venegart 0 Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam, Mam pewien problem. Z powodu problemów z wykrywaniem urządzeń USB na przednim panelu postanowilem zaktualizować BIOS na płycie głównej, pobrałem najnowszą wersje i wrzucilem na pendrive, po czym uruchomiłem aktualizację z poziomu M.Flash w UEFI. Pojawił się komunikat by nię odłączać komputera od prądu. Wyszedłem z pokoju na jakiś czas i po moim powrocie komputer resetował się przez cały czas jakby procedura POST nie chciała zaskoczyć, tzn komputer startuje(wiatraki zaczynają pracowac) po czym mija sekunda i się wyłącza, po kilku sekundach znowu próbuję się uruchomić. PC: CPU : i5 3570k GPU: GTX660 SLI RAM: 2x4GB Corsair ddr3 MOBO: z77a-g45 Zasilacz: Fractal design tesla 650w gold. Próbowałem resetować CMOS przyciskiem, wyciągałem też bateryjkę na ponad 30min, próbowałem uruchamiać z tylko jedną koscią ram. Czy to możliwe że skasował się cały firmware biosu lub zresetował się do wersji ktora nie obsługuję jeszcze procesorów ivy bridge? Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Płyty MSI mają czasami taką przypadłość, że po odłączeniu zasilania nie chcą wystartować(też mam MSI). Spróbuj przytrzymać przycisk Power na obudowie trochę dłużej 3-5 sekund. Może odpali. Oczywiście wszystko zależy od tego czy procedura aktualizacji przebiegła prawidłowo. Gdy robię aktualizację nigdy nie odchodzę od komputera. Zwykle taka operacja trwa max. 5 minut. Można się wstrzymać nawet z siku. 2 Link to post Share on other sites
venegart 0 Napisano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Niestety nie podziałalo. Link to post Share on other sites
Rozwiązanie gepardmak 697 Napisano 12 Października 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) To by znaczyło, że aktualizacja nie przebiegła prawidłowo. Będziesz zmuszony reklamować płytę. Tyle, że nie opisuj usterki, że robiłeś aktualizację bo będziesz musiał zapłacić za serwis. Napisz po prostu nie startuje. Nic więcej. Spróbuj jeszcze wyciągnąć kabel zasilający na jakieś 30 minut. Podłącz go ponownie odczekaj 10-15 i spróbuj uruchomić pc. Edytowane 12 Października 2015 przez gepardmak 1 Link to post Share on other sites
venegart 0 Napisano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Tylko że reklamacja zazwyczaj trwa trochę czasu, w zwykłym serwisie na zaprogramują ponownie biosu programatorem? Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Wszystko zależy czy kość jest wlutowana czy obsadzona w podstawce. Dobry serwis zaprogramuję i taką i taką. Koszty ok 100 zł. 1 Link to post Share on other sites
venegart 0 Napisano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Dodam że posiadam identyczną płytkę z tym że z powyginanymi pinami w sockecie bo kiedys otrzymałem ją od znajomego, wiec w ekstremalnych przypadkach mozna podmienić kości. Czy płyta mogła paść całkwicie czy raczej do odratowania? Płyta jeszcze na gwarancji, z tym że musiałbym ją wysyłać do Agito, i zanim by do mnie wróciła to troche bym poczekał. Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 13 Października 2015 Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Mało prawdopodobne by płyta padła całkowicie. Raczej to problem związany z nieudaną aktualizacją. Kości na płycie są wlutowane więc samemu nie przełożysz układu. 1 Link to post Share on other sites
venegart 0 Napisano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Płytę wyślę jednak na gwarancję. Pewnie potrwa to z 2tyg, ale jakoś przetrwam. Nastepnym razem przy kupnie płyty głównej mój wybór padnie na taką która posiada dual bios. :-) Dzieki za pomoc. Link to post Share on other sites
Recommended Posts