Skocz do zawartości

Laptop z C2D 2,53 Ghz czy z i5 2,53 Ghz?

Recommended Posts

Witam

przymierzam się do wymiany laptopa - obecnie mam Lenovo Think Pad SL 500

Laptop służy mi w duże mierze do pisania- wygląda na to że wyląduje znowu w Think Padzie (klawiatura jest bezkonkurencyjna).

Ale że osiołkowi w żłoby dano- mam pytanie. szczególnie do tych którym sporo sprzętu przechodzi przez ręce.

Oba komputery to TP seria T5x0

Zastanawiam się czy warto wziąć laptopa ze starszym prockiem ( Core2Duo P8700; 2 53 Ghz) i przełączalną grafą HD4500/ Radeon 3650 ale z matrycą o rozdzielczości 1680x1050 i 9 komorową baterią

http://www.notebooki.pl/notebook/pok...J2BPPB-225837/

czy jednak i5 2,53 ghz z kartą nVidia Quadro NVS 3100M, matrycą 1600x900 i 6 komorową baterią.

http://www.notebooki.pl/notebook/pok...TF4JPB-285908/

Waga podobna ( 2,8 vs 2,67 kg). Cena podobna.

Głównym argumentem jest te 150px w pionie wydaje mi się warte rozważenia.

Komputery są na zamówienie tak więc szansa zobaczenia któregokolwiek w akcji przed zakupem- zerowa.

To laptop do roboty.

Serię T rozpatruję ze względu na solidną budowę.

Jaka jest wydajność C2D względem i5 z tym samym zegarem??

To akurat oczywiste.

Ale z kolei ten z C2D ma większa baterię i możliwość pracy na integrze- która na pewno zużywa mniej mocy niż nVidia Quadro.

Tak jak napisałem- głównym powodem dla którego rozpatruję laptop z C2D jest matryca 1050px w pionie zamiast 900.

Natomiast nie wiem o ile słabszym prockiem jest C2D od i5 "zegar w zegar"