leszek1976 4 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Cześć, Mam prawie 3-letni dysk USB 3.0 WD My Passport 2TB. Dysk działał jako magazyn na filmy i seriale z torrentów, chodził cały czas, gdy miałem włączony komputer. Dysk jest już po gwarancji, raz został wymieniony na recertyfikowany w ramach gwarancji. Problem polega na tym, że już kilka razy dysk zniknął z okna Komputer. 2 razy po ponownym podłączeniu nie został wykryty. Dopiero po restarcie kompa i podłączeniu był wykrywany. Czy to mogą być objawy zbliżającego się zupełnego padnięcia dysku? A może istnieje jakaś inna przyczyna znikania dysku z okna Komputer? Czy w tej sytuacji warto kupić nowy dysk i przegrać zawartość ze starego póki jeszcze działa? Pozdrawiam, Leszek Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 daj screen SMART-a tego dysku Prędzej bym stawiał na błąd w sterownikach kontrolera USB 3.0 ALe daj smart Cytuj Link to post Share on other sites
leszek1976 4 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 daj screen SMART-a tego dysku Prędzej bym stawiał na błąd w sterownikach kontrolera USB 3.0 ALe daj smart http://images69.fotosik.pl/1204/4540048581ced16emed.png Cytuj Link to post Share on other sites
king2127 71 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 a jak ma się kondycja przewodu i wejścia usb dysku, może coś nie łączy , Cytuj Link to post Share on other sites
leszek1976 4 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 a jak ma się kondycja przewodu i wejścia usb dysku, może coś nie łączy , Używam oryginalnego przewodu od nowości. Kabelek był podłączany maksymalnie kilkanaście razy. Nie używałem dysku poza domem. Nie zauważyłem żadnych luzów Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Oryginalnego ? przecież on ma jakieś 15 cm ?SMART jest czysty Cytuj Link to post Share on other sites
leszek1976 4 Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Tak, ma koło 30 cm, ale wystarcza. Dzięki za pomoc, ale teraz mam zagwozdkę, co jest nie tak z tym dyskiem. Czy czysty smart gwarantuje, że dysk jest sprawny? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 SMART to tylko wskazówki ( nie jest to coś na czym należy brać 100% wiary ), lecz pozwala w przybliżeniu ocenić stan dysku ( ale twój jest jak najbardziej w porządku )Ja bym bardziej stawiał na zagięty kabel, wyrobione gniazdo itp. jak king wspomniał. lub aktualizacje która przebiegła w tle i ci wywaliło dysk. Ale zwykle winny jest sam WIndows który czasem po zatrzymaniu danego urządzenia ( czy to umyśle, czy przypadkowe wyjęcie ), nie przyjmuje go z powitemu do tego samego gniazda ( częsta mam ten problem z pendrive-m ) Wtedy trzeba podłączyć pod inne gniazdo ( i zwykle tam go już widzi, najlepiej całkiem inne np USB 2.0 ) Czasem winne są te programy od WD które zarządzają jego wypinaniem i rozpoznawaniem. to co się wgrywają razem z dyskiem ( u mnie np. jest dość duży problem z wypięciem dysku ), muszę to robić przez program od WD i trwa to też długo. Cytuj Link to post Share on other sites
leszek1976 4 Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Ok, dzięki piękne. Może to faktycznie wina Windowsa, bo ostatnio przy zmianie pasty wypiąłem wszystkie urządzenia USB i wpiąłem w inne losowe porty. Kiedyś po takim działaniu zupełnie posypały się sterowniki USB i musiałem przywracać Windowsa z kopii zapasowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts