Skocz do zawartości

PC do obróbki wideo i gier ~5000

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kajtek.,

Recommended Posts

Witam proszę o porady w złożeniu odpowiedniej jednostki:

• Zastosowanie komputera: obróbka wideo (na razie amatorsko środowisko Adobe głównie Adobe After Effects oraz grania w najnowsze tytuły
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: +- 5000zł jestem w stanie zapłacić więcej jeśli będzie to uzasadnione znaczącą wydajnością...
  • Których części potrzebujesz?: cała buda
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? tak
  • Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Jaki to model?: Mam zamiar pracować na dwóch monitorach Samsunga 22 i 23'' SyncMaster 2232bw oraz P2370 - Full HD
  • Specjalne wymagania: najlepszy stosunek wydajności do ceny ewentualnie dodatkowo w miarę zachować jakąś kolorystykę
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? niestety nic
  • Własna propozycja zestawu:
  1. GPU: MSI GTX 970 100ME ewentualnie StriX
  2. CPU: i7-4790K lub Skylake? i7-6700K
  3. Obudowa: Zalman R1 (ewentualnie coś lepszego ale w miarę taniego najlepiej z oknem)
  4. RAM: HyperX Savage 2x8GB 2400MHz DDR3 , Fury DDR4 na początek 2x8gb, jestem otwarty na zmiany jeśli Skylake to może warto DDR4 ? 3200MHz?
  5. Płyta: MSI Z97-G43 lub Gaming 3 , do socketu 1151 czekam na propozycje
  6. Chłodzenie: Thermalright HR-02 Macho rev.B lub Be Quiet! Dark Rock 3
  7. HD: Seagate 1TB lub WD Caviar Blue 1TB
  8. SSD: Crucial MX200 250gb

9. Zasilacz: Thermaltake Smart SE Modular 530W czy lepiej coś z goldem albo chociaż bronze?

• Inne: czy kupując na fakturę jest tylko rok gwarancji? Jeśli tak to czy warto dokupić "sklepowe" przedłużenie gwarancji/ubezpieczenie

całość złożona w esc.pl prezentuje się tak - 5150 aczkolwiek myślę, że chyba jednak zrezygnuje ze 100ME, gdyż podrożał (pewnie dlatego, że wyprzedali większość) i już nie dodają gier :( więc raczej bardziej opłaca się zaoszczędzić na Strixie 100zł i dołożyć Skylake w to miejsce? (zestaw ze Strixem na morelach) - 5067 więc wszystko po za GPU zamówię w esc.pl używając kodu z forum

• Rozwiązanie

Pierwsza sprawa. Pod render FullHD minimum 2 x HDD. Jeden pod odczyt surowego pliku, drugi na zapis gotowego rendera. Jednoczesny odczyt i zapis na tym samym dysku jest wąskim gardłem dla CPU

Z czasem warto dorzucić drugi SSD po swap disk na temp / cache etc.

Ogólnie jest ok. Tutaj masz jeszcze taniej procesor o 60 zł - Intel Core i7-4790K 

Jeszcze taka mała uwaga. W stacjach roboczych pod render FullHD można robić RAID 10, 4 HDD i więcej. Warto mieć to na uwadze przy wyborze obudowy żeby wszystko się zmieściło. Kwestia tego czy pójdziesz w aż taką rozbudowę tego zestawu ? 

A więc tak, jeśli chodzi o RAID 10 to raczej nie prędko aczkolwiek do tej obudowy wejdą 4 HDD, a co powiecie o używanym Fractalu Design Define R3 ile jest wart waszym zdaniem? widzę, że miejsca na 8 dysków czy karta graficzna powinna wejść bez problemu?

ewentualnie NANOXIA DEEP SILENCE 3  ? Drugi dysk dokupię przy najbliższym przypływie gotówki..

I jeszcze kilka kwestii na które nie odpowiedzieliście myślałem, ze ktoś może uzasadni czemu 4790K a nie 6700? różnica w cenie minimalna a osiągi raczej lepsze.. do tego droższa płyta główna, ale bardziej przyszłościowa?

I co z gwarancją na fakturze?  Czy tego typu sprzęt często się psuję? Może warto np. wziąć karta graficzną na paragon, a reszte pieniędzy ze zwrotu podatku przeznaczyć na naprawę/nowy element?

No i o zasilaczu też bym prosił kilka słów, czy nie warto dołożyć do np Corsair VS 650 ?

a co powiecie o używanym Fractalu Design Define R3 ile jest wart waszym zdaniem?

