gonzol 0 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witam, Jaką kamerę możecie mi polecić? Kamera będzie użytkowana amatorsko do nagrywania nowo narodzonego dzieciaka, jego pierwszych gestów, kroków, spacerów, wyjazdów, urodzin chrzcin itd. jak i standardowych imprez domowych, świąt, wakacji, spacerów. Czyli wszystkiego co można by nagrać. Budżet jaki mam przeznaczony na kamerę to ok 2000złMile widziany jakiś tryb nocny co by nagrywać w słabym oświetleniuZ tego co mi się udało wyszukać to Sony HDR PJ 410 (lub Sony HDR PJ 620, ale to to samo tylko z mocniejszym projektorem co uważam za zbędny bajer)lubPanasonic HC-V770 Tylko nie wiem czym aż tak się te kamery różnią Może jeszcze jakieś modele są warte uwagi? Dziękuję za wszelką pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witaj, Powiem tak - jeżeli koniecznie z jakiegoś powodu musi to być kamera, to wymieniony przez Ciebie Panasonic jest lepszy niż Sonówki. Ale, w takim budżecie można kupić aparat, który pozwoli na większe możliwości niż kamera, z powodu m.in. większej fizycznie matrycy. Jedynym malutkim minusem jest to, że nie będzie można nagrać jednorazowo więcej niż 29min 59sek. Po prostu trzeba wtedy jeszcze raz wcisnąć nagrywanie . W takim aparacie będziesz miał także o niebo lepsze zdjęcia. Co do modeli - polecam: Sony RX100, Panasonic LX7, oraz Canon PowerShot G16. Przeglądnij sobie filmy z tych modeli i zdecyduj. Jedyny jeszcze minus tego rozwiązania to mniejszy zoom. Cytuj Link to post Share on other sites
gonzol 0 Napisano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Aparat już mam (pentax k-100d) wiec teraz kamera. nie za bardzo się w optyce orientuję więc możesz napisać w czym jest ten panas lepszy? bo cenowo to ok 500zł A może z kamer jakiś jeszcze model w podobnej cenie jest ciekawy? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 7 Października 2015 Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Rozumiem, a masz jakieś ciekawe obiektywy do tego Pentaxa? Bo może więcej zyskasz po prostu zmieniając body, a Pentax ostatnio wypuścił m.in K-3, czy K-S2. Jednak, jeżeli chodzi o te kamery, to Panas jest lepszy głównie matrycą - 1/2.3 vs 1/5.8. Obiektywy są dość podobne jeżeli chodzi o jasność (1.8 na szerokim, 3.6 Panasa na długim vs 4 Sony). W testach Panas jest bardzo chwalony, ja mając okazję chwilę się nim pobawić oraz 410tką Sonego też zauważyłem jakość po stronie V770. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gonzol 0 Napisano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2015 dzieki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
lagosp 0 Napisano 8 Października 2015 Udostępnij Napisano 8 Października 2015 zdecydowanie panas.W każdym teście bije na głowę Soniaczki Cytuj Link to post Share on other sites
gonzol 0 Napisano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2015 A co w przypadku Panasonic v770 vs Sony PJ 620 ? Ostatnio w sklepie miałem w ręce właśnie PJ620 i nie wydawał się zły. Bardzo dobra stabilizacja optyczna (obiektyw kamerki był ruchomy - jakby żyroskop czy coś). W sklepie zachwalali mi właśnie Soniaka. W zestawieniu z Panasonikiem był bardzo podobny a wrecz wydawał się że lepszy. Cena podobna. Co w takim zestawieniu? Panasonic V770 czy Sony PJ620? Co przemawia za wyborem? Dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 14 Października 2015 Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Nadal Panasonic. Chociażby z powodu matrycy. Tak jak wcześniej pisałem - Sony, 620 także, ma matrycę 1/5.8". Panasonic ma 1/2.3". Taka różnica w fizycznej wielkości matrycy jest szczególnie widoczna w słabszym świetle. Oczywiście, ktoś może napisać ze jest obiektyw o światłosile f/1.8. Tylko ze matryca o wielkości nieco ponad 1/6 cala ma tak małe piksele, że nawet pozornie niskie ISO może być na niej szumiace. Cytuj Link to post Share on other sites
marry 2 Napisano 15 Października 2015 Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Zgadzam się z Deathstar. Zdecydowanie panasonic Edytowane 15 Października 2015 przez marry Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts