BzyxXx 0 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam.Na dniach będę miał światłowód 34/7. W komputerze mam zintegrowaną kartę sieciową na płycie głównej ASRock Pro3 B3 (nie mam pojęcia jaka bo nie potrafię znaleźć nigdzie), natomiast router to TP-link WR740N. Czy na "tym" sprzęcie pójdzie wszystko ok?Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli miałbym np powiększyć prędkość światłowodu na 120 to czy musiałbym dokupić nową kartę sieciową i zmienić router? Chciałbym też tą opcję 120 podzielić wtedy na dwa kompy i każdemu przydzielić po 60 mb (drugi komputer/laptop będzie za dwiema ścianami, do pierwszego kompa po kablu z routera a do drugiego po wifi). Jeżeli tak to na jaki sprzęt musiałbym zmienić?Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Podstawowe pytanie to czym Twój dostawca internetu zakończy łącze. Cytuj Link to post Share on other sites
BzyxXx 0 Napisano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2015 No właśnie nie mam pojęcia. Jestem zielony w temacie światłowodu, więc nie wiem czy na strychu da urządzenie jakieś do którego podłączy kabel ze światłowodu a z urządzenia wyjście rj45. Jeżeli tak będzie to jak dalej ze sprzętem w moim pierwszy poście? Cytuj Link to post Share on other sites
madoch 31 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 A światłowodem co będzie transmitowane ? tylko internet ? czy tv/telefon również ? U mnie operator kończy łącze routerem (bez wifi) z konwerterem do światłowodu. Cytuj Link to post Share on other sites
BzyxXx 0 Napisano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Tylko internet. Cytuj Link to post Share on other sites
czesiekzdom 23 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Teoretycznie wszystko powinno działać. Jest kilka aspektów, o których powinieneś wiedzieć: port WAN ma przepustowość 100Mb/s (porty LAN tez). Podział łącza jest możliwy poprzez opcje rutera - bandwidth control. Zasięg WiFi poprzez 2 ściany może okazać się slaby. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts