za 4200zł [Skylake]

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera: gry
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 4200zł
  • Których części potrzebujesz?: Sama buda
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? Tak
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?:FHD, nie zamierzam wymieniać
  • Specjalne wymagania: możliwie maksymalnie wydajny
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? Nie
  • Własna propozycja zestawu: http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=68670
  • Inne: Interesuje mnie, czy ów SPC Vero L1, poradzi sobie z tym zestawem po OC oraz czy R9 390 znajdujące się w zestawie ma jakieś większe wady. Czekam na opinie i propozycje zestawów.

!!ZAZNACZAM, ŻE NIE POTRZEBUJĘ OKNA W OBUDOWIE, NIE SZUKAM PODZESPOŁÓW POD KOLOR ORAZ NIE POTRZEBUJĘ SSD!!

Jest 432W na +12V. W teorii powinno wystarczyć ale będzie ciasno. Ogólnie nie pchałbym takiego PSU do zestawu za 4200. Co najmniej TT SE 530W

Warto zwrócić uwagę na płytę główną. Zmień ją na AsRock Z170 Pro4 /intel Z170, DDR4, LGA1151/ Wystarczy zerknąć na sekcję zasilania oraz radiatory na niej. 

Teraz jeszcze tak. W cenie R9 390 masz też Asus Radeon R9 290X DCII 4GB DDR5 512bit (1000/5000)

Taka ciekawostka http://www.hardocp.com/article/2015/06/18/msi_r9_390x_gaming_8g_video_card_review/9#.Vhvr_3rtlBc

Podkręcać chcę max do 4,4 GHz, wyżej nie mam zamiaru.

W takim razie załóżmy inny scenariusz, zamiast R9 390 decyduję się na GTX 970 od Gigabyte, ale nie G1 tylko WF3. Jaki zasilacz polecasz do takiego zestawu. Tak na marginesie, to 4250zł jest maksem już bardzo naciągniętym, więcej nie ma opcji.  Jeżeli to ma sens, to mogę zejść z RAMu do jakiś 2666MHz, aby oszczędzić parę złotych :)

Edytowane przez freakyz

Tak na marginesie, to 4250zł jest maksem już bardzo naciągniętym, więcej nie ma opcji ;/

Zestaw po wszystkich zmianach (TT SE 530W / R9 290X / Asrock Z170 Pro4) będzie kosztować 4260 zł.

zamiast R9 390 decyduję się na GTX 970 od Gigabyte, ale nie G1 tylko WF3. Jaki zasilacz polecasz do takiego zestawu.

Jeżeli w ten sposób, to i VS 450W spokojnie wystarczy.  

Kurcze, ciężka decyzja ponieważ nie chciałbym rezygnować z 6600k, a fajnie byłoby zaopatrzyć się w R9 390. Myślisz, że można na czymś aktualnie oszczędzić? W sumie mógłbym zrezygnować z dysku i podłączyć mój zewnętrzny. Co o tym sądzisz?

Natrafiłem na taki zasilacz: http://www.x-kom.pl/p/263718-zasilacz-komputerowy-silentiumpc-600w-vero-l1.html

Co sądzisz?  Bo ja mam wrażenie, że to nie Vero L1, a M1, ale cena interesująca jak na 596W na +12V.

Edytowane przez freakyz