Skocz do zawartości

Aparat do 1400zl

Recommended Posts

Witam.

Chce kupic jakis aparacik do niedzielnych zdjec. Lustrzanka odpada bo nie jestem fotografem a za pieniadze, ktore chce przeznaczyc nic sensownego nie kupie. Mam do wydania 1400zl i na oku mialem Canona SX50 niestety jest to stary model i juz wycofany ze sklepow, zastapiony przez 500 zl drozszy SX60.

Zalezy mi zeby aparat byl solidny, robil jak najlepsze zdjecia przy malym oswietleniu, posiadal tryb RAW. W sumie zadnych innych szczegolnych wymagan nie mam. Duzy zoom optyczny bylby atutem.

Pozdrawiam

Z ultrazoomów ciężko coś znaleźć z fajną jakością, oraz trybem raw. Może Olympus SH-2: to jest to samo co sh-60, lekko poprawiony model z trybem raw. Alternatywą jest Panasonic TZ-60 :)

A np sony dschx400vb?

ALBO

https://saturn.pl/foto-i-kamery/aparat-panasonic-dmc-fz72ep-k

Edytowane przez Sheppard
  • 2 tygodnie później...

Witam

Miałem podobny dylemat i doradzono mi na tym forum Lumixa FZ-200 i jestem od 1,5 roku bardzo zadowolony z tego sprzętu, świetne filmy, zdjęcia też są bardzo dobre ale trzeba pracować raczej na ustawieniach półautomatycznych i manualnych choć w automacie czasami zaskakuje in plus, bardzo dobra optyka 2,8 w całym zakresie i świetna ergonomia , lekki i w miarę mały , idealny na podróże. choć trzeba pamiętać , że nie uszczelniany. Na pewno nowy następca FZ-300 jest lepiej dopracowany. Moim zdaniem przewyższa wiele tańszych lustrzanek. Dodatkowym atutem jest zoom 24x i szeroki kąt. Mankamentem dla mnie jest zbyt mała matryca.

Jeżeli nie potrzebny Ci zoom to LX-7 , Sony rx100 , Nikon P7800 lub Canon G15 , G16 no i ew. jakiś Olympus.