Skocz do zawartości

Zestaw do nietypowych zastosowań za 3800zł z monitorem

Recommended Posts

Witam

Mam misję złożenia zestawu o dość nietypowym przeznaczeniu. Otóż będzie to zestaw dofinansowany przez PFRON w ramach rehabilitacji niedowidzącej dziewczyny. Z jej wzrokiem nie jest tak źle, bo nosząc mocne okulary jest w stanie normalnie funkcjonować. PFRON przyznał 3800zł dofinansowania i po rozpoznaniu zamówienie zgodził się zrealizować sklep ProLine.

Zestaw będzie przeznaczony do codziennego użytku, czyli internet, office, filmy, jakieś drobne gry, muzyka i ogólnie pojęte wykozystanie na poziomie liceum. Żadnych cudów, OC, megagier itp...

Zdecydowałem się na taki zestaw:

CPU: AMD Phenom II X3 720 Black Edition AM3 BOX [559 zł]

Płyta Gigabyte GA-MA770 UD3 AM2+ [285 zł]

RAM: Geil 4GB 1066MHz DualChannel Kit Green [219 zł]

Grafika: Gainward Radeon HD4850 GS 512MB DDR3 [449 zł]

HDD: Samsung 640GB HD642JJ [265 zł]

Obudowa: CoolerMaster Elite RC-330K [159 zł]

Zasilacz: be quiet! 500W StraightPower E6 [359 zł]

DVD-RW: LG GH22NS40 SATA [90zł]

Monitor: Samsung 23" P2370 DVI [1059 zł]

Mysz+Klawisze: Logitech EX-110 [165 zł]

Głośniki: Creative Inspire A500 5.1 [231 zł]

SUMA: 3848 zł(te 48zł będzie trzeba dopłacić z własnej kieszeni)

PFRON wymaga dużego monitora i głośników z racji przeznaczenia. Od nich będzie także przekazane oprogramowanie wspomagające osoby niedowidzące. Po przesłaniu do konsultacji do PFRON-u zestaw otrzymał akceptację.

Wiem, ze do takich zastosowań można było wybrać zdecydowanie tańszy zestaw. Ale jezeli kosztowałby on np. 1000zł to tylko tyle dofinansowania będzie przekazane. Kolejną rzeczą jest fakt, iż PFRON plombuje obudowę i zabrania modyfikacji sprzętu przez okres 3 lat, w zwiazku z tym konieczne jest coś "przyszłościowego" z zapasem wydajności i mocy.

Istotne jest też to, ze było to wybierane z elementów dostepnych na magazynie, ze wgledu na szybki czas realizacji i krótki termin ważności zgody na dofinansowanie.

A co wy sądzicie o tym zestawie?

Czy taki azsilacz 500W będzie wystarczający do tej konfiguracji?

Jakies inne uwagi?

Z góry dzięki!

Pozdrawiam!

Zasilacz powinien starczyć.

Ja bym zmienił ramy na jakieś do OCZ jeśli będą dostępne (np. Platinum)

Dysk można zamienić na, któregoś z Seagate 7200.12, bo są to bardzo szybkie dyski.

Reszta zestawu jest bardzo dobra.

PS. Jeśli komputer nie może być modernizowany przez 3 lata, to warto pomyśleć o OC (chociażby procesora, w wypadku 720 jest to bardzo łatwe), a co za tym idzie warto dokupić chłodzenie np. Karakorum.

Wszystko wydaje się być w porządku, w takim zestawie bardziej liczy się niezawodność niż wydajność, więc myślę że wszystko jest ok. Zasilacz na pewno da radę :D I tak prawdopodobnie nie będzie obciążany zbyt dużo.

Jak już miałbym się czepiać:

- dysk inny, nowszy :P

- grafikę innego producenta, Palit/Gainward potrafi się popsuć.

palit/gainward swietny a niedrogi sprzet

gigabyte , asus potrafi sie popsuc

i co to za argumenty? przegladajac rozne dyskusje o grafach widze ze ludzi czesciej spotykaja jakies cudowne "artefakty" w sprzecie tych drugich firm

monitor albo 26" albo z jak najmniejsza plamka - bedzie wyrazniejszy obraz w niskich rozdzielczosciach a zapewne beda uzywane niskie aby czcionka i szczegoly byly wieksze - samsung 2343nw lub bw

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid= ... 3+2343BW+B

jezeli monitor moze byc z innego sklepu niz komputer to iyama 26" jest tanio tu

http://www.gvc.pl/iiyama-prolite-e2607w ... 37858.html

do tego zestawu ten zasilacz jes zdecydowanie za drogi i nawet za mocny 410w na linni 12v - powiniem starczyc ?! hehe. Przeciez ten zestaw pociagnie 250w nie ma co kupowac na zapas zasilki bo przy zmianie podzespolow za 3 lata o zaden sensowny plan

zreszta jak widze w ProLine

sa w swietnej cenie tagany

taki sam a tanszy znacznie

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=TAGAN+U33II+400

lub sporo mocniejszy i w tej samej cenie

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=TAGAN+U33II+600

co do glosnikow to nie sa raczej wygorowanych lotow

osobiscie polecalbym zwykle stereo ale za to o wspanialym brzmieniu raz dane mi bylo slyszec gigaworks T40 lub bardziej oplacalna wersja T20 brzmienie to samo tyle ze troche slabsze choc to sa i tak power glosniki:)

jesli juz koniecznie 5.1 to tez z serii T

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid= ... PIRE+T6100

lub

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=LOG+970223-0914

Gość WIPI1979

Popieram co napisał Lopez2.

1) Jednak dziwie się, że PFRON każe plombować na 3 lata kompa.

Mój ojciec ma kompa z 2001 roku na chodzie. Wtedy plombowały sklepy komputerowe jeszcze, a nie z polecenia PFRONu.

Przecież wyraźnie w dofinansowaniu jest, że kompa dofinansują i nie obchodzi ich gwarancja lub rękojmia. To już problem osoby niepełnosprawnej. Jednak jest warunek: Nie może dostać gotówki zwrotnej za sprzęt np. spalony procek uszkodził kompa. Może jedynie dostać komputer PRZYNAJMNIEJ za taką samą kwotę zwrotu (lub można dopłacić jeśli będzie okazja lepszy sprzęcik dokupić) o PRAMETRACH TAKICH SAMYCH lub PODOBNYCH, lecz NIE MNIEJSZYCH od posiadanego przed uszkodzeniem - prawo konsumenta. Nie koniecznie w tym samym sklepie musi ponownie kupić. Może w innym. Potrzebna tylko pisemna zgoda PFRONu o podjęciu gotówki ze sklepu komputerowego i np.: zakupie sprzętu w ciągu , dajmy tygodnia - 7 dni roboczych lub kalendarzowych w drugim sklepie (okazać fakturę w PFRONie po zakupie w ciągu tych 7 dni).

Byłem w takiej sytuacji.

Zalecam inną konfigurację na lata.

2) Dogadaj się ze sklepem komputerowym, lub tam gdzie pracuje znajomy. Lub znajomy znajomego. Wpłać kasę na kompa - tą z "własnej kieszeni" dopłatę. Przedstaw fakturę tą co masz okazać z w/w zestawu w PFRONie. Zrobicie fakturę korygującą na nowy zestaw z lepszymi częściami jakie zamówią, a nie ograniczać się do tego co jest na magazynie sklepu komputerowego.

Nie znam do końca warunków umowy PFRONu z 2009 o dofinansowaniu komputerów.

Raczej trzeba okazać fakturę korygującą o danych elementach, które są wymagane pod daną osobę niepełnosprawną - jej niepełnosprawność.

Ponad 1,5 roku temu kupił lapka Toshibe A200. Dlatego stary ale jary komp działa nadal do neta, Skype, filmy, ect... Przewidziałem go na 4-5 lat, a służy do dziś.

Mam inną propozycję:

Największy monitor 26" jak zalecił Lopez2 - to mus

Głośniki dla niedowidzącej?

Może też ma dodatkową wadę słuchu?

Wiem, że osoby niedowidzące lepiej używają słuchu od zwykłych ludzi, bo niedowidzą lub niewidomi całkowicie lepiej słuch mają lepszy od zwykłego człowieka.

Dlatego Zalecam głośniki BARDZO DOBREJ JAKOŚCI, a nie głośne. Wyślij e-maile do CreativePL lub do innych i niech coś zaproponują. Polecam THX 2.1 do danego zastosowania. 5.1 i 7.1 to juz przesada, ale jak bawić się to wystarczą 5.1 THX.

Bierz raczej Intela: Q6600 lub Q9550 lub Q9650.

Płyta ASUSa lub Gigabyta: P5QC lub GA-EP45C-UD3R. Tzw COMBO (DDR2 i DDR3 dla RAMu).

