hetman83 0 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam, posiadam od niedawna obudowę Zalman R1, regulatorem z panelu przedniego mogę sterować wentylator przedni i z tyłu, na topie wentylator jest podłączony na sztywno pod płytę główną. Dobrze rozumiem że wentylator na topie ma wyciągać powietrze ? Skoro tak to czemu nad nim jest klapka taka na magnes ? Przecież wtedy nie ma gdzie te powietrze uciekać. a może trzeba ją zdjąć ? Filtra też tam żadnego nie ma od kurzu. Dodatkowe wentylatory moge dać jeszcze z przodu i na topie, jakie polecacie? Chodzi mi o to żeby były niesłyszalne czy montaż tych 2 dodatkowych ma znaczący wpływ na temperatury? Macie z tym jakieś doświadczenia? Mój komp to: Zalman R1 R9 270 gaming MSI 8gb DDR3 płyta MSI Z97 G43 i5 4690K BeQuiet Pure Rock SSD Crucial 240GB HDD 1T DVD Cytuj Link to post Share on other sites
king2127 71 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 (edytowane) żeby mieć kontrolę nad wszystkimi wiatrakami kup sobie rozgałęźnik 3pin na pozostałe, tak to wygląda http://www.morele.net/nanoxia-3-pin-molex-4x3-pin-adapter-30cm-zielony-900500004-729121/, a co do wentyli to na top kup z dobrymi łożyskami żeby nie terkotały na max obrotach , co do topu to go się zdejmuje i ja jak gram tak robię lepsza wentylacja, a gdy zostawiam go na noc zamykam wszystko i minimalne obroty. Ja kupiłem tanie wiatraki po 20 zł silentium pc przód niebieski led, i dają radę ale przydało by się coś lepszego na top bo zalmany są głośne, jak zauważyłeś teraz myślę nad jakimś regulatorem obrotów by mieć większy zakres regulacji obrotów Edytowane 7 Października 2015 przez king2127 Cytuj Link to post Share on other sites
hetman83 0 Napisano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Dzięki za odpowiedź Skoro te na topie wydmuchują to powinni tam w tym topie zrobić jakieś szpary jak np w Z3 zeby powietrze uciekało a tak trzeba tą klapkę odpinać, no właśnie jak gram to ciepłe powietrze fest idzie z tyłu Ten rozgałęźnik co mi dałeś to rozumiem że zamiast 1 to mogę 4 wentylatory regulować tym przyciskiem na przodzie obudowy ? Tam tylko są 2 biegi, a jakbym chciał więcej to zupełnie muszę kupić oddzielny regulator tak ? Też masz R1 ? jak filtry od kurzu się sprawują ? Cytuj Link to post Share on other sites
king2127 71 Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Tak mam r1, co do regulacji, to tak będziesz mógł regulować wszystkie, ale tylko przez suwak na przodzie aby mieć pełną kontrolę trzeba kupić jakiś regulator obrotów na odpowiednią liczbę wentylatorów , co do filtra często czyszczę, ale to taki prymitywny filtr powiedział bym ochrona, żeby paluchów w wiatrak nie wsadzić , ale coś wyłapują bo widać na nich kurz co do pokrywy na topie, fakt mogła by być lepiej zaprojektowana, by lepiej z pod niej wydobywało się ciepłe powietrze , ale tu ma za zadanie chyba wyciszać hałas z obudowy , mi osobiście bardzo się podoba , zakryty front ma swój urok , podświetliłem jeszcze spód obudowy na biało , środek ,tył i przód mam na niebiesko , wygląda fajnie w tym temacie masz opisane jakie możesz zastosować wentylatory http://forum.benchmark.pl/topic/191725-wyciszona-obudowa-do-260zł/#entry1970152, też posiadacz tej obudowy Edytowane 8 Października 2015 przez king2127 Cytuj Link to post Share on other sites
hetman83 0 Napisano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) a jak wygląda to u Ciebie, ile masz wentylatorów ? Chcę zrobić 2 przód wciągające, tył i 2 na topie wyciągające, chyba bedzie ok ? Na yt widziałem film że lepiej jak jest więcej wiatraków wtłaczających niż wyciągających itp. a jak podświetliłeś całego kompa i czym ? daj fotke czy warto te nasze oryginalne tył i top wymieniać na inne lepsze ? Edytowane 8 Października 2015 przez hetman83 Cytuj Link to post Share on other sites
king2127 71 Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) mam 5 wiatraków 2 na froncie wciągają zimne, tył i 2 góra wyciągają , tak to miej więcej wygląda https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1607233006199335&l=b530902934 te na topie najlepiej wymienić na coś z lepszymi łożyskami, bo te na max obrotach terkoczą czasami , ale ja i tak gram w słuchawkach to mnie tak nie denerwuje ich szum , a jak chce mieć cicho to minimalne obroty , wyłączyć całkowicie nie polecam zero cyrkulacji ja mam dla bezpieczeństwa 2 podpięte do płyty 1 przód i ten z tyłu , by czasem nie wyłączyć wszystkiego bo mam podkręconego procka i pamięć Edytowane 8 Października 2015 przez king2127 1 Cytuj Link to post Share on other sites
koho89 0 Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 WItam, Mam pytanie odnośnie tych wentylatorów w stocku zalmana R1. Czy wam też ten niebieski fan tak głośno chodził od samego poczatku zakupu obudowy? Wygląda to na jakąś niedoróbkę, bo chodzi po prostu strasznie i jest scentrowany Może tylko ja dostałem taką lipę, ale ogólnie oceniam ten case na bardzo w porządku. Ta górna klapa na górze też mnie bardzo irytowała, więc postanowiłem zrobić coś podobnego jak na froncie. Mianowicie zrobiłem 60 dziurek i podłożyłem taką siateczka jak z przodu i hula jak marzenie PS. u mnie to wygląda tak po jeszcze małym tuningu wizualnym i wycięciu loga Nvidi https://zapodaj.net/3812d6cd95ec0.jpg.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts