Skocz do zawartości

Zestaw do renderingu oraz gier - weryfikacja doboru komponentów do 6000 PLN - i7 6700K Skylike

Recommended Posts

Witajcie;

oto moja propozycja zestawu jeszcze przed doborem karty graficznej.

=== Na pewno chcę:
Be Quiet - Silent Base 800
Intel Core i7-6700K Skylake
Be Quiet! Dark Rock 3 BK018
Do tego będzie dysk SSD INTEL 330 SSD MLC 120GB 2,5 + HDD 500 GB na początek - już mam ze starego sprzętu.

Proszę o pomoc i poradę:
1. Którą płytę dobrać - przy założeniu OC:
Płyta główna MSI Z170A Gaming M3
czy
MSI Z170A Krait Gaming
czy
ASRock Z170 Extreme 4, Intel Z170, 4x DDR4 - przychylam się do tej opcji

Która pamięć:
===
Crucial DDR4 Ballistix Sport LT 16GB/2400(2*8GB) CL16
czy 
16GB 2666MHz HyperX Fury Black CL15 - przychylam się do tej opcji

Który zasilacz:
===
Corsair RM Series 750W Modular 80Plus GOLD
czy
Be Quiet! POWER ZONE 750W 80PLUS Bronze
czy
SilentiumPC Supremo M1 Gold 550W, 80Plus Gold, Modular - przychylam się do tej opcji
===

Grafika:
Propozycja:
MSI GTX 970 GAMING 4096 MB DDR5 - (GTX 970 GAMING 4G)

Co byście zmienili - wymienili? Czy moje wskazania są ok.

Założenia: rendering + codzienna praca z grafiką + możliwy rozwój i oc w przyszłości. 

Rozrywka jako dodatek: gry:

-Wiedźmin 3;

-Totar War Warhammer;

-Fallout 4.

I pewnie jakieś stare tytuły które mogłyby iść nawet na GPU z samego procesora.

Czy zasilacz który wskazałem nie jest jednak zbyt słaby dla takiego zestawu? Zwracam uwagę aby był w zasilaczu większy wiatrak bo zależy mi na dobrej kulturze pracy: ciszy i niezłych temperaturach.. Stąd drugi który bym preferował to: Be Quiet! POWER ZONE 750W 80PLUS Bronze; 

Jeśli możecie proszę doradzić w tym aspekcie.

Przewiduje OC w bliskiej przyszłości  - być może lekkie od razu po złożeniu.

Natomiast w dalszej możliwość zamiany karty graficznej na jakiś mocny model który powiedzmy za 3-5 lat się spopularyzuje.

Oczywiście proszę też o opinie dotyczące płyty głównej i pamięci RAM. Minimum stawiam na 16 GB oraz koniecznie DDR4 oczywiście.

Karta graficzna to jak na razie dla mnie magia.. O tym podzespole najmniej się wyedukowałem. Tutaj proszę o wolne strzały.  :)

Może warto dopłacić do tej wersji płyty?

ASRock Z170 EXTREME6

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=74&products_id=67523

Edytowane przez resuser

Rendering czego ? 2D / 3D / FullHD ? 

Inwestowanie w 1151 w cenie 2011v3 nie ma absolutnie sensu. 

Obecnie głównie 2D FullHD jednak w przyszłości równolegle z rowijem umiejętności i zainteresowań nie wykluczam 3D. Chcę zakupić sprzęt który będzie miał większy potencjał przez dłuższy czas. Obecny PC zakupiłem 12 lat temu i obecnie stał się maszyną do eksperymentów informatycznych :)

Dlatego potrzebuje sprzęt który wybrany z rozwagą będzie służył przez kilka (być może kilkanaście jak obecny) lat.

Będzie to sprzęt ogólnego użytku: główne domowe workstation (personalne są mobilne) połączone z centrum rozrywki. Poza zwykłym użytkowaniem (filmy, www, muzyka):

- dla jednego użytkownika do renderowania filmów oraz obrabia zdjęcia; też czasem grafiki

- inny zamierza się zająć się renderingiem ale ma też ochotę zagrać we wskazane tytuły gier (stąd i7 6700K Skylike)

- najmłodsi userzy korzystają ogólnie. Zakładam że bardzo szybko będą potrzebować większej mocy patrząc jak szybko nabywają umiejętności z zakresu IT.

W niedalekiej przyszłości zamierzam zwiększyć też monitor z 24'' na jakiś większy min. 32 calowy.

Edytowane przez resuser

Zamiast 1151 bierzesz i7 5820K na 2011v3. Dostajesz 6 rdzeni / 12 wątków. Cena wyjdzie tutaj praktycznie taka sama. Zasilacz Antec True Power Classic 550W. Do tego 16 GB DDR4 na start. Zostają dyski. Pod 2D dajesz 2 x SSD. Jeden na system, jeden na scratch disk z szybszym zapisem. Pod FullHD dodajesz 2 x HDD co by mieć osobny odczyt oraz zapis. Scratch disk wykorzystujesz na swap / cache / temp. 

• Popieram 2
  • 1 miesiąc temu...

Zamiast 1151 bierzesz i7 5820K na 2011v3. Dostajesz 6 rdzeni / 12 wątków. Cena wyjdzie tutaj praktycznie taka sama. Zasilacz Antec True Power Classic 550W. Do tego 16 GB DDR4 na start. Zostają dyski. Pod 2D dajesz 2 x SSD. Jeden na system, jeden na scratch disk z szybszym zapisem. Pod FullHD dodajesz 2 x HDD co by mieć osobny odczyt oraz zapis. Scratch disk wykorzystujesz na swap / cache / temp. 

Dziękuję za dobrą poradę.

Aktualnie to jeszcze lepszy wybór niż w październiku kiedy i7 6700K był jeszcze dostępny w cenie 1500 PLN.. Jednak trzeba wiedzieć że płyty główne dla chipsetu X99 są koszmarnie drogie - cena jest standardowo dwukrotnie większa niż dla Skylike - co sporo podnosi cenę całości zestawu.

Edytowane przez resuser

Płyta pod socket MSI X99 kosztuje gdzieś w granicach 965 zł znalazłem najtaniej, a tutaj widzę że wybierasz płyty w cenie 620 zł nie lepiej dołożyć ? Miałem ten sam dylemat co Ty ale stwierdziłem że lepiej dołożyć jak masz zamiar rozbudować w przyszłości.

W tym wątku propozycja dla mnie, a widzę że kolega szuka do tych samych zastosowań: http://forum.benchmark.pl/topic/173452-komputer-dla-grafika-2d3d-do-6-tysi%C4%99cy/

Edytowane przez Dogzilla
  • Popieram 1