Skocz do zawartości

Dodatkowe wentylatory do Zalman Z3

Recommended Posts

zależy jaką masz koncepcję przepływu powietrza. Nadmiarowe powietrze i tak ucieknie górą, niektórzy wolą mieć większy przepływ dla wentylatorów wdmuchujących, a niektórzy wolą mieć większy dla wydmuchujących. ( u ciebie jeszcze są filtry które to ograniczą trochę ) 

W praktyce zwykle jednak z tyłu obudowy montuje się wysokowydajne wentylatory ( aby powietrze nie stało w obudowie ) 
Lub montuje dwa ( jeden na tylnej ściance, drugi u góry z tyłu ) 

lol cenzura  %-)

głównie chodzi o to, czy ciepłe powietrze z karty graficznej ma być zasysane przez cooler CPU, czy nie.  

Ok przepraszam widzę że niepotrzebnie namieszałem... 

Co być nie zrobił i tak nigdy wylotowy nie będzie na tyle silny żeby wyrównać siłę wentylatorów wdmu****ących powietrze. 

BQ na tył i Enermax na przód to dobre rozwiązanie 

Jak byś chciał coś silniejszego to już tylko  to lub to  
Bardzo fajne wentylatorki ( sam mam ten szybszy na wywiewie, przy maksymalnych obrotach słychać dość głośny szum powietrza, ale nie słychać silniczka, pewnie szum powietrza go zagłusza ) 

choć niestety jakością wykonania odstają od Be Quiet 

Edytowane przez kokosnh

JA u siebie będę mieć oba górne na wylocie, czyli wydmuchujące powietrze  ( ale ja będę mieć aż 4 wentylatory wlotowe w obudowie i u mnie jest to potrzebne ) 

wiadomo o co chodzi

No wiadomo, ale tam jest miejsce na dwa wentylatory ( jeden bliżej tyłu, drugi tak na środku ) musiałem je jakoś rozróżnić 

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc. Udało mi się dziś zamontować wentylator z tyłu (Be quiet) i z przodu (enermax). Okazało się, że nie jest to wcale takie trudne i straszne. W przyszłym tygodniu planuję zamontować na topa i dodatkowy z przodu. Jestem usatysfakcjonowany, że się udało :) Teraz to jest dopiero cisza... Naprawdę coś cudownego. Raz jeszcze dzięki wielkie za profesjonalną pomoc, jestem wam bardzo wdzięczny. Fajnie, że są jeszcze ludzie oferujący taką pomoc. 

Pozdro!

Edytowane przez tomekz1991
  • Popieram 1

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanko. Mianowicie na przodzie obudowy wiatrak był przymocowany takimi bardzo długimi śrubkami. Przeszły one w zasadzie na wylot cały wentylator (te miejsca do mocowania). Czy ktoś z was orientuje się, gdzie takie śrubki można kupić? Producenci z wentylatorami dostarczają tylko te krótkie, a ja planuję zamontować dodatkowy wentylator z przodu, dlatego nie będę posiadał długich śrubek ze starego wentyla.

albo używaj kołeczków, albo leć z wentylatorem w ręce do dużego budowlanego i przymierzaj ( ceny śrubek dedykowanych do wentylatorów są horrendalne, widziałem oferty 50 zł za 4 śrubki  :facepalm:  ) 

Oczywiście podkładki i nakrętki do śrub też tam kupisz  

Ps. O co chodzi z wentylatorami AAB ( wiem że jakość wykonania jest, cóż kiepska ) i miałem też jeden wentylator od AAB co czasem nie startował mimo bezpośredniego podpięcia pod płytę, no ale tez 15 łopatkowy 120mm spisuje się dość dobrze od przeszło 2 lat 

Te które oryginalnie zostały dodane do obudowy są niemal na całej długości gładkie, tak aby przejść wiatrak na wylot bez konieczności mozolnego wkręcania. Dopiero na końcówkach śrubki wyglądają standardowo, aby dało się je wkręcić. Załączam obrazki, na których te śrubki są. Niestety nie mam nic lepszej jakości.

http://s9.postimg.org/4ejzy81ov/srubki.jpg

oraz:

http://postimg.org/image/rhpuhmz49/

Edytowane przez tomekz1991