Aldcoran 0 Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Proszę o ocenę zestawu, lub alternatywne propozycje Zastosowanie komputera : Programowanie(Java EE)/drugorzędnie domowe centrum rozrywki Maksymalna kwota : planowałem ~4500zł, ale jestem gotów przekroczyć tę kwotę jeśli będzie warto Których części potrzebuję : Stacja robocza Czy będę podkręcać sprzęt? : Docelowo tak, choć przy planowanym zestawie pewnie zbyt prędko nie będzie takiej potrzeby Rozdzielczość mojego monitora i model: Asus MB19TU 1280x1024 - będzie wymieniany w późniejszym terminie. Specjalne wymagania : Ze względu na zastosowanie(programowanie) i pojawiającą się czasem konieczność uruchomienia sporej liczby programów(baza, serwer aplikacji, IDE, kilka przeglądarek do testowania itd) raczej skłaniam się ku konstrukcji opartej o procesor i7 i 16GB RAM. Pamięć w 2 kościach by zapewnić możliwość rozbudowy w przyszłości Ograniczone miejsce na obudowę. W przybliżeniu 475mm wysokości i 480mm głębokości(od tylnej ramy do końca półki) - obudowa może wystawać byle zostało z tyłu dość miejsca na kable i stała stabilnie. Głównym ograniczeniem jest metalowa rama biurka, więc wiele zależy od konkretnych wymiarów obudowy, rozmieszczanie nóżek i umiejscowienia panelu. Coś nieznacznie przekraczającego podane wymiary może się zmieścić, ale będę musiał to oceniać indywidualnie. Preferowane wyjście koaksjalne bądź optyczne do podłączenia głośników 5.1 Preferowany zasilacz modularny Biorąc pod uwagę znaczne spowolnienie w rozwoju sprzętu chcę zbudować zestaw na bazie najnowszej generacji układów(Skylake, grafika z DX12) z nadzieją, że starczy na kilka lat. Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : SSD 120GB: SanDisk Extreme SDSSDX-120G-G25 HDD 2TB: Seagate Barracuda ST2000DM001 Napęd DVD, akcesoria, system Własna propozycja zestawu : Procesor: i7 6700k + Fortis 3 Płyta główna: Asus Z170 Pro Gaming Pamięć: 2xKingston HyperX Savage 2400Mhz CL12 Karta graficzna: Asus R9 390 Strix Zasilacz: Thermaltake smart SE 630W Obudowa: Antec VSP5000 Inne : Co prawda 9% ponad budżet, ale wydaje mi się, że każde ustępstwo miałoby spory wpływ na wydajność Uzasadnie: procesor i7 - Miałem okazję się przekonać, że przy tej ilości uruchamianych jednocześnie aplikacji, 8 wątków i7 robi sporą różnicę płyta główna - Z170 ze względu na możliwość OC, dodatkowo model ma sporo ulepszeń względem standardowych konstrukcji w tym lepsza karta muzyczna i wyjście optyczne. pamięć - Rozmiar już uzasadniałem, model wybrany ze względu na niewielką różnicę w cenie w porównaniu do układów o CL14 lub wyższym, w tym wypadku wydaje mi się, że jest to rozsądny próg na którym warto się zatrzymać. Osiągalne jest taktowania do 2666Mhz(2800 są już droższe), ale wtedy różnica CL już chyba zrobi swoje. karta graficzna - tutaj mam wątpliwości ostatecznie stanęło na 390 gdyż sądzę, że jest to karta bardziej przyszłościowa niż 970. Przy czym Asus strix lub Sapphire nitro wypadały najlepiej w znalezionych porównaniach jeśli chodzi o osiągane temperatury i głośność pracy, a wydajność mimo wszystko miały zbliżoną do modeli innych producentów. zasilacz - zakładam, że 550W by wystarczył. Na zasilaczach się nie znam, wybrałem pierwszy model o dobrej wydajności, z drobnym zapasem mocy i markowy. Dodatkowo płaskie przewody powinno być łatwiej ułożyć. obudowa - tu również bez konkretnych powodów - spełnia wymagania odnośnie rozmiarów, pomieści długą kartę i chłodzenie procesora, ma USB3.0 do tego choć odrobinę wyciszona i w miarę przestronna. Mimo wszystko specjalizuję się w pisaniu oprogramowania a nie sprzęcie, więc część założeń może być błędna. Jestem otwarty na propozycje zmian. Największe wątpliwości mam odnośnie zasilacza, obudowy i karty graficznej. W kwestii obudowy myślałem nad jakimś Fractalem, klika modeli też spełnia wymagania. Odnośnie karty obawiam się, że słabsza szybko się zestarzeje, szczególnie gdy wymienię/dołożę monitor. Z góry dziękuję za pomoc. Uwagi: Nie upieram się przy tym sklepie. Po wyborze zestawu zweryfikuję jeszcze czy nie da się go gdzieś dostać w lepszej cenie. Różnice były jednak na tyle małe, że to ma sens dopiero z konkretną listą części. Wiem, ze były podobne tematy, jednak większość osób składa zestawy z przeznaczeniem typowo do gier(jeśli już Skylake to i5, 8gb ramu itd.), a dla mnie priorytetem jest jednak procesor i RAM. Edytowane 29 Września 2015 przez Aldcoran Cytuj Link to post Share on other sites
rdaneel 17 Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 1. Podziwiam ludzi którzy kupują sprzęt za kupę kasy z kartą za 1600 z konkluzją "a monitor to mam". Ostatecznie patrzyć będziesz nie na nowy komputer tylko na stary monitor. 2. SSD za 450 to raczej kupiłbym 250 a nie 120. Niezależnie od szybkości "extreme". Różnica w realnej pracy nie będzie specjalna a będzie miejsce na to, co definiujesz jako "domowe centrum rozrywki". Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 A ja mam takie pytanie. Czy na tym zestawie będą w ogóle odpalane jakieś gry ? Nie wiem czy R9 390 jest tutaj potrzebny. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Aldcoran 0 Napisano 4 Października 2015 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) @rdaneel Ad1. Monitor również planuję wymienić w przeciągu kilku najbliższych miesięcy. Raczej będzie to krótszy okres, zwyczajnie nie miałem jeszcze czasu zorientować się w temacie. Ciężko byłoby mi się więc odnieść do propozycji. Ad2. Dyski jak pisałem już mam - zostają ze starego komputera. W dodatku nie wiem skąd wziąłeś taką cenę. Obecnie pewnie bym się zdecydował na 250gb, ale 2 lata temu to modele 120gb były najbardziej opłacalne @kajtek. Tak, gry również będą odpalane. Tytuły pokroju Battlefield 4 lub Wiedźmin 3. Na chwilę obecną pewnie 380 by starczyła, ale modele 4gb i tak kosztują 1050+ stąd pomysł by jednak dołożyć do 390 tym bardziej, że przy pozostałych komponentach to karta będzie najsłabszym ogniwem. Mam nadzieję, że karta pozwoli cieszyć się rozrywką na przyzwoitym poziomie również za rok czy dwa. Zakładam, ze skoro przez prawie tydzień nikt nie zwrócił żadnej uwagi, to przynajmniej w zakresie proc+płyta+ram tragicznie chyba nie jest. Zasilacz raczej wymienię i tak samo obudowę, ale ten temat pociągnę w odpowiednim dziale. Nad kartą muszę się jeszcze zastanowić. Edytowane 4 Października 2015 przez Aldcoran Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Tutaj jest wszystko ok. Kwestia ewentualnej kosmetyki obudowy i PSU 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts