xanon25 0 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Witam. Zacznę od tego, że 2 lata temu zakupiłem komputer z następującymi podzespołami: -SilentiumPC Deus M1 550W -Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003) -Crucial DDR3 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix Tactical CL8 -Intel Core i5-4570 LGA1150 BOX -Gigabyte GA-B85M-D3H Intel B85 LGA1150 BOX -Palit GeForce GTX770 JetStream 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express Po pół roku użytkowania komputera spaliła mi się karta graficzna podczas grania w Total War Rome II oddałem ją na gwarancję dostałem nową GTX 770 i po pół roku użytkowania znowu mi się spaliła teraz przy Wiedźminie 3. Temperatura grafiki nigdy nie przekroczyła 80 stopni C. Objawem jej spalenia były pojawiające się artefakty w grach 3D na pulpicie nigdy ich nie miałem. Niedawno odesłałem ją ponownie na gwarancję i przyślą mi GTX 970 i boję się że znów może mi się spalić przy graniu w bardziej wymagające gry. Obwiniam za to zasilacz który moim zdaniem nie wyrabia z napięciem. Niedawno miałem z nim problem, który polegał na tym, że nie mogłem uruchomić komputera (zasilacz brzęczał i nie uruchamiał żadnych podzespołów, poruszałem troche nim i jakoś komputer się uruchamia). Proszę was o radę czy trzeba wymieniać zasilacz, czy wina leży na innym podzespole? Cytuj Link to post Share on other sites
kladiator 750 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Możliwe że zasilacz nie wyrabia chociaż to dobra marka. Cytuj Link to post Share on other sites
Xeinaemm 115 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Albo podmiana albo sprawdzenie molexów miernikiem. Cytuj Link to post Share on other sites
kladiator 750 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Lub masz wielkieeego pecha z kartami graficznymi Cytuj Link to post Share on other sites
king2127 71 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 jak słyszysz, że z zasilacza coś słychać, to wymieniaj , może coś się fajczy , a czuć zapach palącej się elektroniki , to specyficzna woń ? może jest jakieś przebicie karty nie powinny tak padać , jedna za drugą , Cytuj Link to post Share on other sites
Badder 43 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Z drugiej strony się ciesz, będą ci wymieniać na najnowsze karty i będziesz grać na maksa zawsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Gadget 119 Napisano 24 Września 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Zasilacze typu "nie z czarnej listy", ale za niską cenę cechują się słabym doborem komponentów co w efekcie pokazuje ciekawą krzywą na oscyloskopie w porównaniu do dobrego zasilacza. Tętnienie jest losowe i duże, elektronika wymaga dobrego źródła zasilania. Podejrzewam, że zasilacz ubija Ci GPU jedno za drugim i każde GPU jakie leży mi na półce jest trupem, bo pracowało na zasilaczach takiej klasy o jakiej wspomniałem(wywalone kondesatory solid tak na przykład, a trzeba mieć naprawdę kiepski zasilacz do tego). Modularny za 200zł(mówię o cenach hurtowych nie detal)? Nie przemawia to do mnie. Zasilacze SPC są po prostu słabe. Wystarczy przyjrzeć się komponentom i sekcji filtrowania - mniej niż minimum nawet fortrony mają lepiej zbudowane układy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts