Skocz do zawartości

Komputer do gier 3500 (skylake)

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kajtek.,

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : Gry 

• Maksymalna kwota : 3500

Których części potrzebuję : Cała buda

Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie

Rozdzielczość mojego monitora i model: LG E2251S 1920 x 1080

Specjalne wymagania : Brak

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Brak

Własna propozycja zestawu 

http://www.morele.net/inventory/info/A6cL5L/

Inne : W następnym tygodniu będę zamawiał pc. Komputer będzie służył głównie do gier.  Będę chciał grać na nim w gry typu wiedzmin 3, gta V, fifa 16 oraz follaut 4 i inne gry które dopiero wyjdą.  Może da się złożyć coś wydajniejszego ? Czekam na propozycje. 

Edytowane przez paul_v9

R9 390 był by tu kompetentnym wyborem :) ponieważ jest wydajniejszy od GTX 970 (co prawda to kilka FPS ale zależy od produkcji)

Chociaż jeżeli planujesz nagrywać z tych gier to polece ci GTX 970 ze względu na shadow play

P.s skylake przy tym budżecie jest nieopłacalne

Edytowane przez Kacpero999

Można tutaj złożyć coś znacznie wydajniejszego. R9 380 w budżecie 3500 nie powala na kolana. Tutaj powinieneś wkładać R9 390 / GTX 970. Wybierz jakąś tańszą płytę oraz TT SE 530W. Dopłać do R9 390 / GTX 970. 

Może zaproponujesz zestaw z tym r9 290/gtx 970

P.s skylake przy tym budżecie jest nieopłacalne 

Dlaczego nieopłacalne ?

• Rozwiązanie

Może się trochę pośpieszyłem z tą nieopłacalnością 1151. Zobaczymy jak wyjdzie to w toku. Jedno jest pewne. Nie ma sensu dopłacać do 1151 kosztem wydajności GPU

1 x  Intel Core i5-6500 /3.2GHz, 6MB, LGA1151, BOX/

1 x  AsRock B150M PRO4 /intel B150, DDR4, LGA1151/

1 x  Kingston 8GB 2133MHz CL14 HyperX Fury Black

1 x  Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

1 x  XFX Radeon R9 390 Double Dissipation 8GB DDR5 512bit (1015/6000)

1 x  Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular

1 x  SilentiumPC Fera 2 HE1224

1 x  SilentiumPC Gladius M35 Pure Black (b/z)

3561 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Co dla Ciebie najważniejsze, to wydajność GPU 

Płytka mATX z chłodzoną sekcją zasilania, zasilacz z zapasem mocy i modularnym okablowaniem, tańsze i w zupełności wystarczające chłodzenie na CPU 

Z drugiej strony, na 1150 masz CPU pod OC na Z97 

1 x  Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg 1 x  Kingston 8GB (2x4GB) 2400MHz CL11 HyperX Savage 1 x  MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/

Dopłata około 100 zł

• Popieram 1

Oc nie zamierzam robić. Zestaw złożony przez Ciebie bardzo mi się podoba tyko nasunęło mi się kilka pytań. 

1. W tej karcie graficznej jest zapis "Zużycie energii: Wymagany zasilacz minimum 750W" nie za słaby będzie ten SE 530W?

2.  Chcę złożyć ten zestaw na morele bo mam blisko do netpunktu to bym mógł go odebrać ale nie mogę znaleźć tej karty graficznej. Chwilowy brak czy jak ?

3. Ile do tej płyty mogę podłączyć wentylatorów ?

Edytowane przez paul_v9

Oc nie zamierzam robić. Zestaw złożony przez Ciebie bardzo mi się podoba tyko nasunęło mi się kilka pytań. 

1. W tej karcie graficznej jest zapis "Zużycie energii: Wymagany zasilacz minimum 750W" nie za słaby będzie ten SE 530W?

2.  Chcę złożyć ten zestaw na morele bo mam blisko do netpunktu to bym mógł go odebrać ale nie mogę znaleźć tej karty graficznej. Chwilowy brak czy jak ?

Producenci zawyzaja wymagane pobory mocy, mozesz wziac 550W ale i tak będziesz miał spory zapas. Pamiętaj o sprawdzeniu linii +12 ile ma mocy.

Karta jest. Problem w tym, że kosztuje ona prawie 250 zł więcej

http://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-radeon-r9-390-ddr5-8gb-512-bit-hdmi-dp-dvi-r9-390p-8df6-752865/

- 1 x CPU Fan Connector (4-pin) (Smart Fan Speed Control)

- 2 x Chassis Fan Connectors (4-pin) (Smart Fan Speed Control)

Dodatkowo więcej wentylatorów możesz podłączyć pod kontroler obrotów z płyty głównej

Pamiętaj o sprawdzeniu linii +12 ile ma mocy.

A jak ja mam to sprawdzić ? 

Dobrze składają komputery na tym esc ? Bedę składał zestaw podany przez kajtka ale chyba złożę go na morele bez karty, a kartę zamówię na esc i potem sam ją podłączę. Nwm może za bardzo kombinuję. W razie czego dobrze wszystko dodałem na morelach ?  Zasilacz na esc ma +80 na morelach nie ?

http://www.morele.net/inventory/info/TuN91h/

@kajtek. Wielkie dzięki za pomoc przy złożeniu zestawu. 

A jak ja mam to sprawdzić ? 

Dobrze składają komputery na tym esc ? Bedę składał zestaw podany przez kajtka ale chyba złożę go na morele bez karty, a kartę zamówię na esc i potem sam ją podłączę. Nwm może za bardzo kombinuję. W razie czego dobrze wszystko dodałem na morelach ?  Zasilacz na esc ma +80 na morelach nie ?

http://www.morele.net/inventory/info/TuN91h/

@kajtek. Wielkie dzięki za pomoc przy złożeniu zestawu. 

W specyfikacji każdego zasilacza np na morele w zakładce Opis, szukasz podajac na przykladzie zasilacza ktory masz wyzej w linku z morele czegos takiego:

Max. moc linii +12V

• 492W

Pytanie tylko po co ci taki zasilacz? Bez certyfikatu etc, do tego 38W przekłamania tzn różnicy w opisie a linii +12. Nie lepiej wziąc taki który ma dokładnie na +12 tyle ile ma w opisie albo z minimalną roznica np taki http://www.morele.net/zasilacz-antec-true-power-classic-gold-550w-tp-550c-ec-ant228-632747

Bedziesz mial spory zapas, certyfikat gold, bardzo dobry wydajny i cichy i roznica jedynie 10W co jest raczej normalne a nie taka jak w wypadku twojej propozycji. Fakt, ze jest drozszy, ale w wypadku zasilacza zawsze warto troche doplacic do lepszego. Z takim nie bedziesz musial sie martwic o brak mocy nawet jak bedziesz potem cos wymienial - no chyba ze bedziesz planowal cos w sli to oba beda za slabe :P

Edytowane przez ullQuiorra
  • Popieram 1

Zasilacz z góry sugeruje zmienić ale to już twój wybór, dobrze sie zastanów.

A o jaki kod morele pytasz?

Nie mam tyle kasy by dołożyć kolejną stówę do zasilacza bo i tak już budżet naciągnąłem.  Ale skoro sugerujesz zmianę zasilacza to mogę dołożyć te 40 zeta do tego http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-630w-80-bronze-sps-630mpcbeu-549805/ co o tym myślisz ?

Jest sens ? opłacalne ?

Edytowane przez paul_v9

Nie mam tyle kasy by dołożyć kolejną stówę do zasilacza bo i tak już budżet naciągnąłem.  Ale skoro sugerujesz zmianę zasilacza to mogę dołożyć te 40 zeta do tego http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-630w-80-bronze-sps-630mpcbeu-549805/ co o tym myślisz ?

Jest sens ? opłacalne ?

Ja sądzę, że kolega ullQuiorra trochę przesadza. Nie jest Ci niezbędny mocniejszy i bardziej wydajny zasilacz do tego zestawu, ten SMART SE 530W wystarczy w zupełności. 492W na +12, a zużyjesz w swoim kompie pod obciążeniem z maks 380W, zatem będziesz miał jeszcze zapas.