Skocz do zawartości

objawy sygnalizujące zbliżające się padnięcie dysku USB

Recommended Posts

Cześć,

Mam prawie 3-letni dysk USB 3.0 WD My Passport 2TB. Dysk działał jako magazyn na filmy i seriale z torrentów, chodził cały czas, gdy miałem włączony komputer. Dysk jest już po gwarancji, raz został wymieniony na recertyfikowany w ramach gwarancji. Problem polega na tym, że już kilka razy dysk zniknął z okna Komputer. 2 razy po ponownym podłączeniu nie został wykryty. Dopiero po restarcie kompa i podłączeniu był wykrywany. Czy to mogą być objawy zbliżającego się zupełnego padnięcia dysku? A może istnieje jakaś inna przyczyna znikania dysku z okna Komputer? Czy w tej sytuacji warto kupić nowy dysk i przegrać zawartość ze starego póki jeszcze działa?

Pozdrawiam,

Leszek

SMART to tylko wskazówki ( nie jest to coś na czym należy brać 100% wiary ), lecz pozwala w przybliżeniu ocenić stan dysku ( ale twój jest jak najbardziej w porządku )

Ja bym bardziej stawiał na zagięty kabel, wyrobione gniazdo itp. jak king wspomniał. lub aktualizacje która przebiegła w tle i ci wywaliło dysk. 

Ale zwykle winny jest sam WIndows który czasem po zatrzymaniu danego urządzenia ( czy to umyśle, czy przypadkowe wyjęcie ), nie przyjmuje go z powitemu do tego samego gniazda ( częsta mam ten problem z pendrive-m )  
Wtedy trzeba podłączyć pod inne gniazdo ( i zwykle tam go już widzi, najlepiej całkiem inne np USB 2.0 ) 

Czasem winne są te programy od WD które zarządzają jego wypinaniem i rozpoznawaniem. 

to co się wgrywają razem z dyskiem ( u mnie np. jest dość duży problem z wypięciem dysku ), muszę to robić przez program od WD i trwa to też długo.