Skocz do zawartości

Lapek na studia i nie tylko

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez _Skipper_,

Recommended Posts

Witam!

1. Jaki jest budżet?
2000-2500 (zależy od jakości w stosunku do ceny, nie musi być koniecznie 2500zł jeśli taki np. za 2200zł mi wystarczy)

2. Zakup na osobę prywatną czy tez na firmę (domyślnie można przyjąć opcję pierwszą, jeśli na firmę warto to dopisać)?
Osoba prywatna (chyba ja http://www.nhl.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

3. Jaki rozmiar jest preferowany (podajemy wielkość matrycy, ewentualnie wagę)?
Najlepiej 15,6", choć ćwiczę na siłowni to tam mam już ciężary, nie potrzebuję pustaka, w miarę nie za ciężki :>

4. W jakim kraju będzie dokonany zakup (jeśli w Polsce można punkt pominąć)?
W Polsce

5. Podajemy preferencje co do konkretnych marek producentów:
Lubiani: ASUS, Dell, MSI (czekam też na konkretne opinie na temat danego modelu)
Niechciani: Lenovo (słyszałem, że są problemy z Turbo boost w prockach i5/i7, podobno koszmarny serwis)

6. Do czego głównie ma służyć notebook? (Można przypisać wagi procentowe poszczególnym zadaniom albo ułożyć je w kolejności malejącej)
Na studia tak więc do nauki, do odpalenia i pracy na programach (nie wiem co tam będę miał konkretnie - kierunek mechanika i budowa maszyn), do gier także, np. Smite, Battlefield 3, CS: GO, LoL, Metro: Last light

7. Na czym zależy nam najbardziej w notebooku (oczywiście każdy chciałby idealnego laptopa, najlepiej za tysiąc złotych, ale trzeba wybrać kilka najważniejszych cech na których najbardziej nam zależy)? Dla pomocy podrzucam kilka cech: niska waga, długi czas pracy, jakość wykonania, kultura pracy, dobry ekran, konkretne interfejsy, wygodna klawiatura/touchpad, dobre głośniki, długa gwarancja itp itd...
Jakość wykonania, wygodna klawiatura, gwarancja, kultura i czas pracy, aby się nie grzał, dobre chłodzenie, dobrze jakby posiadał procek i5, a już pięknie jak w wersji M, a nie Ulv http://www.nhl.pl/style_emoticons/default/smile.gif

8. Sposób użytkowania laptopa, czyli czy będzie często przenoszony między miejscami, używany w podróży a może głównie na biurku.
Głównie jakieś biurko (pewnie dokupie podkładkę chłodzącą), ale także np. w podróży pociągiem

9. Czy zamierzamy grać na notebooku? Jeśli tak, to w jakie gry oraz jakich detali oczekujemy?
Tak, np. Smite, Battlefield 3, CS: GO, LoL, Metro: Last light

10. Jakiego czasu pracy na baterii oczekujemy ?
Ciężko mi określić, tak żebym podczas podróży mógł obejrzeć jakiś film, czy coś, w miarę normalny

11. Sposób zakupu, czyli czy zamierzamy kupić w dużej sieci handlowej, konkretnym sklepie czy też może w grę wchodzi zakup przez internet.
Nie jestem przekonany w 100% do sklepów internetowych, ewentualnie z możliwością transportu do sklepu stacjonarnego i zaplatę oraz odbiór na miejscu (np. komputronik, media expert, rtv euro agd)

12. Czy chcemy laptopa z systemem czy też może być bez? Jeśli z systemem, to jaki jest preferowany?
Najlepiej bez systemu, posiadam win 8.1 32/64 bit

13. Jaki rodzaj wyświetlacza nas interesuje, matowy czy błyszczący?
Najlepiej matowy, choć jeśli reszta podzespołów będzie spoko to przeboleje błyszczący. Najlepiej 15,6" hd/fhd

14. Czy wygląd laptopa jest dla nas istotnym czynnikiem? Jeśli tak, warto podać kilka modeli które wpadły nam w oko z wyglądu.
Dobrze jakby nie był to złom, nie musi być piękny, świecący itd. Tylko niech nie będzie katem dla oczu http://www.nhl.pl/style_emoticons/default/smile.gif

15. Kiedy planujemy zakup?
Na przestrzeni następnych 5-10 dni

16. Jak długo planujemy go używać?
Jak najdłużej, chociaż te 3-5 lat (zaczynam studia)

17. Jaki rozmiar/rodzaj dysku twardego nas interesuje?
500gb styknie, choć nie pogardze 1TB, ewentualnie 240gb ssd, wtedy będę lepiej zarządzał danymi na rzecz prędkości odczytu i zapisu

18. Czy potrzebny jest napęd optyczny? Jeśli tak, to jaki (DVD, BluRay)?
DVD byłby ok

19. Inne, czyli wszystko co nie pojawiło się wyżej a uważamy za ważne
Przede wszystkim chciałbym, aby nie był awaryjny, żeby serwis ogarniał, nie jak to podobno jest w przypadku Lenovo.

A czy w tej cenie dostałbym coś z Dell'a o podobnej specyfikacji?

Coś w tym stylu: (tyle, że niestety niedostępny)

http://www.x-kom.pl/p/188570-notebook-laptop-15-6-dell-inspiron-3542-i7-4510u-8gb-1000-gf840m.html

I jakby dało radę to w jakimś sklepie z mojej okolicy (miejscowości: Koło, Konin) np. komputronik, media expert, euro, media markt), preferuję odbiór osobisty raczej.

Edytowane przez wisniaboss

Bardzo ciekawe, bo ja również. Nie są najwyższej jakości, ale Twoja wypowiedź to przesada.

Oczywiście Asus jest bardziej opłacalny.

Po prostu do Della przekonuje mnie serwis (przyjeżdża do ciebie człowiek od nich i naprawia na miejscu, nie trzeba się pie***lić z wysyłaniem i czekać Bóg wie ile czasu. A powiedzmy coś innego z Della w tej cenie o podobnej specyfikacji się by znalazło. Nie mam uprzedzeń do ASUS'a (obecnie mam połowę PC'ta z ASUS'a i nie ma problemów), ale no jednak chciałbym sprawdzić :) Znajdzie się  coś?

Masz propozycje w czwartym poście.

A powiedziałbyś mi jakie są takie znaczące różnice między tym co ja np. podesłałem, a ty co Ty? Zauważyłem, że w tym od Ciebie jest ciut lepszy procesor, ale za to ma mniejszy dysk (500GB, a tam 1TB). Chodzi mi o takie tam mankamenty typu,  jaka to jest platforma, płyta główna, lepsza czy gorsza (na lapkach się nie znam, trochę to inne, bo PC ogarniam).