Ciężko powiedzieć, nie mam pojęcia do ilu może być to licytowane.  Zawsze masz też Corsiar 330R w niższej cenie ale tutaj nie ma okna. Dobra nowa obudowa to Gelid Darkforce. Problem z dostępnością. Ewentualnie Core 3500.

myślałem, ze ktoś może uzasadni czemu 4790K a nie 6700? różnica w cenie minimalna a osiągi raczej lepsze.. do tego droższa płyta główna, ale bardziej przyszłościowa?

4790K można dostać znacznie taniej. Intel Core i7-4790K w wersji OEM. Krótsza gwara i bez chłodzenia.  Procki raczej nie padają. Tutaj masz na start kasę na drugi HDD

Jeżeli montujesz i oczekujesz maksymalnej wydajności, to bierz 6700K. Oczywiście różnice nie będą tutaj jakieś kolosalne. Czy płyta będzie przyszłościowa ? Wątpię .... 

I co z gwarancją na fakturze?  Czy tego typu sprzęt często się psuję? Może warto np. wziąć karta graficzną na paragon, a reszte pieniędzy ze zwrotu podatku przeznaczyć na naprawę/nowy element?

Nie rozumiem ... bierzesz na firmę ?

No i o zasilaczu też bym prosił kilka słów, czy nie warto dołożyć do np Corsair VS 650 ?

TT SE 530 to dobry wybór. Zamiana na VS nie ma sensu. Jeżeli już, to CM G550M 

• 2 miesiące temu...

Witam ponownie, niestety w związku z pisaniem inżynierki musiałem odłożyć zakup komputera ponieważ bałem się, że 5 minutowa przerwa w pisaniu na Wieśka zamieni się w miesiące grania :D Chciałbym się Was poradzić czy przez ten okres coś się zmieniło na rynku i  wprowadzilibyście jakieś zmiany w poniższym zestawie.

Procesor:
Intel Core i7-4790K /4.0GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/
1569 zł

Chłodzenie:
Thermalright HR-02 Macho rev.B
205 zł

Płyta główna:
MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/
410 zł

Pamięć RAM:
Kingston 8GB 2400MHz CL11 HyperX Savage
219 zł

Druga pamięć RAM:
Kingston 8GB 2400MHz CL11 HyperX Savage
219 zł

Dysk twardy:
Crucial MX200 250GB (555/500MB/s)
395 zł

Drugi dysk twardy:
Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda
205 zł

Karta graficzna:
Asus GeForce GTX 970 Strix DirectCU II OC 4GB DDR5 256Bit (1253/7010)
1579 zł

Obudowa:
Zalman R1 black USB3.0 (b/z)
199 zł

Zasilacz:
Corsair VS 550W 80+ 120mm
199 zł

Zakupiłem już procesor i7-4790K. Ewentualnie mam możliwość zakupu dysku SSD intela np model 535 po niższej cenie ale chyba Crucial i tak lepszy?

Nie rozumiem ... bierzesz na firmę ?

Tak, mam zamiar wziąć na firmę

Czy lepiej wybrać RAM z niższym opóźnieniem np. CL9 G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 2133MHz ?
Albo dopłacić do płyty MSI gaming 3 (ale to raczej już tylko ze względów estetycznych :P )

Cały zestaw muszę kupić jeszcze w tym roku dlatego prosiłbym o jak najszybszą odpowiedź.
Edytowane przez Gwynbleiddd

Czy lepiej wybrać RAM z niższym opóźnieniem np. CL9 G.Skill RipjawsX DDR3 2x8GB 2133MHz ?

Nie

Albo dopłacić do płyty MSI gaming 3 (ale to raczej już tylko ze względów estetycznych )

Nie

Karta graficzna: Asus GeForce GTX 970 Strix DirectCU II OC 4GB DDR5 256Bit (1253/7010) 1579 zł

O wiele taniej EVGA GeForce GTX 970 SC ACX2.0 4GB DDR5 256bit (1317/7010)

Za zaoszczędzone pieniądze możesz dać sobie drugi HDD pod osobny odczyt / zapis video. Możesz dopłacić do lepszej budy itp 

Karta EVGA faktycznie tańsza ale nie posiada backplate, a jak wygląda sprawa z jej podkręcaniem? tutaj jeszcze taniej znalazłem

EVGA GeForce GTX 970 4GB SC GAMING ACX 2.0

przy takiej cenie można by pomyśleć o dokupieniu backplate'u, gdyż jeśli dobrze się orientuje istnieje taka możliwość.

Dysk będzie dokupiony w późniejszym czasie na razie skupię się na przejściu kilku zacnych tytułów.

