Skocz do zawartości

Zmiana karty graficznej - docelowo też całego sprzętu

Recommended Posts

Nadszedł czas zmiany sprzętu, który służył mi od 2008 roku. 

Procek: Intel Core Duo 2 E8400 @3.00 GHz

Ram: 4 GB

Grafika: HD 4850 512 mb Ram

Nie mam środków na zmianę całości, chcę więc zacząć po kolei, na początku od karty graficznej. Co polecicie? Chodzi mi o model, który będzie służył przez wiele lat, przy założeniu, że w przyszłym roku zmieniam procesor, płytę i dokupuję ram. Nie potrzebuję więc czegoś "przejściowo" lepszego od tego, co mam teraz, a kartę z potencjałem na dłużej :)

Kwota to jakieś 700 zł maks. 

Za 700 pln nie kupisz karty z potencjalem na dluzej. Kup uzywana hd7770 za 200-250pln i zbieraj kase na zmiane pc. Jak uzbierasz kase to za rok hd7770 odsprzedasz ze strata 50 pln. Za 700 pln kupisz karte ktorej potencjalu przy obecnym sprzecie nie wykorzystasz a za rok i tak wyjda nowe kary ponadto nadchodzi dx12 i nie wiadomo co bedzie za rok.

• Popieram 1

R9 280x do e8400 to strata kasy a za rok kupi taka karte za 500 lub taniej. Nie oplaca sie kupowac karty ktorej zacznie sie uzywac za rok. Na hd 7770 stracisz 50pln na r9 280x ze 200. Zbieraj na pc jak bedziesz mial kase i bedziesz kupowal proca i reszte to i karte sie do tego dobierze optymalna i oplacalna w danym momencie.

. Nie potrzebuję więc czegoś "przejściowo" lepszego od tego, co mam teraz, a kartę z potencjałem na dłużej

A więc proste GTX 950. [Jak do 700zł] http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-950-superclocked-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-3xdp-dvi-i-box-02g-p4-2951-kr-767082/ .

Edytowane przez daryzda
  • 1 rok później...

Cześć, odnawiam temat :) Ostatecznie nie dokonałem żadnego zakupu przez ten rok, więc sprawa tak samo aktualna - planuję zmianę komputera w przyszłym roku, ale póki co potrzebuję mocniejszej karty graficznej teraz i najlepiej też takiej, która posłuży wiele lat. Co radzicie? Coś się zmieniło na rynku przez ten rok?

Kwota to jakieś 700 zł maks. 

Za miesiąc debiutują GTX 1050 czyli klasa pod 1060. Moim zdaniem warto zaczekać przekonać się jaką zaoferuje wydajność. Jeżeli nie jesteś cichofilem jak ja to na pewno znajdziesz ją w cenie którą podałeś u innych producentów niż MSI.  

Co więcej jej pobór mocy według przecieków to 75. 

Edytowane przez KotWButach2