Skocz do zawartości

Ogromny problem z baterią (Xperia Z1)

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu dokładnie problemu który mnie nęka już od ponad miesiąca, a mianowicie chodzi o to, że bateria w mojej "zetce" zaczęła szaleć, na samym początku, czyli miesiąc temu jakoś, od dłuższego używania Snapchata, bądź czegokolwiek co używa jednocześnie ekranu i aparatu telefon strasznie się nagrzewał, a procenty powoli zaczynały schodzić, a teraz jest o wiele gorzej, gdyż "zetka" potrafi wytrzymać na 100% 3 godziny, a potem w 10 sekund spaść do 70%, sprawdzę sobie serwisy społecznościowe i po 5 minutach mam 50%, chwilę coś porobię dalej i jest 40%, w 3 sekundy spada do 30% i się wyłącza, a po ponownym odpaleniu wskazuje 1% i staminę.
Telefon ciągle jest ładowany fabryczną ładowarką i nie był inną nigdy, myślę, że winę może ponosić Lilipop, bo na Kitkacie nigdy nie miałem takich problemów. Wiem też do znajomych, którzy również mają Z1, że problem z baterią u nich jest mniej dotkliwy, lecz dąży do tego samego.

Także w czym może być problem waszym zdaniem?

Z góry dzięki za pomoc :)

U mnie na kompletnie innym telefonie (Samsung Galaxy Trend Plus) praca baterii znacznie pogorszyła się po ostatnim upalnym lecie. Czuć było że telefon czasem aż parzył. Szczególnie gdy używałem go jako nawigacji w samochodzie.

Teraz jestem dzień po kalibrowaniu baterii za pomocą "Battery Calibrate" oczywiście konieczny jest root. Chyba wróciło do normy. Akumulator ładuje się o wiele dłużej niż wcześniej. I już nie włącza się przy 50% baterii.

Wróciłem do ustawień fabrycznych i chyba mniej więcej rozumiem na czym polega problem, tylko nie wiem jak go rozwiązać. Podłączam do ładowania wyładowany telefon i mam 1... 2... 3%..., a przy tych 3% go odpalam, kiedy się włączy pokazuje, że jest 43%. Da się jakoś naprawić albo wyskalować na nowo pokazywanie %% baterii?