Skocz do zawartości

Komputer do 3'000 na AMD

Recommended Posts

Witam

Aktualnie rozważam koncepcję zakupu nowego komputera. Aktualna maszyna jest już nieco przestażała i zaczyna robić się dokuczliwa w codziennym używaniu. Po zapoznaniu się z aktualnymi ofertami producentów sprzętu komputerowego złożyłem sobie za kwotę ~2400 zestaw przedstawiony poniżej.

W zestawie tym mam wątpliwości co do chłodzenia Be Quiet oraz zasilacza serii gold. Chciałbym się zmieścic w kwocie ~3000 zł wraz z grafiką, a przy aktualnym zestawie może być to trudne do osiągnięcia.

Komputera nie zamierzam w żaden sposób podkręcać. Przeznaczenie sprzętu to 30% granie (nie jestem jakimś zapalonym graczem wymagającym ultra grafiki itp) 70% praca / rozrywka / realizacja zadań wykorzystujących potencjał procka.

Miałbym do Państwa prośbę o zweryfikowanie mojego zestawu oraz dobranie mi karty graficznej, za co będę wdzięczny

Zestaw komputerowy

Procesor AMD FX-8350, X8, socket AM3+, 64bit, 4.0GHz, 125W, cache 16MB, BOX (FD8350FRHKBOX) - 759,00

Płyta główna MSI 970 Gaming, AMD 970, AM3+, DDR3 (7693-040R) -409,00

Pamięć GoodRam 8GB PC1866 DUAL 2 x 4GB CL9 GY1866D364L9A/8GDC - 289,00
Zasilacz Corsair CS Series 650W Modular 80+ GOLD - CP-9020077-EU -399,00
Chłodzenie CPU Be Quiet! Dark Rock PRO 3 (BK019) - 325,00
Obudowa SilentiumPC Gladius X60 Pure Black (SPC095) -269,01

___
Pozdrawiam

Nadowski

Komputera nie zamierzam w żaden sposób podkręcać

Procesor AMD FX-8350, X8, socket AM3+, 64bit, 4.0GHz, 125W, cache 16MB, BOX (FD8350FRHKBOX) - 759,00

Takie założenia pod AMD są kompletnie bez sensu. Sam zakup FX do takiego zestawu to błąd.

Jaki masz monitor ? Jaka rozdzielczość ? Jakiego rodzaju gry Cię interesują ?

realizacja zadań wykorzystujących potencjał procka.

Tzn ?

Może troche nie za bardzo sprecyzowalem. Szukam pc na ktorym od czasu do czasu bd mógł spokojnie pograć nie martwiąc się o parametry. Podkręcać nie zamierzam, bo sam z siebie jest już wystarczająco wydajny.  Jeśli chodzi o monitor, też niebawem wymienie tyle ze na wiekszy(rozmiar, aktualna rozdzielka full HD i taka pozostanie.

Dlaczego nie FX?