daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Witajcie , Potrzebuję waszej pomocy. Mianowicie wczoraj zakupiłem laptop Lenovo LENOVO Y50-70 i5-4210H 8GB 1000GB GTX960 I mam następujący problem: Link : http://i.imgur.com/0Oe6Rm3.jpg Próbowałem już wszystkiego w BIOSie mam ustawione na SATA: AHCI Co może być nie tak ? Jakieś propozycje? Edit:Dodaje zdjęcia z BIOSu: http://i.imgur.com/VZoP4Po.jpg http://i.imgur.com/bg2E9qf.jpg Edytowane 9 Września 2015 przez daniel90zmc Cytuj Link to post Share on other sites
Gatsu 51 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Masz coś na tym dysku? Czy jest czysty? Próbowałeś usunąć WSZYSTKIE partycje? Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Nic nie mam , świeżo zakupiony , nówka nie smigana. Usuwałem wszystkie partycje, lecz lipa dalej to samo Cytuj Link to post Share on other sites
yofi80 11 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 instalujesz z pendraiva czy dvd? ja mialem podobny problem instalujac z pendriva, z plytki poszlo bez problemu. Jakims sposobem czasem instalator traktuje pendraiva jako dysk i nie chce ustawic partycji dysku jako aktywna i nie chce sie zainstalowac Cytuj Link to post Share on other sites
larson 36 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Sprawdzić dysk HDD ?Płyta porysowana ? Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Jak mam go sprawdzić? Płyta zawsze śmigała bez problemu. Instaluje go z przenośnego odtwarzacza DVD LiteON Edytowane 9 Września 2015 przez daniel90zmc Cytuj Link to post Share on other sites
Gatsu 51 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Spróbuj z pendriva jak masz możliwość. Cytat z jednego z forów: "EDIT: problem rozwiązany - okazało się, że problem stanowił napęd (nagrywarka) DVD" Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 a jak mam go zainstalować ? Nie posiadam w tym laptopie wewnetrznego DVD napedu , bootowalem windowsa na pendrive i to samo mialem Cytuj Link to post Share on other sites
Gatsu 51 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Dziwi mnie, że nie masz "partycji zastrzeżonej przez system" 100MB (lub nawet dwóch przy GPT). Czy na pewno usuwasz wszystkie partycje tak jak jest to opisane TU? Edytowane 9 Września 2015 przez Gatsu Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Instalujesz windows 7, wyłaczyłeś secure boot w biosie? W jaki sposób utworzyłeś dwie partycje? Czyściłeś dysk diskpartem? Ps. Ogólnie powinno się usunąć tą pierwszą partycje przyciskiem usuń, następnie wybierajac niesformatowane miejsce kliknąć dalej. Edytowane 9 Września 2015 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Robi mi tą partycję 100mbową , ale ja ją usuwam , tudzież rozszerzam Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) No to masz przyczynę. Jakieś postępy? Edytowane 9 Września 2015 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 ale teraz zostawiłem ją i próbowałem sformatować tą druga którą utworzyłem 100gb, i ten sam błąd;/ Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Po co formatujesz, usuń i zainstaluj. Albo napisz co chcesz osiągnąć? 1 partycja na system i 2 na resztę? Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Mam ogolnie 1 TB, Partycje systemowa chcialem miec 100gb, a reszta po 400gb Okej zrobiłem tak: 1. Usunąłem wszystkie partycje 2. Podzieliłem od razu na 1tb , gdzie system zrobił mi dysk 900+gb i 1 systemowy o poj. 100mb 3. Kliknalem na ten 900gb dysk zeby instalowalo system, po 1min wyskoczyl blad, ze nie mozna sformatowac dysku Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Ok. Edytowane 9 Września 2015 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Jakieś pomysły ? Co jest nie tak Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Sprawdź w biosie czy masz wyłączony secure boot zakladka security? Edytowane 9 Września 2015 przez vicodin Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 W Security zakładce mam tylko takie opcje: -Administartor Password: Not Set -User Password: Not Set - HDD pasword: Not Set - Set administrator Password - Set Hard Disk Password Tyle;/ Tutaj na filmiku gosc ma taki sam BIOS jak ja, https://youtu.be/2Af_lz3wjRY?t=100 Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Spróbuj dokładnie tak, jak tu (część z diskpart) https://www.youtube.com/watch?v=QLrIuERfW_w&feature=youtube_gdata_player Edytowane 9 Września 2015 przez vicodin 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gatsu 51 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Sprawdź w biosie czy masz wyłączony secure boot zakladka security? Spróbuj tak: przełącz boot mode na UEFI i w zakładce security daj secure boot na disabled Nie wiem czemu ustawiłeś na boot mode na legancy support? Miałeś WIN8 na nim wcześniej czy był czysty? p.s. za każdym razem jak próbujesz instalować to usuwaj i twórz WSZYSTKIE partycje od nowa Edytowane 9 Września 2015 przez Gatsu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Jak daje Clean to mam takie coś: Program DiskPart napotkal blad: Nie mozna wyjasnic zadania z powodu bledu urzadzenia We/Wy. Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 W zakladce exit w BIOS masz opcję os featured? Co masz tam wybrane? Cytuj Link to post Share on other sites
daniel90zmc 0 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 @Gatsu , zrobiłem tak . Dzięki tobie miałem dostępną już opcję CLEAN @Vicodin mam tam OTHER SYS Zrobiłem wszystko tak jak na filmiku i tak jak radziliście , jedyne co się udało to ta opcja w SHIFT+F10 .clean ,1x zadzialala. Natomiast blad dalej ten sam ,ze nie mozna sformatowac;/ Robilem format nawet w ten sposob: Lecz na format ciagle 0% mam i tak stoi i stoi Czy update np. BIOSu pomoze? Cytuj Link to post Share on other sites
Gatsu 51 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Zaszkodzić nie zaszkodzi raczej. W trybie IDE też nie chce formatować? Laptop był bez systemu od nowości? Bo jedyne co mi przychodzi w tej chwili jeszcze do głowy to to że może być dysk po prostu walnięty ;/ Dobrze by było SMARTa zobaczyć dla pewności że jest OK. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts