Skocz do zawartości

Co wybrac? konfiguracja komputera

Recommended Posts

Witam.

Przymierzam się do zmiany kompa i jak zwykle bywa w takich sprawach jest dylemat.

Myślałem o zakupie czegoś takiego:

Intel Core i3 540 BOX 360zl

Asus P7P55D LE 370zl

GoodRam 2 GB CL9 100zl

Jakis dysk Sata II 7200 i 16Mb 130zl

grafika, zasilacz itd.

~1300zl

Czy warto kupować taki zestaw czy lepiej uderzac w 4 rdzenie? Tylko wtedy AMD bo cenowo wyjdzie za duzo.

Komp głównie do Internetu, CS'a, filmów itd. W najnowsze gry nie planuje grać bo grafike biore pod uwagę z tańszej półki ok 200zl ale coś z przed 1-2 lat owszem. Opinie?

To nie lepiej postawić na zintegrowaną? Wtedy procesor od AMD X3 + 880G. 200zł taniej względem Intela. Ewentualnie jeszcze taniej na 775. Wtedy kolejne 200zł mniej i można załadować grafikę PCI-Ex, na wypadek jakbyś kiedyś miał ochotę zagrać w coś nowszego :)

a po co do internetu i filmow 4 rdzenie po co nawet i3?

jedyna opcja to jeszcze taniej skoro do internetu i filmow

lub pakowac porzadna grafike do 775 i grac na maxa

a nie tworzyc stosunkowo drogiego kompa - do niczego praktycznie

do internetu to Ci bez problemu znajde na allegro komplet za 400 :)

Chodzi o to żeby była solidna baza do ewentualnej rozbudowy :) Socket 1156 wydaje sie przyszłościowy na ewentualna wymiane procka, 4 rdzenie na zaś, obsługa DDR3 itd. Narazie nie planuje kupować grafiki za 500zl zeby odpalic najnowsze gry a na takiej za 200 raczej nie pogram.

Tylko używka a z tym roznie bywa. Używke juz 2 razy zmieniałem bo coś sie waliło. Po podawanych wymaganiach gier nie za wiele mozna wywnioskować czy cos pojdzie czy nie.

Dlatego chciałem pożądny procek i płyte. Do tego zasilacz a reszte po kosztach tylko czy sie opłaca. Jakieś konkretne konfiguracje do 1300zl?

@torture słyszałem o lipnych radiatorach w komplecie z AMD i duzym poborze pradu... czy to prawda?