Skocz do zawartości

Geforce GTX 960, 4GB vs AMD Radeon R9 280X 3GB

Recommended Posts

Moj PC.

Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Liteon iHAS122 SATA (black)

AsRock B85M Pro3 /intel B85, LGA 1150

GoodRam 4GB 1600MHz CL9 Play Black

Corsair VS 450W 80+ 120mm

Zalman Z3 USB3.0 black (b/z)

Preferowane karty

Vertex3D Radeon R9 280X 3GB DDR5 384bit (1000/6000) 
[VXR9 280X 3GBD5-2DHE]

Gigabyte GeForce GTX 960 OC 4GB DDR5 128bit (1253/7010) 
[GV-N960OC-4GD]

Vertex słynie z niskiej jakości i ta karta na pewno będzie dość ciepła i głośna. Vertex udziela 24m gwarancji na swoje karty graficzne.

Gigabyte ma dość dobry serwis (korzystałem kilka razy i nie mam powodów do narzekania) i 36m gwarancji.

R9-280x jest ogólnie szybsza, ale pobiera trochę więcej energii elektrycznej, na pewno będzie głośniejsza i będą wyższe temperatury w obudowie i na rdzeniu karty.

Z tych konkretnych dwóch kart chyba wybrałbym 960kę, ale jakby był inny radeon, (sapphire, gigabyte, msi) to wybrałbym go. Mimo wszystko poczekaj na inne opinie.

Porównywalna wydajność przy mniejszym poborze prądu po stronie nvidii
Uwielbiam te porównania. Nie wiem jak ty ale mnie stać na 50zł rocznie więcej zapłacić za prąd, ale za to mieć kartę która w pełni obsłuży directx 12 oraz będzie wydajniejsza o 10%

No chyba zeby dolozyc te 50-100 zl i zainwestowac w Sapphire Radeon R9 380 OC Dual-X Nitro 4GB DDR5 256bit badz Gigabyte Radeon R9 380 G1 Gaming 4GB DDR5 256bit hmm ?
Pomysł beznadziejny bo ta karta to nic innego jak podkręcona r9 285. R9 280x jest wydajniejsza.

Corsair VS 450W 80+ 120mm

Przy tym zasilaczu skłaniałbym się w kierunku GTX 960. Jak podbijesz takty i napięcie przy R9 280X, to będzie ciasno. Dzielona linia 12V z maksymalnym obciążeniem 360W. Jak nie będziesz podkręcać, to można wziąć radeona.

R9 280x ma dużo wyższy failure ratę od pozostałych kart. Sam miałem 3 (2x msi raz gigabyte) i wszystkie sypały artefaktami albo wywalały sterowniki. Kilka partii lipnych pamięci i era bitcoinów zrobiły swoje. Kupując kartę radziłbym tej unikać, chyba że ktoś jest miłośnikiem przygód.

PS: "Co???" w żadnym wypadku nie może służyć za komentarz.

Oczywiście że 7970@r9 280x jest ostatnimi czasy najbardziej padającą karta graficzną, coś jak seria 8800 kiedyś od nVidii. Na wielu forach pojawia się coraz więcej tematów z artefaktami na tej właśnie karcie, więc dużo bezpieczniejszy jest gtx 960.

Wirher prawdę piszę ale obóz czerwonych w oczy kole.

Edytowane przez katystopej