Skocz do zawartości

[poszukuję] Jaka kamera do użytku domowego?

Recommended Posts

Witam, Jaką kamerę możecie mi polecić? Kamera będzie użytkowana amatorsko do nagrywania nowo narodzonego dzieciaka, jego pierwszych gestów, kroków, spacerów, wyjazdów, urodzin chrzcin itd. jak i standardowych imprez domowych, świąt, wakacji, spacerów. Czyli wszystkiego co można by nagrać. 
Budżet jaki mam przeznaczony na kamerę to ok 2000zł
Mile widziany jakiś tryb nocny co by nagrywać w słabym oświetleniu

Z tego co mi się udało wyszukać to Sony HDR PJ 410 (lub Sony HDR PJ 620, ale to to samo tylko z mocniejszym projektorem co uważam za zbędny bajer)
lub
Panasonic HC-V770 
Tylko nie wiem czym aż tak się te kamery różnią

Może jeszcze jakieś modele są warte uwagi?

Dziękuję za wszelką pomoc

Witaj,

Powiem tak - jeżeli koniecznie z jakiegoś powodu musi to być kamera, to wymieniony przez Ciebie Panasonic jest lepszy niż Sonówki. Ale, w takim budżecie można kupić aparat, który pozwoli na większe możliwości niż kamera, z powodu m.in. większej fizycznie matrycy. Jedynym malutkim minusem jest to, że nie będzie można nagrać jednorazowo więcej niż 29min 59sek. Po prostu trzeba wtedy jeszcze raz wcisnąć nagrywanie ;). W takim aparacie będziesz miał także o niebo lepsze zdjęcia.

Co do modeli - polecam: Sony RX100, Panasonic LX7, oraz Canon PowerShot G16. Przeglądnij sobie filmy z tych modeli i zdecyduj. Jedyny jeszcze minus tego rozwiązania to mniejszy zoom.

Rozumiem, a masz jakieś ciekawe obiektywy do tego Pentaxa? Bo może więcej zyskasz po prostu zmieniając body, a Pentax ostatnio wypuścił m.in K-3, czy K-S2.

Jednak, jeżeli chodzi o te kamery, to Panas jest lepszy głównie matrycą - 1/2.3 vs 1/5.8. Obiektywy są dość podobne jeżeli chodzi o jasność (1.8 na szerokim, 3.6 Panasa na długim vs 4 Sony). W testach Panas jest bardzo chwalony, ja mając okazję chwilę się nim pobawić oraz 410tką Sonego też zauważyłem jakość po stronie V770.

• Popieram 1

A co w przypadku Panasonic v770 vs Sony PJ 620 ?

Ostatnio w sklepie miałem w ręce właśnie PJ620 i nie wydawał się zły.

Bardzo dobra stabilizacja optyczna (obiektyw kamerki był ruchomy - jakby żyroskop czy coś). W sklepie zachwalali mi właśnie Soniaka. W zestawieniu z Panasonikiem był bardzo podobny a wrecz wydawał się że lepszy.

Cena podobna.

Co w takim zestawieniu? 

Panasonic V770 czy Sony PJ620?

Co przemawia za wyborem?

Dzięki

Nadal Panasonic. Chociażby z powodu matrycy. Tak jak wcześniej pisałem - Sony, 620 także, ma matrycę 1/5.8". Panasonic ma 1/2.3". Taka różnica w fizycznej wielkości matrycy jest szczególnie widoczna w słabszym świetle. Oczywiście, ktoś może napisać ze jest obiektyw o światłosile f/1.8. Tylko ze matryca o wielkości nieco ponad 1/6 cala ma tak małe piksele, że nawet pozornie niskie ISO może być na niej szumiace.