Rivaii 0 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Witam, mam mały problem z kartą graficzną, przynajmniej wydaje mi się, że to jej wina. Problem tkwi z wydajnością w grach. Optymalizuję gry przez GeForce'a, więc powinny ładnie śmigać. A jednak tak się wszystko tnie, że zwyczajnie nie da się grać. Dam na przykład Dragon Age Inkwizycję czy Wiedźmina 3. Przy optymalizacji powinny chodzić na wysokich, jednak żeby w miarę się grało muszę wszystko w ustawieniach graficznych wyłączać i ustawiać na najniższy poziom, oraz zmniejszać rozdzielczość na tragicznie niską, gdzie gra wygląda po prostu... fatalnie. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć w czym może tkwić problem? Dodam, że sterowniki karty graficznej są aktualne. Mój sprzęt: Geforce 750Ti 2GB Intel Core i5-4440 CPU @ 3.10GHz 8GB RAM Windows 8.1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Jako użytkownik karty GTX 750 Ti mówię, że sam korzystałem z oprogramowania GeForce Experience i też po optymalizacji przez ten program wydajność w grach spadała (Far Cry 3 i War Thunder, tyle sprawdziłem i nie mam zamiaru testować kolejnych tytułów). Zalecam odcięcie się od tego programu i ręczne ustawienia graficzne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
marek8967 26 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Z moich obserwacji również wynika że Geforce experience to więcej problemów niż pożytku, więc przy instalacji odznaczam ptaszkiem ten dodatek. Cytuj Link to post Share on other sites
Rivaii 0 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Tak czy siak, nawet ręczne ustawienia mało co dają. Muszę ustawiać wszystko na niskie. Rozdzielczość prawie najniższą. Czy ta karta naprawdę nic z siebie więcej nie może dać? Trochę ciężko mi w to uwierzyć, zważając na to, że widziałam na YT gameplaye z tą kartą i ludzie grają niemalże na maksymalnych ustawieniach... Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Podaj przykład gry i ustawień graficznych np. w GTA V jeśli posiadasz ten tytuł, zrobimy porównanie. Sam w tym tytule mam średnio ponad 40 kl./s. w Full HD i ustawieniach wysokich. Może masz bardzo stare sterowniki? A może jakieś oprogramowanie działające w tle obciąża Twój sprzęt i zmniejsza jego wydajność? Edytowane 24 Września 2015 przez Lightning Cytuj Link to post Share on other sites
Rivaii 0 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) GTA V akurat odinstalowałam. Może być Dragon Age Inkwizycja bądź Wiedźmin 3? Sterowniki są aktualne... Nie wiem jakie oprogramowanie mogłoby obciążać komputer. Edytowane 24 Września 2015 przez Rivaii Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Czasem coś potrafi "usiąść" na procesor np. kiepski antywirus (czy też skutki nim wywołane). Być może cały system jest już mocno "wyeksploatowany" czy też choćby partycja z systemem jest prawie cała zajęta. Niestety nie posiadam Twoich gier, ale podaj dokładne ustawienia graficzne. Korzystasz z bajerów Nvidii? Jaka jest dla Ciebie optymalna płynność w grach? Edytowane 24 Września 2015 przez Lightning Cytuj Link to post Share on other sites
piotr7543 101 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Zauważyłem że w Nvidia Geforce Experience w Grze Far Cry 4, ustawiało mi na ultra o_O a sensownie grać da się na maksymalnie wysokich (GTX 960) Cytuj Link to post Share on other sites
crossek 38 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Tak czy siak, nawet ręczne ustawienia mało co dają. Muszę ustawiać wszystko na niskie. Rozdzielczość prawie najniższą. Czy ta karta naprawdę nic z siebie więcej nie może dać? Trochę ciężko mi w to uwierzyć, zważając na to, że widziałam na YT gameplaye z tą kartą i ludzie grają niemalże na maksymalnych ustawieniach... nie chcę cię martwić ale chyba troszkę zbyt wiele oczekujesz od tego biednego 750 Ti - to tylko low end czy tego chcesz czy nie - i w przypadku 90% nowych gier jedyne rozsądne przy tej karcie detale to mid/low 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 @crossek - zbyt nisko oceniasz tą kartę graficzną. W Full HD powinna sobie świetnie radzić w każdej grze w co najmniej średnich detalach i względnie akceptowalną techniką wygładzania krawędzi. żeby w miarę się grało muszę wszystko w ustawieniach graficznych wyłączać i ustawiać na najniższy poziom, oraz zmniejszać rozdzielczość na tragicznie niską Zastanawiam się, czy jakiś PhysX nie "zabija" wydajności w Wiedźminie 3. Nie wiem też jaka to rozdzielczość "tragicznie niska". Mniej niż HD? W 1280x720 ta karta powinna sobie radzić świetnie nawet z dodatkami Nvidii. Cytuj Link to post Share on other sites
martinoxxl 239 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 750ti to nie jest wydajna karta graficzna, to kastrat. Nie oczekuj wydajności i płynności przy wysokich i ultra ustawieniach w grach. Pogódź się z tym, że musisz ciąć ilość detali i co za tym idzie ustawiać grafikę na medium lub low. Sprzedając tą "kartę" niewiele dokładając kupisz np radeona 7950/7970 którego pod względem wydajności dzieli przepaść od gtx750ti. http://www.hwcompare.com/17314/geforce-gtx-750-ti-vs-radeon-hd-7970/ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rivaii 0 Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) @crossek - zbyt nisko oceniasz tą kartę graficzną. W Full HD powinna sobie świetnie radzić w każdej grze w co najmniej średnich detalach i względnie akceptowalną techniką wygładzania krawędzi. Zastanawiam się, czy jakiś PhysX nie "zabija" wydajności w Wiedźminie 3. Nie wiem też jaka to rozdzielczość "tragicznie niska". Mniej niż HD? W 1280x720 ta karta powinna sobie radzić świetnie nawet z dodatkami Nvidii. Tragicznie niska to dla mnie 1280x768. Mam monitor 24", więc pisząc tragiczna to naprawdę mam na myśli, że gra... paskudnie wygląda. I przy tej rozdzielczości jadę na najniższych ustawieniach... Jednak i tak gra się "tnie". Edytowane 25 Września 2015 przez Rivaii Cytuj Link to post Share on other sites
Mandriv19 723 Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 wiedziałeś co kupujesz , trzeba było sie nie spieszyć i dozbierać troszkę i kupić chociaz gtx 770 z 2 lub 4 gb vram . Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 a postaw system na nowo, po kolei wgraj wszystkie sterowniki, sprawdź dysk pod kątem błędów. A może masz badziewny zasilacz, który nie daje sobie rady. Jak masz możliwość sprawdź czy będziesz miał podobne problemy na windows 7. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) Ludzie, bez przesady. Na 750Ti i i5-4440 nie powinno to tak źle chodzić... Mam trzy pytania. Ile Hz masz ustawione w grze ? U mnie na Win10 wykrywa 50Hz lub 59Hz, przy 59 mam bardzo dziwne przycięcia, natomiast przy 50 śmiga aż miło. Czy gra jest aktualna ? Jeśli nie spatchowany pirat, to ... Czy używasz synchronizacji pionowej ? Jest do wyboru: wyłączona - może rwać obraz i gra przycinać, pół (czy jakoś tak) - ścina fps do połowy odświeżania, włączona - teoretycznie powinna działać ok, ale np u mnie po uruchomieniu gry działa prawie jak pół. Dopóki mam więcej fps niż odświeżanie, jest ok ale jeśli będzie chociaż i 1 fps mniej, to od razu ścina na 25/30, zależnie od odświeżania. Wtedy wystarczy użyć alt + tab by przejść na pulpit i po chwili wrócić do gry. Synchronizacja się naprawia i nie ścina fps. Edytowane 25 Września 2015 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
damianek1 10 Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Wydajność gpu i cpu sprawdza sie 3dmarkiem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts