Skocz do zawartości

Czy warto wymienić Modecom Volcano 550W???

Recommended Posts

To zależy za ile bym go sprzedał.

Myslę że za 160 go sprzedam i dołożę ok 100-150zł.

Myślałem nad OCZ StealthXStream 2 600W. Czekam na wasze propozycje.

Niedługo planuje zmienić 8800gt na 460gtx i jak się uda

to całą platforme na AM3 (Phenom 955) ale to drugie jest mniej pewne.

Czy OCZ będzie cichszy od mojego Modecoma?

Zastanawia mnie jedynie fakt dlaczego chcesz sprzedawać Volcano? O ile o innych seriach Modecoma można powiedzieć, że są złe (wyłączając starą serię MC i pochodne) to akurat Volcano to bardzo udane zasilacze. Do twojej obecnej konfiguracji nie ma sensu kupować SXS 2 600W, bo Modecom powinien być wystarczający, ba powinien mieć jeszcze trochę zapasu.

EDIT: Zresztą po zmianie platformy też powinien starczyć - procek+karta po OC nie wezmą więcej niż 400W (a i to jest raczej wartość na górkę), a pozostałe komponenty nie pociągną przecież 100W ani też więcej.

to akurat Volcano to bardzo udane zasilacze

tez jestem tego zdania posiadam ten zasilacz kupiony po taniości(100PLN)i jestem zadowolony juz od ok roku.Co do wymiany jest warta tego a wiadomo,że ten OCZ starczy na długi czas po wymianie grafy na dużo prądożerną

Tu pozostaje kwestia opłacalności. Sądzę, że jeżeli autor będzie musiał dołożyć więcej niż 100zł do nowej zasiłki to wymiana będzie średnio opłacalna. W przeciwnym razie może się zastanowić. Zresztą najlepiej jak wystawi zasilacz na aukcję z ceną minimalną (powiedzmy 140zł) i zobaczy czy ktoś zapłaci tyle żeby to miało sens.

Chcę zmienić bo troszkę denerwuje mnie piszczenie cewek jak np. przeglądam strony www. A poza tym sprzedaje koledze kartę graficzną a on ma w swoim kompie jakiegoś Mustanga, także mam okazję sprzedać za dobrą cenę (myślę 160zł). Prawie zapomniałem że trochę głośny jest Modecom.

Jeśli masz już go dość to warto wziąść OCZ. Dlaczego? Ponieważ nie będziesz miał z nim problemów, nie będzie piszczał (Wentylatory w OCZ są ciche) oraz starczy na długi czas, nawet po modernizacji to te 600-750W wystarczą na nową platformę OC oraz wymagającą kartę. Polecam w twojej sytuacji kupić OCZ'a.

pozostałbym jednak przy OCZ, ponieważ moim zdaniem są to niezawodne zasilacze, lepsze od Corsair'a.

Jakieś dokładne dane? Dlaczego są lepsze? Bo masz?

Przytocz mi jakieś testy wraz z opisem konstrukcji. Jeśli potrafisz udowodnić to co napisałem - przyznam Ci rację.

Na tą chwilę mogę jedynie "szybko przyłożyć rękę do twarzy, z jednoczesnym lekkim pochyłem głowy ku przodowi".

Niestety OCZ nie może się równać (w tańszych modelach) z takimi markami jak Seasonic, czy Corsair. Robią dobre zasilacze, ale pokaż mi testy przeciążeniowe na których zasilacz OCZa z 850w na naklejce daje 1000w utrzymując przy tym dobre napięcia.

Za te pieniądze nie warto sprzedawać. Ten zasilacz to to samo co Corsair VX550w. No chyba że chcesz coś cichszego bo ModeCom tą kwestię potraktował na zasadzie im chłodniej tym lepiej z wiadomym skutkiem.

TX650 nie patrz. Jeśli już coś kupować to nie aż tak mocnego, ale z klasy premium. Jakiś wysoki Seasonic, czy coś takiego.

Jeszcze raz - za 160zł nie warto go sprzedawać.

Co to znaczy "przyszłościowy"? OCZ na bank nie jest wart wymiany, tak samo jak TX650. Jeśli wymieniać to już na tego Seasonica za prawie 500zł co IMO do takiego zestawu jest absurdalne. Jeśli nie przeszkadza Ci szum z zasilacza to absolutnie nie ma sensu jego wymiana na inny w kwocie do ~350zł.

Masz bardzo dobry, mocny i stabilny zasilacz który bez pierdnięcia powinien uciągnąć komputer z i5+GTX580 na pokładzie.

OCZ StealthXStream 2 600W na te zasilacz warto dołożyć bo starczy na lata

A ten Volcano to co? Wysypie się zaraz? Podaj jakieś konkretne argumenty, tylko że nie poisz mi "bo 50w mocniejszy".