Skocz do zawartości

Duże temp. na i5 4690K

Recommended Posts

Witam, mam duze temperatury na wyzej podanym modeu i5 BOX 3,5Ghz TURBO 3,9Ghz, a wiec tak gdy jestem w biosie mam 50 stopni gdy siedze na necie mam 40-50, gdy gram mam okolo 50-68 stopni cos takiego teraz tutaj najlepsze, gdy odpalam Cinebench R15 temp osiaga nawet 85stopni a do konca testu nie dotrwalem bo sie "troche cykam" wiec na koniec testu temp mogla by nawet 90stopni + osiagnac nie wiem czy to normalne, wczesniej mialem procesor AMD FX-6350 BOX OC 4,4Ghz, i na OC temp osiagaly max 60stopni, tak ogolnie to miedzy tym intelem a moim AMD nie czuje roznicy w wydajnosci fakt wyzsze wyniki w benchmarkach ale szalu ni ma w cine 550cdp ~ w 3dmark11 6499pkt CPU

Specy mojego kompa : 

Win 8.1 Pro 64x

plyta ASrock Z97 pro4

proc i5 4690K

ram 6GB DDR3 1600Mhz 8CL OCZ intel extreme

grafika HD 7770 OC 1090/1350

zasilacz: Chieftec 500W A-80 (85% EFFICIENCY)

dysk Green WD 500GB

buda Gladius M40

BOX

temperatury raczej w normie na boxowym chłodzeniu.

Dla pewności upewnij się, że chłodzenie jest dobrze założone. Możesz również zmienić pastę (polecam gelid gc-extreme) na procku, ale przy tym chłodzeniu nie zrobi to większej różnicy. Kolejna sprawa, to upewnij się, że nie robisz testów syntetycznych z vcore ustawionym w biosie na tryb adaptive, ponieważ wtedy płyta sama zwiększa sobie napięcie, co również ma ogromny wpływ na temperatury. Do testów uzywaj tylku trybu override, z ręcznie ustawionym przez Ciebi napięciem.

tak ogolnie to miedzy tym intelem a moim AMD nie czuje roznicy w wydajnosci fakt wyzsze wyniki w benchmarkach ale szalu ni ma w cine 550cdp ~ w 3dmark11 6499pkt CPU

Sam proc nie "pojedzie"- Do gier w dobrych extrasach trzeba GTX 970 lub R9 390

Chłodzenie CPU radzę zmienić ...

Ten proc który miałeś nie był taki znów bardzo słaby ......

http://www.hardwarepal.com/best-cpu-gaming-9-processors-8-games-tested/

Edytowane przez GergG

Mam taki sam procesor i miałem takie same problemy. Wymień chłodzenie temperatury znacznie spadną. A różnicy w grach nie zobaczysz, może prócz kilku tytułów i to nieznacznie, bo masz słabą kartę graficzną. W mało wymagających programach, przeglądaniu internetu , oglądaniu filmów itd różnicy nie będzie żadnej.

kup chłodzenie   polecam   te sam je kupiłem i zrobiłem oc tego samego procka na 4,5 ghz  http://proline.pl/?p=TR+ULTRA120+B 

temperatury bardzo dobre  polecam dokupić wiatrak do niego 120x120  http://proline.pl/?p=EMX+UCMAA12A  i to jest dobry zestaw sam mam taki połączony z gigabyte gtx 980 g1 gaming  10-15 fps  w grach mam więcej tylko po oc procka 

A tam Macho nawet Fera wystarczy, a nie szarpie tak kieszeni. Druga sprawa, że właśnie 7770 ma taką wydajność, że FX 6350 jest w stanie wykorzystać ją w pełni, więc różnicy nie ma.

Dzieki za wskazowki, i jeszcze jedno mocno rozmyslam nad Spartan PRO HE 924 poniewaz kasy nie mam juz zbyt duzo, ale chyba idzie sie domyslec  po karcie graficznej na chlodzenie moge 100zl max wydac wiec dlatego padlo na spartan bo chyba do 100zl lepszego nie ma i cichszego chyba ze sie myle to mi podajcie jakies linki do chlodzen, i najlepiej z sklepu komputronik poniewaz tam mam rabaty  ;)

Do 100zł jak już powiedziałem masz: http://www.komputronik.pl/product/208083/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/SilentiumPC_FERA_2_HE1224_CPU_Cooler.html

Spartan się nie opłaca, bo właściwie to chłodzenie tylko wycisza hałasujący BOX, ale wydajniejszy nie jest.

Edytowane przez CrisPL

Do 100zł jak już powiedziałem masz: http://www.komputronik.pl/product/208083/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/SilentiumPC_FERA_2_HE1224_CPU_Cooler.html

Spartan się nie opłaca, bo właściwie to chłodzenie tylko wycisza hałasujący BOX, ale wydajniejszy nie jest.

Fery 2 juz nie ma w tym sklepie i w centralnym magazynie wiec moze to ? Arctic Freezer 7 Pro REV.2

Do tego proca ja bym kupił Thermalright Ultra 120 Extreme z zapinkami , Jest w www.proline.pl za 129 ( cena internetowa )

Thermalright Ultra-120 eXtreme PLUS VX BTK II

Miałem to chłodzenie w 2009 roku na s.1366 na i7 920@ 3,8GHz ( non stop ) i zdawało sprawę idealnie , mimo upływu czasu nie widzę- zbyt- nic lepszego za tą cenę...Do 4690K podarowałbym sobie te pseudo chłodzenia do stówki ...

Edytowane przez GergG