tomekz1991 8 Napisano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ale na tym filmiku chyba jakoś bardzo mocno zwiększyli głośność? Bo ja mam cichszy odkurzacz... Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 masz głośność w tabelce napisaną ( tam jest naprawdę czuły mikrofon ), ale w porównaniu do mojego nadal jest głośny gość ma fajny kanał jeśli szukasz dobrego wentylatora Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Tak się jeszcze zastanawiam czy te 900 obrotów wystarczy, gdyż na przednim panelu posiadam dodatkowo takie filtry przeciwkurzowe http://www.morele.ne...1nan-a1-751436/ W spoczynku bedzie ok, ale jak odpalę coś bardziej wymagającego? Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Dlatego dałem na tył Be quieta Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2015 No tak, ale z tyłu jest wydmuchiwanie ciepłego. Z przodu wciągamy zimne. Czy tego wciągania zimnego nie będzie za mało względem wydmuchiwania? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 zależy jaką masz koncepcję przepływu powietrza. Nadmiarowe powietrze i tak ucieknie górą, niektórzy wolą mieć większy przepływ dla wentylatorów wdmuchujących, a niektórzy wolą mieć większy dla wydmuchujących. ( u ciebie jeszcze są filtry które to ograniczą trochę ) W praktyce zwykle jednak z tyłu obudowy montuje się wysokowydajne wentylatory ( aby powietrze nie stało w obudowie ) Lub montuje dwa ( jeden na tylnej ściance, drugi u góry z tyłu ) lol cenzura głównie chodzi o to, czy ciepłe powietrze z karty graficznej ma być zasysane przez cooler CPU, czy nie. Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2015 A czy na topa w takim razie nie lepiej też dać te bequiet? głównie chodzi o to, czy ciepłe powietrze z karty graficznej ma być zasysane przez cooler CPU A jak to zrobic i czy w moim zestawie da sie? No bo skoro cooler CPU mógłby pomóc w chłodzeniu GPU to czemu nie... Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Ok przepraszam widzę że niepotrzebnie namieszałem... Co być nie zrobił i tak nigdy wylotowy nie będzie na tyle silny żeby wyrównać siłę wentylatorów wdmu****ących powietrze. BQ na tył i Enermax na przód to dobre rozwiązanie Jak byś chciał coś silniejszego to już tylko to lub to Bardzo fajne wentylatorki ( sam mam ten szybszy na wywiewie, przy maksymalnych obrotach słychać dość głośny szum powietrza, ale nie słychać silniczka, pewnie szum powietrza go zagłusza ) choć niestety jakością wykonania odstają od Be Quiet Edytowane 1 Października 2015 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2015 BQ na tył i Enermax na przód to dobre rozwiązanie A co na topa ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 w z3 masz tam już tam coś zamontowane, chyba że wymieniasz ( są dwie koncepcje wentylatorów na górę ) ten z tyłu u góry jest na wylocie, a ten z przodu u góry może być na wlocie ( trzeba filtr ), lub wylocie Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Ale mnie chodziło o te na samej górze obudowy, wyciągające powietrze (nie z tyłu, nie z przodu, tylko na górze). Mam nadzieję, ze wiadomo o co chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 JA u siebie będę mieć oba górne na wylocie, czyli wydmuchujące powietrze ( ale ja będę mieć aż 4 wentylatory wlotowe w obudowie i u mnie jest to potrzebne ) wiadomo o co chodzi No wiadomo, ale tam jest miejsce na dwa wentylatory ( jeden bliżej tyłu, drugi tak na środku ) musiałem je jakoś rozróżnić Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Aha, ok, już rozumiem o co Ci chodziło. Masz rację, w Z3 jeden już jest (na wylocie). Ja raczej myślę, że oba zrobiłbym na wylocie. Tylko własnie zastanawiam sie czy wziąć na tego topa też te ciche enermaxy z 900 obrotami czy raczej te mocniejsze be quiet ? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 JA sobie kupiłem po prostu kontroler obrotów ( i ustawiam prędkość tak, żeby ich słychać nie było ) Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Chodzi np. o cos takiego: http://allegro.pl/aerocool-touch-v12xt-dotykowy-kontroler-obrotow-i5512394169.html ? Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Jak byś chciał coś silniejszego to już tylko to lub to Szalony jesteś? Polecasz wentylatory AAB? Bierz Enermaxy na topa, przy nich kontroler jest zbędny Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2015 A nie będą lepsze be quiet na topa? Te same co z tyłu. Zawsze wiecej obrotów na wylocie... Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 2 Października 2015 Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Nie ma sensu jak dla mnie, będzie za głośno. Najwyżej zrób tak jak mówisz+kontroler Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2015 (edytowane) Dzięki wielkie wszystkim za pomoc. Udało mi się dziś zamontować wentylator z tyłu (Be quiet) i z przodu (enermax). Okazało się, że nie jest to wcale takie trudne i straszne. W przyszłym tygodniu planuję zamontować na topa i dodatkowy z przodu. Jestem usatysfakcjonowany, że się udało Teraz to jest dopiero cisza... Naprawdę coś cudownego. Raz jeszcze dzięki wielkie za profesjonalną pomoc, jestem wam bardzo wdzięczny. Fajnie, że są jeszcze ludzie oferujący taką pomoc. Pozdro! Edytowane 2 Października 2015 przez tomekz1991 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 2 Października 2015 Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Polecamy się Miłego chłodzenia! Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanko. Mianowicie na przodzie obudowy wiatrak był przymocowany takimi bardzo długimi śrubkami. Przeszły one w zasadzie na wylot cały wentylator (te miejsca do mocowania). Czy ktoś z was orientuje się, gdzie takie śrubki można kupić? Producenci z wentylatorami dostarczają tylko te krótkie, a ja planuję zamontować dodatkowy wentylator z przodu, dlatego nie będę posiadał długich śrubek ze starego wentyla. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Października 2015 Udostępnij Napisano 3 Października 2015 albo używaj kołeczków, albo leć z wentylatorem w ręce do dużego budowlanego i przymierzaj ( ceny śrubek dedykowanych do wentylatorów są horrendalne, widziałem oferty 50 zł za 4 śrubki ) Oczywiście podkładki i nakrętki do śrub też tam kupisz Ps. O co chodzi z wentylatorami AAB ( wiem że jakość wykonania jest, cóż kiepska ) i miałem też jeden wentylator od AAB co czasem nie startował mimo bezpośredniego podpięcia pod płytę, no ale tez 15 łopatkowy 120mm spisuje się dość dobrze od przeszło 2 lat Cytuj Link to post Share on other sites
FeelFree 108 Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Zmierz gwint i zamów albo jedź do sklepu. Ja potrzebowałem ostatnio śrubek do Noiseblockera lecz te z zestawu były za krótkie, więc zamówiłem z allegro. Prawdopodobnie potrzebujesz M3x35 http://allegro.pl/m3x35-wkret-nierdzewny-sruba-na-krzyzak-a2-k15-i5649308137.html Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) Te które oryginalnie zostały dodane do obudowy są niemal na całej długości gładkie, tak aby przejść wiatrak na wylot bez konieczności mozolnego wkręcania. Dopiero na końcówkach śrubki wyglądają standardowo, aby dało się je wkręcić. Załączam obrazki, na których te śrubki są. Niestety nie mam nic lepszej jakości. http://s9.postimg.org/4ejzy81ov/srubki.jpg oraz: http://postimg.org/image/rhpuhmz49/ Edytowane 4 Października 2015 przez tomekz1991 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 ja tam mam na normalnych śrubach z budowlanego ( gwint na całości ) i problemów nie miałem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts