Skocz do zawartości

Ustawienia BIOSu i instalacja windowsa

Recommended Posts

hej. mam problem z zainstalowaniem windowsa. pierwszy problem jest taki, że mój komputer nie czyta czystych płyt. nie wiem dlaczego. płyty z zawartością czyta bez problemu. przez to nie mogę nagrać obrazu na nośnik cd. kolejnym problem jest brak rozruchu z bootowalnego pendrivea. próbowałem wszelkimi sposobami wgrywać ten obraz, w ustawieniach biosu na wszystkich pozycjach ustawiałem usb-hdd, tak samo w boot menu i nic. windows startuje jakby nawet pendrivea nie było. wiecie w czym może tkwić przyczyna?

dobrze by było podać jakąś konfigurację..

-po pierwsze czym wgrywałeś windows na USB?, ja stosuję Rufusa i działa bez problemu

-po drugie w jakim trybie chcesz instalować? zwykły czy UEFI? być może masz usb w trybie zwykłym a Bios jako start z UEFI, albo na odwrót? W opcjach bootowania powinieneś mieć okienko z wyborem trybu, u mnie można zmienić na UEFI and Legacy, i wtedy widzi wszystkie nośniki, wyłącz też Secure Boot.

BTW dziwna sprawa z nieczytaniem czystych płyt... 

GA-P31-ES3G- płyta główna

napęd standardowy, zwykłe dvd

z tymi trybami w tej chwili jeszcze nie wiem o co chodzi. muszę o tym poczytać i zobaczyć. 

do wgrywania obrazu używałem i rufusa, komend, ultraiso.

siedziałem do późna i ruszyłem z tym,ale rano pojawił się kolejny problem. w biosie nie czyta mi penka jako usb-hdd tylko jak zwykłego twardziela. wszedłem w hard disk i tam było moje usb i instalacja ruszyła. ale pojawił się kolejny problem. po wyborze języka pojawia się taki komunikat, że nie odnaleziono suorces/install. ale pokazuje mi ścieżke z twardziela! instalacja ruszyła z penka, ale danych zaczął szukać na dysku.