Zasilacz Tagan 380W lub 400W wystarczy na początek. Zalecam 500W bo sporo slotów jest na podanych przeze mnie płytach.

Potem łatwo dokupisz RAMu DDR2 i/lub potem wymienisz na DDR3 jak stanieje DDR3.

Procka, płyty głównej i zasilacza nie wymienisz. To jak raz kupisz na 3 lata, to potem nie opłaca się pakować kasy na wymiane procka i płyty.

Gość WIPI1979

RAM do P5QC lub GA-EP45C-UD3R to weź

KINGSTON HyperX

KHX6400D2LLK2/2G CL4 lub

KHX6400D2ULK2/2GB CL3

Grafa OK, ale zalecam pasywną. Jakąś najlepszą z pasywnych, też z Gainwarda. Wtedy lepiej bedzie mogła w nocy używać programów do swoich potrzeb. Głośniki czułe na cichszych ustawieniach lepiej będą dla niej słyszalne, a nie będzie męczyła słuchu na głośniejszych ustawieniach głośników + zagłuszające coolerki. (Podobnie jest jak cicho chcesz oglądać film w nocy gdy wszyscy domownicy śpią, a słyszsz film z domieszką kręcących się wiatraczków zobudowy. Męczy to.)

HDD weź Seagate z jednym lub dwoma talerzami fizycznymi. Będzie szybszy i cichcszy.

Najprosztrzą obudowę bez zasilacza lub na phlim targu za 20-30 pln lub BigTower-ke możesz za 50pln na zamówienie wyłuskać.Zanosisz do sklepu i Jej montują.

Najprostrzą klawiaturę i najtańszą - przewodowe ok. 30-35pln.

Mysz A4tech przewodowa optyczna max do 40 pln (np SWOP-35 czy coś takiego mam PS2/USB ma oba we/wy). Zalecam: Mysz A4T EVO Opto 429.

Do nauczenia się i używania na początek w sam raz. Potem może wymienić na lepsze, a nie będzie musiała odplombowywać kompa. Kase w części włożyć, a nie w peryferia.

Nagrywarka OK

Kieszeń HDD na drugi dysk (bez dysku). Jeśli będzie zaplombowana, to na wymiennej kieszeni, będzie mogła chować ważne dane dla siebie, nie przydatne pozostałej rodzinie. Dlatego komp będzie dostępnyy dla rodziny na danych ustawieniach, a po dołożeniu drugiego dysku, będzie miała dostęp do swoich programów i danych, bez narażenia na uszkodzenie ich przez pozostałą rodzinę (np rodzeństwo - jak coś skasuje). Eh, doświadczenie.

Rady jeśli będzie musiała być skrzynka zaplombowana:

Procka i płyty nie wymienisz.

RAM dokupisz lub wymienisz potem.

Zasilacz poniżej 400W lub 400W też już za ok. 3 lata nie nada się i tylko do wymiany.

Wszystkie 5 slotów PCI w starym kompie obsadziłem ojcu. Dlatego zasilacz wymieniłem z 300W Codegen (z obudowy 7013 "jajko") na 480W Tagan U22. Zasilacz 500W to za dużo do w/w kompa jaki podałeś. Do mojego zalecanego zestawu 400W to max. Zalecam jakieś promocje np z Tagana. Wybrać 360W +/- 20W z jakiejś dobrej firmy z serii starszej dobrej marki zasilaczy. WAŻNE: Zasilacz cichy weź.

Aby jak najmniej coolerków było w obudowie.

Tylko na procku i dwa na zasilaczu 2 duże, wolno-obrotowe, a ciche.

Klawiature i mysz może wymienić na lepsze, a nie będzie musiała odplombowywać kompa. Kase w części włożyć, a nie w peryferia. Drukarkę też potem dokupi np.; HP DJ D1560 byle z serii D15XX. Tania a dobra.

Gość WIPI1979

PS.

Może też taniej wyjdzie pamięć Kingston mikroSD 2GB w formie breloka pod USB

na zapięcie

do smyczy samodzielnie,

przy smyczy do komórki,

do kluczy ect...

Tak by programy używać nawet w szkole na innych komputerach lub na laptopie jak nosi do szkoły laptopa i nie zgubić ważnych dla niej programów i danych, gdyby coś stało się z kompem lub laptopem. W szkoe ważne sąterminy do nauki na klasówki i na sesje potem.

Dzięki za pomoc i sprostowania.

Myślę że jeszcze dziś zmodyfikuję zestaw :)

1. Co do plombowania i tym podobnych...

Jesteśmy po rozmowach z PFRON'em i zażyczyli sobie przedstawienie zestawu kompletnego z jednego sklepu. Jedyne odstępstwo dopuszczalne to specjalistyczna klawiatura dla osób niedowidzących. A że ta nie jest konieczna, to reszta musi być z jednego źródła. Łącznie z obudową, myszką itp...

2. Dysk podmienię na Seagate, bo faktycznie parametry lepsze.

3. Grafika - tu nic nie będę zmieniał bo za lepszą cenę trudno coś ciekawszego kupić.

4. Zasilacz - może faktycznie wezmę Tagan'a. 500W dałem dość asekuracyjnie "jakby co" ;)

5. Wybór sklepu - ProLine dał nam najlepsze warunki wyboru konfoguracji-czyt. samodzielnie. I nie robił żadnych problemów. Wiele innych sklepów albo nie miało ochoty na współpracę z PFRON albo miało zestawy narzucone bez możliwości zmiany.

6. Głośniki, fakt, ciut bez zastanowienia wybrałem. Wymienie na Gigaworks.

Modyfikacje musze wprowadzić tak, żeby nie przekroczyć więcej niz o 50zł-80zł kwoty dofinansowania, bo u tej rodziny z kasa jest b. krucho :P

PS:

A co do starzenia zestawu... zerknijcie na mojego sig'a ;) Daje radę :D

Więc w tym zestawie po 3 latach użytkowania w takim stopniu jak pisałem utrata wydajności będzie niezauważalna :)

- grafikę innego producenta, Palit/Gainward potrafi się popsuć.

Tak jak sprzęt każdej firmy, żadna nowość. Palit/Gainword robi dobre karty i

sam bym od nich kupił.

Zasilacz starzy z dużym zapasem, możesz wziąć BeQuiet 400W i nadal będziesz miał zapas.

Trochę głupio to zabrzmiało, bo w sumie wszystko się psuje. Po prostu mam złe doświadczenia z Palitem, bo trzem znajomym popsuły się ich karty (trzy różne modele). Ja Palita bym nie kupił już. No ale, nvm :D

Modyfikacje musze wprowadzić tak, żeby nie przekroczyć więcej niz o 50zł-80zł kwoty dofinansowania, bo u tej rodziny z kasa jest b. krucho :)

No to nie przekraczaj w ogóle :P Masz spore pole do popisu tutaj, więc można śmiało z czegoś obciąć ;) Po co mają dokładać 50zł, skoro nie trzeba w ogóle.
Gość WIPI1979

Zalecam zmianę grafy na taką z pasywnym chłodzeniem

na tej samej kości:

np.: Gigabyte GV-R485MC-1GI lub GV-R485MC-1GH (ok. 588-660pln)

Lub na kości 4830 lub na kości niższych z HD4K HD 48XX, tak by było pasywne.

Przecież nie skrzynka zaplombowana nie oznacza nieotwierlalna przez 3 lata. Możesz za jakiś czas dokupić lepszą grafę lub dokupić RAMu (możesz w innym sklepie komputerowym), a wtedy w danym sklepie gdzie kupiłeś kompa możesz przy nich wymienić grafę i dołożyć RAMu i zaplombują spowrotem - prawo konsumenta.

Jednak możesz też w tym samym sklepie dokupić RAMu i wyminic grafę.

W obu przypadkach mozesz sam wymienić lub lubią Ci to z obsługi serwisu komp. ze sklepu. w którym kupiłeś skrzynkę.

Wtedy sklep opowiada (gwarancja lub rękojmia) za niezmienione w zestawie części i za te co wyjąłeś (co uznałeś za słabe). Gwarancję lub rękojmie masz na wszystkie częsci.

Uwaga!!!

Przed zakupem kompa weź gwarancje i dowody zakupu OSOBNE na Grafę i RAM, aby potem je swobodnie odsprzedać.

Procek i płyta oraz obudowa mogą być na jednym paragonie zakupu.

Tego nie sprzed już - raczej zestarzeje sięi sprzeda lub gwarancja minie i dokupować będzie bez pomocy odplombowywania skrzynki.

OSOBNY na MONITOR. Tego możesz w innym sklepie kupić np. IIYAMA.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...