WPRD700 230 Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Cześć! Postanowiłem rozszerzyć sieć WLAN na cały dom i zamiast powerline* wykorzystać stary router Vigor 2800gr, który się kurzy w szafie. Znalazłem instrukcję do konfiguracji WDS do niego, jednak po ustawieniu go jako Repeater zawiesza się i nie można się z nim połączyć przez Wifi, ani przez kabel. Czy oprócz konfiguracji WDS muszę zrobić coś jeszcze? Livebox dużego pola do popisu nie daje, a nie mam możliwości jego wymiany ponieważ korzystam z FunPack HD. * - Adaptery powerline zakłócają pracę telewizji podczas ich używania. Dlatego nie chcę ich używać. Chyba, że ktoś ma na to rozwiązanie. Objawia się to problemami z obrazem i głosem; telewizja działa jakby traciła sygnał, można to porównać do oglądania telewizji satelitarnej w mocno pochmurny dzień. Jest to uciążliwe dla oglądających telewizję. Udało mi się połączyć z Vigorem przez Liveboxa, dokładniej przez kabel w sieci powerline. http://i61.tinypic.com/vo7ju8.jpg Edytowane 29 Września 2015 przez WPRD700 Cytuj Link to post Share on other sites
Madzina 47 Napisano 3 Października 2015 Udostępnij Napisano 3 Października 2015 (edytowane) d) ustawiasz na liveboxie statyczny kanał - np. 1 albo 11 - to pierwsze zrób a) ustawiasz WDS na routerze, b) wyłączasz DHCP na routerze, c) zmieniasz adres IP na statyczny, na routerze i taki by pasował do sieci lokalnej liveboxa powinno działać i powinieneś bez problemu móc połączyć się z routerem Edytowane 3 Października 2015 przez Madzina Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Nie działa. Cytuj Link to post Share on other sites
Madzina 47 Napisano 4 Października 2015 Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) a co działa? wifi działa ale nie ma neta? opisz sytuacje, sprawdź na livebox czy go widać Edytowane 4 Października 2015 przez Madzina Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 5 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Router normalnie działa jako AP przez przewód (PLC) , przy wyłączonym WDS. Może inaczej - co pokolei powinienem zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
Madzina 47 Napisano 5 Października 2015 Udostępnij Napisano 5 Października 2015 wpierw ustaw stały kanał na liveboxie a potem tak jak tutaj pokazują http://www.tp-link.com.pl/FAQ-227.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts