Skocz do zawartości

Komputer się nie włącza po altualizacji do win10

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez radosuaf,

Recommended Posts

Jesli to aktualizacja a nie czysty system to moze byc kiepsko, musialbys miec bootowalna wersje win 10 aby zdiagnozowac ewnetualnie co sie dzieje z systemem.

Zależnie od tego, jakie elementy systemu uległy uszkodzeniu, wyróżnić można trzy główne rodzaje błędów:

Po włączeniu komputer nie widzi systemów operacyjnych. Świadczy to o zamazaniu rekordu rozruchowego dysku (ang. Master Boot Record, w skrócie MBR ). Błąd pojawia się najczęściej po niewłaściwie wykonanej lub niedokończonej instalacji systemu, ale może też świadczyć o uszkodzeniu sprzętu (np. wysunięty kabel z dysku) lub błędnej konfiguracji BIOS-u .
    System wyświetla informację o braku plików systemowych. Bardzo częsty efekt wypadków losowych, kiedy uszkodzeniu ulega rejestr systemowy lub pliki startowe. To najczęściej skutek niewłaściwego użycia programów usuwających śmieci z systemu lub programów zawierających błędy w swoim kodzie.
    System startuje, ale pojawia się komunikat o braku sterownika określonego urządzenia. Oznacza to, że doszło do uszkodzenia jednego lub więcej plików sterownika lub że zainstalowano niewłaściwy sterownik wywołujący procedury, z którymi sprzęt nie potrafi sobie poradzić.

Z tego co wiem to windows 10 jak kazda dotychczasowa wersja posiada opcje repair system, trzeba odpalic plytke czy tez bootable USB i uruchomic pierwsze okno dialogowe instalacji systemu, po czym wybrac opcje repair/naprawa i sprobowac odtworzyc/przywrocic system za pomoca recovery tool.

Mysle ze jak dobrze poszukasz to znajdziesz rowniez inne narzedzia do naprawy MBR bo to wydaje sie chyba najbardziej prawdopodobna przyczyna twojego problemu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Dankan600
  • Popieram 1

Nic nie działało, więc sformatowałem dysk, do tego celu użełem pendriva z win10, mam więc teraz win10, problem jest taki, że jest napisane, że muszę aktywować system windows, a ja mam klucz do win7, który próbowalem wklepać i nie działa, co zrobić? Można jakoś wymienić win10 na win7, tylko bez tracenia plików? Czy da się jakoś inaczej to rozwiązać?