Jeśli chodzi o budę to mógłbyś wymienić chociaż jakiś top 3, wiadomo wygląd rzecz gustu ale chodzi mi o jakiś dobry stosunek jakości do ceny, ale w jakimś przy ziemskim przedziale cenowym maksymalnie do ~400 zł

Dzisiaj idę kupić do sklepu więc zadam ostatnie pytania.
Zostawić zasilacz Corsair VS550 (199zł) czy dopłacić do modularnego Thermaltake Smart SE 530W 80+ (225zł) ewentualnie G550M (285zł)

Obudowa
Zalman R1 ładna i tania wiadomo, że cieńsza blacha, gorzej wygłuszona itp. ale czy naprawdę warto dopłacić do Fractala jeśli tak to głównie dlaczego? Kultura pracy czy wydajniejsze chłodzenie? Cze Define R4 jest lepszym wyborem od R5 lub S? (przeczytałem i obejrzałem kilka recenzji i R5 za wiele nie wnosi jest cichsza ale ma problemy z chłodzeniem? Define S raczej sugerowano do chłodzenia cieczą więc chyba nie ma co w ogóle nad nią się zastanawiać...

Ostatni mój konkurent do R4 to Nzxt SOURCE 340 jakie jest Twoje zdanie o niej? I która z tych obudów zapewni najlepsze chłodzenie, gdyż rozumiem, że w przypadku OC osiąga się wyższe temperatury, a co za tym idzie obudowy z lepszą cyrkulacją mogą być cichsze poprzez zmniejszenie obrotów wentylatorów niż te na maksa wygłuszone..

Z góry dzięki za szybką odpowiedź i za poprzednie również :)

A zapomniałem o karcie graficznej.. czytałem, ze EVGA miała problemy z chłodzeniem w tych karatach i dopiero te w nowszej wersji ACX 2.0+ mają rozwiązany ten problem. Może jednak lepiej tego Strix'a? przeboleje cenę :P

Edytowane przez Gwynbleiddd

Zostawić zasilacz Corsair VS550 (199zł) czy dopłacić do modularnego Thermaltake Smart SE 530W 80+ (225zł) ewentualnie G550M (285zł)

Do G550M warto dopłacić.

I która z tych obudów zapewni najlepsze chłodzenie, gdyż rozumiem, że w przypadku OC osiąga się wyższe temperatury, a co za tym idzie obudowy z lepszą cyrkulacją mogą być cichsze poprzez zmniejszenie obrotów wentylatorów niż te na maksa wygłuszone..

Tutaj śmiało bierz pełnego Enthoo Pro. Sam posiadam tę obudową i śmiało mogę ją polecić. Skręcisz wentyle bo ten hub dość średnio spełnia swoje zadanie i będziesz miał i cicho i bardzo chłodno. Bardzo funkcjonalna buda z bdb wykonaniem.

A zapomniałem o karcie graficznej.. czytałem, ze EVGA miała problemy z chłodzeniem w tych karatach i dopiero te w nowszej wersji ACX 2.0+ mają rozwiązany ten problem. Może jednak lepiej tego Strix'a? przeboleje cenę

Znaczy się "problem" to może za dużo powiedziane. Konstrukcja chłodzenia miała niedociągnięcia.  Śmiało możesz brać wersję FTW albo tego Strixa. 

Ostateczny wybór padł na Fractal Define R4 wszytskie podzespoły już w domu oprócz chłodzenia Macho niestety ze względu na sylwestra i święto nie dotarł więc wstrzymałem się z montażem, bo raczej nie ma sensu używać referencyjnego chłodzenia na dwa dni zanim kliknę na temat rozwiązany chciałbym Ci @@kajtek., bardzo podziękować i zadać ostanie pytanie, a w zasadzie 3 ;)

Czy dysk SSD montować w koszyku czy lepiej za tacką płyty głównej? Domyślam się, że mądrzej by było dysk HDD umieścić w dolnym koszyku i dopóki nie zainwestuję w RAID 10 wywalić (schować do kartonu) górny koszyk, aby zapewnić lepszą cyrkulację powietrza?

Czy warto zainwestować w kolejne wiatraczki - drugi na przód czy lepiej jeden lub dwa na górę? Jeśli tak to jakie polecasz?

Za tacką daj przewody zasilające i inne. SSD zamontuj normalnie na tacce. 

Będzie to ładnie i estetyczne wyglądało jeśli kupiłeś R4 z oknem. 

Jeśli chodzi o wentylatory w obudowie te te które posiada R4 są wystarczające jak dla mnie i na moje użytkowanie sprzętu.

U ciebie jeżeli komp będzie długo pracował pod dużym obciążeniem może wyglądać to inaczej.

Najpierw sprawdź sobie temperatury przy długim obciążeniu.

Ogólnie Fractal R4 to dobra buda i dobrze wentylowana.

Możesz tez wywalić środkowe koszyki lub je obrócić wtedy wentylator na przednim panelu będzie pracował wydajniej.

• Popieram 1