dzumms 163 Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 hej. mam problem z zainstalowaniem windowsa. pierwszy problem jest taki, że mój komputer nie czyta czystych płyt. nie wiem dlaczego. płyty z zawartością czyta bez problemu. przez to nie mogę nagrać obrazu na nośnik cd. kolejnym problem jest brak rozruchu z bootowalnego pendrivea. próbowałem wszelkimi sposobami wgrywać ten obraz, w ustawieniach biosu na wszystkich pozycjach ustawiałem usb-hdd, tak samo w boot menu i nic. windows startuje jakby nawet pendrivea nie było. wiecie w czym może tkwić przyczyna? Cytuj Link to post Share on other sites
jankes87 6 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 dobrze by było podać jakąś konfigurację.. -po pierwsze czym wgrywałeś windows na USB?, ja stosuję Rufusa i działa bez problemu -po drugie w jakim trybie chcesz instalować? zwykły czy UEFI? być może masz usb w trybie zwykłym a Bios jako start z UEFI, albo na odwrót? W opcjach bootowania powinieneś mieć okienko z wyborem trybu, u mnie można zmienić na UEFI and Legacy, i wtedy widzi wszystkie nośniki, wyłącz też Secure Boot. BTW dziwna sprawa z nieczytaniem czystych płyt... Cytuj Link to post Share on other sites
invok3d 8 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 http://forum.benchmark.pl/topic/132538-nagrywarka-nie-widzi-czystych-p%C5%82yt-cddvd/Podobny temat z czerwca zeszłego roku. Napisz jaki to model napędu, można spróbować z upgrade firmware jak napisane wyżej ale jeżeli płyty odczytuje a tylko nie chce nagrywać na pustych to możliwe uszkodzenie fizyczne napędu. Cytuj Link to post Share on other sites
dzumms 163 Napisano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2015 GA-P31-ES3G- płyta głównanapęd standardowy, zwykłe dvd z tymi trybami w tej chwili jeszcze nie wiem o co chodzi. muszę o tym poczytać i zobaczyć. do wgrywania obrazu używałem i rufusa, komend, ultraiso. siedziałem do późna i ruszyłem z tym,ale rano pojawił się kolejny problem. w biosie nie czyta mi penka jako usb-hdd tylko jak zwykłego twardziela. wszedłem w hard disk i tam było moje usb i instalacja ruszyła. ale pojawił się kolejny problem. po wyborze języka pojawia się taki komunikat, że nie odnaleziono suorces/install. ale pokazuje mi ścieżke z twardziela! instalacja ruszyła z penka, ale danych zaczął szukać na dysku. Cytuj Link to post Share on other sites
jankes87 6 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 trybami już się nie przejmuj bo płyta i tak nie obsługuje UEFI. Wina leży gdzieś indziej. Może przy nagrywaniu na usb był ustawiony schemat partycjonowania GPT, a powinno być MBR. Cytuj Link to post Share on other sites
dzumms 163 Napisano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2015 mam MBR. sytuacja wygląda tak. mam 2 dyski. nowy na którym chcę zainstalować system i z niego korzystać i stary. odepnę ten stary i zobaczymy co system zacznie kombinować. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Sciagnij sobie windows USB/DVD tools czy jakoś tak albo universal usb instaler i z bani a nie tam jakiś rufus. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts