Skocz do zawartości

Tani budżetowy procesor

Recommended Posts

Witam.

Posiadam komputer, który służy mi tylko do pracy, tzn. używany jest jedynie pakiet office oraz internet. Jest on na poziomie Intela Pentium 4 i chciałbym zrobić upgrade całkowity jednostki. Będę zmieniał praktycznie wszystko, pozostanie mi jedynie obudowa i zasilacz (ten wymieniłem rok temu bo stary wyzionął ducha) i pytanie zasadnicze: mam problem z doborem procesora. Zastanawiam się czy wykorzystać tu jakiegoś AMD APU czy może skusić się w stronę Intela i wsadzić jakiegoś Celerona albo dorzucić parę groszy do Pentiuma. Prosiłbym o radę.

Zapomniałem dodać, że chciałbym złożyć komputer z nowych części.

jak ma być tanio do prac i czasami a nawet rzadko do gier to lepiej brać apu np A8 7870k lub tańszy procesor athlon 860k (czyli apu bez IGPU) jeśli ma być zewnętrzna grafika  

jak do samego internetu to najlepiej się spiszę celeron lub już mocniejszy pentium lub nawet i3

ta integra neta ogarnie bez problemu wybór należy do cb jak sama praca to intel a jak też gry to apu oczywiście do pewnego pułapu cenowego 

Edytowane przez tobexor

do pakietu office (oczywiście jeżeli nie będziesz tworzył ogromnych exceli) i internetu spokojnie wystarczy Ci zestaw oparty na platformie am1 (np athlon 5350) wydajnościowo jest na poziomie celerona, ma lepszą integrę

• Popieram 1

Gier nie będę odpalał żadnych (sporadycznie może coś flashowego) więc też wydawało mi się, że zintegrowana grafika wystarczy do moich zastosowań.

Z tego co do tej pory udało mi się wywnioskować to lepiej iść w stronę Intela. Widzę, że Celerony i Pentiumy mają teraz tą samą podstawkę 1150 więc pewnie dobiorę sobie jakąś płytę, ram oraz dysk i zobaczę czy będzie mnie stać na mocniejszego Pentiuma.

@arrancar

Bardzo ciekawa propozycja, pewnie wezmę pod uwagę porównując zestawy pod 1150.

Temat wydaje się do zamknięcia. Dzięki za pomoc.

Jedyna wada to, że dają przy tych procesorach (j1900) tylko SATA II, a nie SATA III. Procesor pewnie obsługuje sata III, ale intel pewnie się umówił z producentami lub sztucznie zablokował; ale jak mówię - mam procka i samsunga 850 EVO do tego - system uruchamia się system błyskawicznie, chodzi też. Próbki 4k całkiem ok. Jedynie spowolnienie przy większych próbkach plików tak do 260 mb/s.