Sheppard 0 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witam. Chce kupic jakis aparacik do niedzielnych zdjec. Lustrzanka odpada bo nie jestem fotografem a za pieniadze, ktore chce przeznaczyc nic sensownego nie kupie. Mam do wydania 1400zl i na oku mialem Canona SX50 niestety jest to stary model i juz wycofany ze sklepow, zastapiony przez 500 zl drozszy SX60. Zalezy mi zeby aparat byl solidny, robil jak najlepsze zdjecia przy malym oswietleniu, posiadal tryb RAW. W sumie zadnych innych szczegolnych wymagan nie mam. Duzy zoom optyczny bylby atutem. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Panasonic Lumix DMC LX7, ma bardzo jasne szkło f/1.4 (albo 1.7). Jeszcze jest trochę droższy Olympus Stylus One, szkło inne (2.8 bodajże, ale ma jakiegoś zooma). Cytuj Link to post Share on other sites
Sheppard 0 Napisano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Panasonic Lumix DMC LX7, ma bardzo jasne szkło f/1.4 (albo 1.7). Jeszcze jest trochę droższy Olympus Stylus One, szkło inne (2.8 bodajże, ale ma jakiegoś zooma). A coś jeszcze z ultrazoomem? Edytowane 11 Października 2015 przez Sheppard Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Z ultrazoomów ciężko coś znaleźć z fajną jakością, oraz trybem raw. Może Olympus SH-2: to jest to samo co sh-60, lekko poprawiony model z trybem raw. Alternatywą jest Panasonic TZ-60 Edytowane 11 Października 2015 przez Deathstar Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 A coś jeszcze z ultrazoomem? https://saturn.pl/foto-i-kamery/aparat-canon-powershot-sx50-hs?utm_source=porownywarki&utm_medium=ceneo&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml Jednak wybrałbym PANASONIC DMC-FZ200 ale to twoja decyzja. Cytuj Link to post Share on other sites
Sheppard 0 Napisano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Z ultrazoomów ciężko coś znaleźć z fajną jakością, oraz trybem raw. Może Olympus SH-2: to jest to samo co sh-60, lekko poprawiony model z trybem raw. Alternatywą jest Panasonic TZ-60 A np sony dschx400vb? ALBO https://saturn.pl/foto-i-kamery/aparat-panasonic-dmc-fz72ep-k Edytowane 11 Października 2015 przez Sheppard Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Z tego co widzę on nie ma zapisu raw. Aczkolwiek poza tym jest bardzo w porządku chociaż lepiej poszukać hx300: tańszy a to samo Cytuj Link to post Share on other sites
DOVE70 0 Napisano 23 Października 2015 Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Witam Miałem podobny dylemat i doradzono mi na tym forum Lumixa FZ-200 i jestem od 1,5 roku bardzo zadowolony z tego sprzętu, świetne filmy, zdjęcia też są bardzo dobre ale trzeba pracować raczej na ustawieniach półautomatycznych i manualnych choć w automacie czasami zaskakuje in plus, bardzo dobra optyka 2,8 w całym zakresie i świetna ergonomia , lekki i w miarę mały , idealny na podróże. choć trzeba pamiętać , że nie uszczelniany. Na pewno nowy następca FZ-300 jest lepiej dopracowany. Moim zdaniem przewyższa wiele tańszych lustrzanek. Dodatkowym atutem jest zoom 24x i szeroki kąt. Mankamentem dla mnie jest zbyt mała matryca. Jeżeli nie potrzebny Ci zoom to LX-7 , Sony rx100 , Nikon P7800 lub Canon G15 , G16 no i ew. jakiś Olympus. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 23 Października 2015 Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) IMO lepiej postawić na jasny obiektyw a nie na wielki zoom. Z tego pierwszego zawsze większy pożytek niż z okazjonalnego skorzystania z długiego końca który często okazuje się nieużyteczny. Edytowane 23 Października 2015 przez cooger 2 Cytuj Link to post Share on other sites
DOVE70 0 Napisano 23 Października 2015 Udostępnij Napisano 23 Października 2015 IMO lepiej postawić na jasny obiektyw a nie na wielki zoom. Z tego pierwszego zawsze większy pożytek niż z okazjonalnego skorzystania z długiego końca który często okazuje się nieużyteczny. Potwierdzam jasny obiektyw najważniejszy ale dobrze jak ma wizjer i odchylany ekran. RAW też Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts