larry15 4 Napisano 27 Września 2015 Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Witam, Nadeszła najwyższa pora żeby zmienić mój stary dobry monitor Sony Trinitron Multiscan200ES na coś lepszego . Ze względu, że 3/4 gier w, które gram to fps'y zdecydowałem się na monitor 144hz, niestety mam problem z wybraniem odpowiedniego modelu. Na tą chwile wybrał padł na ten: http://www.morele.net/monitor-benq-xl2411z-631226/Czy jest w ogóle sens szukać dalej? Czy TN'ki w tym przedziale cenowym będą się czymś różnić? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Września 2015 Udostępnij Napisano 27 Września 2015 jest ok, w zasadzie każdy będzie, modele zauważalnie lepsze z takich czy innym powodów są równie zauważalnie droższe Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Tak z ciekawości jaką kartę graficzną posiadasz? Cytuj Link to post Share on other sites
hasati 49 Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Dołączam się. Tez szukam takiego monitora w tej cenie. Chodzi mi najbardziej o jakość obrazu. IPS ? Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Proszę bardzo . Polecam , wypowiada się co i jak między 60 a 140hz monitorami . Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Mam ten monitor jakiś rok już i złego słowa powiedzieć nie mogę oprócz tego, że trzeba trochę pokombinować na początku z ustawieniami obrazu żeby to jakoś wyglądało. Co więcej oprogramowanie display monitor od BenQ gryzie mi się z windą 10. Cytuj Link to post Share on other sites
Franz 91 Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Zastanawiam się na ile takie monitory 144Hz dają dużą różnicę w jakości obrazu i polepszają komfort grania i generalnie korzystania z monitora w stosunku do 60Hz? Czy takie osoby jak ja, co szukają uniwersalnego monitora (do pracy, grania i innych rozrywek) nie powinny jednak kupić porządnego monitora 60Hz na matrycy VA, czy IPS? Ja aktualnie siedzę na dobrze skalibrowanym Eizo z matrycą VA i zastanawiam się, czy jakiś monitor TN ze 144Hz to byłby dobry zamiennik dla niego - czy różnica w grach jest warta tego, że nie miałbym świetnie sterowanej matrycy VA (bo matryca to jedno, a elektronika i oprogramowanie nią sterujące to druga równie ważna rzecz). O monitorach 144Hz z matrycą IPS, czy VA nie mówię, bo na razie mają zaporowe ceny. Dodam, że Eizo ma jakieś własne technologie upłynniania obrazu, ale to oczywiście nadal 60Hz. Zastanawiam się też, czy te zachwyty nad monitorami 144Hz to nie efekt tego, że sporo osób przesiada się na nie z generalnie tanich, kiepskich monitorów TN - może to dlatego tak im się podoba nowy 144Hz monitor, bo ogólnie ma lepsze parametry obrazu niż poprzednik? Ciekawi mnie też, czy każdy człowiek odbiera identycznie te 144Hz i czy nie jest tak, jak z 3D, że pewien procent ludzi nie widzi dobrze tego efektu generowanego przez obecnie stosowane technologie, bo ma pewne wady wzroku, które na co dzień nie przeszkadzają, ale utrudniają dostrzeżenie efektu 3D w kinie, czy na TV. Cytuj Link to post Share on other sites
ciomasta 70 Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 FranzNie każdy widzi te 120-144hz .Moi koledzy np nie widzą różnicy 60 a 120-144hz a ja widzę kolosalną różnicę . Każdy ma inne oczy A sam przymierzam do zakupu Tego Benq albo Eizo fs2434 , narazie czekam do Świąt bo na pewno będą promocje . Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 28 Września 2015 Udostępnij Napisano 28 Września 2015 poza tym mamy przypięty temat traktujący o wysokim odświerzaniu, można po prostu przeczytać Cytuj Link to post Share on other sites
larry15 4 Napisano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Tak z ciekawości jaką kartę graficzną posiadasz? gtx 970, ale jechanie z detalami ostro w dół to nie jest dla mnie żaden problem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts