Tomashec 933 Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam, Z racji tego, że zbliżają się urodziny mojej lubej oraz to, że jej stary laptop ma już parę latek na koncie, rozwaloną baterię, rozwalone, ale naprawione wejście zasilania i rozklekotaną obudowę, to zastanawiam się nad prezentem w postaci laptopa, ultrabooka ? 1) Kwota przeznaczona na zakup: 4000-5000 pln (nie widzę przeszkód, aby wydać więcej) 2) Rozmiar matrycy: 13-17 cali 3) Główne zastosowanie: praca biurowa (Office, Płatnik, Norma PRO - kosztorysowanie), poza tym oczywiście wszelka zabawa w przeglądanie internetu, filmy, muzyka. No i najlepiej, żeby był wydajny, bo jak ja zasiądę do niego to fajnie by było w coś pograć (lepszego) 4) Miejsce użytkowania: głównie w domu, czasami plener, podróż służbowa 5) Wymagania specjalne: dysk SSD 256GB, matryca matowa, solidna obudowa, w miarę długi czas pracy na baterii, pełnowymiarowa klawiatura, duża rozdzielczość 6) Osobiste preferencje: 7) System operacyjny: najlepiej Windows 7-10, ale inny też może być, o ile będzie pracował z pakietem Office 2010, Norma Pro i Płatnik 8) Własna propozycja : hmm mam parę, ale wolę się nie wychylać Ogółnie rzecz biorąc to potrzebuję fajnego lapka, solidnie wykonanego, dość mobilnego z rozsądną pracą na baterii. Kiedyś pokazałem jej nowego Macbooka (kolor złoty) to jej się strasznie podobał, ale pytanie czy to sprosta moim wymaganiom ?? Pomożecie ?? Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 12 Października 2015 Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Na Macbook'u praktycznie nie pograsz ze względu na inny system operacyjny i niską wydajność (cena nie będzie adekwatna do oferowanej wydajności). Norma PRO i Płatnik są dostępne tylko na system operacyjny od MS. Skoro laptop ma być dla Twojej żony, to polecam Asusa N551JW: http://www.x-kom.pl/p/244864-n551jw-cn097p-i7-4720hq-8gb-240-750-win8px-gtx960.html Gdybyś chciał większego, to N751 jest modelem 17-calowym, ale z słabszą kartą graficzną. Recenzja: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-N551JW.145967.0.html N551 jest dosyć chłodny, solidnie wykonany, wydajny oraz posiada matową matrycę IPS o rozdzielczość FHD. Podczas 100% obciążenia układ chłodzenia generuje 45 dB. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Tak właśnie myślałem, że Macbook, a raczej jego system nie obsłuży tych programów... Chyba, że istnieje opcja instalacji Windowsa na nim ?? Ten Asus wydaje się w porządku, ale jakoś wizualnie nie wpada w moje gusta i raczej żony również..., ale wezmę go pod uwagę, bo czytając ten test, nie ma większych wad Zreszta Asus to Asus Przeglądałem TOP 10 laptopów biznesowych http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/polecane-laptopy-biznesowe.html i wpadł mi w oko Lenovo ThinkPad X1 Carbon 3 oraz Lenovo ThinkPad T550, co o nich sądzisz dawid12345678 ?? Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 13 Października 2015 Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Istnieje taka możliwość, ale wydajność Macbooka nie pozwoli Tobie pograć, a o nowościach możesz zapomnieć. Identycznie jest w przypadku Lenovo. i5u i zintegrowana karta graficzna...Do nowych gier rozsądne minimum to pełna i5-tka z GTX 960M. Jest jeszcze Asus G551 (GPU z 4 GB pamięci, N551 posiada kartę graficzną z 2 GB pamięci): http://www.x-kom.pl/p/244780-notebook-laptop-15-6-asus-g551jw-cn099h-i7-4720hq-8gb-240-750gb-win8-gtx960.html Pewnie również nie będzie w Waszym guście. Jeżeli zdecydujesz się na Asusa, to zapytaj w sklepie, jaki dysk SSD jest tam zamontowany. Przeważnie są to budżetowe modele. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2015 W sumie wiesz, tak do końca to na tym laptopie nie muszę grać Tzn. fajnie, żeby był wydajny, bo moją żonka nie lubi czekać jak coś się długo ładuje, etc., bo strasznie niecierpliwa jest Jednego nie rozumiem, że w biznesowych lapkach dają okrojone procki, przecież to jakoś nie idzie ze sobą w parze...przynajmniej tak mi się wydaje, a cena np. tego Lenovo to okolica 7.500 koła... więc podzespoły powinny być z górnej półki ! Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Programy będą działać płynnie na podstawowych konfiguracjach z dyskiem SSD. A zwróciłeś uwagę na wykorzystane materiały i na jakość wykonania? Serwis serii biznesowej od Lenovo jest oddzielony od pozostałych modeli. To wszystko kosztuje. Przeczytaj recenzje Asusa i Lenovo. One doskonale Tobie wytłumaczą, dlaczego jest taka różnica w cenie. http://www.x-kom.pl/p/243357-zenbook-pro-ux501jw-i7-4720hq-8gb-256ssd-win8.html Recenzja (zwróć uwagę na konfiguracje): http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-UX501JW.146298.0.html Ten model osiąga wysokie temperatury pulpitu roboczego, ale jest cieńszy i lżejszy o 0,5 kg. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Masz rację sprzęt od Asusa znacznie różni się konfigiem na jego korzyść Tylko jak podają w recenzji ma poważne wady ten model Asusa przytoczony w poście wyżej... "Najważniejsze wady UX501JW są poważnego kalibru. Czasy pracy na akumulatorze, które osiąga, są akceptowalne w segmencie laptopów dla graczy, ale nie w kategorii ultrabooków. Ekran dotykowy, który ma bardzo wysoką rozdzielczość, jest tak refleksujący, że to aż absurdalne. Do tego obraz jest nieco zażółcony, a pokrycie przestrzeni sRGB rozmija się z deklaracją producenta. Dostęp do podzespołów wewnętrznych jest utrudniony. Głośniki zaś to kompletny zawód w porównaniu z tym, co oferuje wiele konkurencyjnych modeli." Fajne podzespoły, ale.... Chyba będzie ciężko wybrać, ale mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, co byś powiedział w temacie tego Della http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-13-9343-FHD.140114.0.html Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 A napisałem żebyś zwrócił uwagę na konfigurację. W recenzji jest model z inna matrycą. Ja zaproponowałem Asusa, który posiada matową matrycę o rozdzielczości FHD, bez panelu dotykowego. Jeżeli zrezygnujesz z gier, to Dell jest jak najbardziej warty zakupu. Porządny serwis, dobrze wykonany, mobilny i lekki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Ja tam z gier zrezygnuję, mam desktopa do tego (choć już leciwy trochę ) Szefie a ten Dell XPS 13 to nie za małą ma matrycę do prac biurowych ?? Nie będzie to przeszkadzało ?? Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Mi nie przeszkadzało - dla mnie liczyła się mobilność. Każdy ma inne preferencje. Najlepiej sprawdzić wygodę pracy osobiście w sklepie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2015 W takim razie czeka mnie maraton po Wrocławiu, bo urodziny żony coraz bliżej Ten Dell wydaje mi się porządną opcją, ładny design, lekki, co za tym idzie mobiny i w miarę trzyma na baterii Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts