Warren1987 670 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Witam! Panowie zmieniłem dostawcę Internetu, dostałem nowy router i mam nowe problemy związane z konfigurację sieci WIFI na laptopach... Router to Dasan 640GW, ustawienia WIFI są automatyczne czyli tryb b/g/n, kanał również automatycznie, hasło WPA2, filtrowanie MAC ustawione tak by wszystkich przepuszczało. Problem polega na tym że dwa laptopy nie łączą się z WIFI, podaję im hasło, ustawiam żeby łączyły się automatycznie i niby OK, ale internetu nie ma, na drugim zaś jest ograniczony. Odinstalowywałem karty sieciowe i instalowałem ponownie, ustawienia domyślne, ponownie łączyłem z WIFI, połączenia są nawiązywane ale Internetu brak. Wpisywałem komendy do cmd żeby zresetować ustawienia sieciowe na tych laptopach, korzystałem z programu Complete Internet Repair i średnio to wygląda. Na jednym laptopie (Windows 7) po uruchomieniu kompa następuje od razu połączenie z WIFI ale jest żółty wykrzyknik i neta nie ma. Jak dam na diagnostykę to bywa że załapie i łączy się ale nie zawsze. Powinno się łączyć z Internetem od razu ale tak się nie dzieje. Na drugim po uruchomieniu kompa (Windows 8.1) od razu łączy z WIFI i pisze że Ograniczony. Internetu rzecz jasna nie ma. Diagnostyka wskazuje że nie ma połączenia między laptopem a routerem. Pytam jakim cudem. Dodam że podobne cyrki miałem niegdyś po wymianie Liveboxa. Co mogę jeszcze zrobić poza zgłoszeniem do operatora że jest problem z WIFI. Czy problem faktycznie leży po stronie routera czy może po stronie laptopów? Dodam że WIFI na smartphonach działa bez zarzutu. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Resetowałeś router ? Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Tak i to nie raz, niby w czym ma to pomóc? Wyłączałem z prądu na jakiś czas, i na wyłączniku też. Nic to nie daje. Cytuj Link to post Share on other sites
Dankan600 3 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Hej, Jesli masz router w domu to po cholere Ci weryfikacja MAC?, wywal to gdyz router i tak przydzieli ipki po DHCP, ustaw sobie WPA2 i styknie, sprawdzales kontrolke wifi na panelu? swieci sie?, poza tym w glownym panelu powinienes miec info na temat twojego ISP, wiec sprawdz czy wogole zassal ustawienia Twojej sieci, masz neta na kablu? Cytuj Link to post Share on other sites
azghard 4 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) U mojej mamy w bloku odkąd doszło UPC i ich sieci WiFi to dotychczasowa moja konfiguracja po prostu padła. Było połączenie, ale zrywało, gubiło pakiety, generalnie z łącza 30mbps nie dało się korzystać nawet z www komfortowo. Moim zdaniem (podejrzewam) jest zasyfienie kanałów 2.4ghz (efektywnie tylko 3 kanały obsługuje).. Fale wifi mogą interferować. Propozycja: sprawdzić ile masz sieci wifi i zastanowić się nad routerem w konfiguracji 5ghz. Ja podłączyłem lapka po kablu i problem znikł. Edytowane 9 Września 2015 przez azghard Cytuj Link to post Share on other sites
Dankan600 3 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Mysle ze nie nie takie zastosowanie ma wifi aby podlaczac lapka na kablu , w moim bloku przynajmniej 20 osob posiada routery wifi pracujace na 2.4 GHz lacznie ze mna i nie odnotowalem interferencji, fakt faktem iz UPC nie daje zbytnio dobrego sprzetu ale jakos to wyrabia. Zrob podstawowa diagnostyke, zapusc ipconfig /all , spinguj ten router z kompa czy wogole go widzi, wywal te MAC addresses i pusc go po DHCP, nawet jesli mialbys jakies straty sygnalu to i tak lapek powinien sie polaczyc bez zadnego problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Jesli masz router w domu to po cholere Ci weryfikacja MAC? Nie ma weryfikacji MAC bo jest ustawiona na automatyczne przepuszczanie, urządzenia się łączą z WIFI od razu i są rejestrowane w routerze. DHCP jest automatycznie przydzielane, kontrolka świeci i ma się dobrze. U mnie na komputerze jest na kablu, z ISP też wszystko OK. Moim zdaniem (podejrzewam) jest zasyfienie kanałów 2.4ghz (efektywnie tylko 3 kanały obsługuje).. Fale wifi mogą interferować. Nie u mnie, jest tylko jeden router u mnie, nie ma możliwości konfliktu. Ja podłączyłem lapka po kablu i problem znikł. Myślę że to nie jest rozwiązanie problemu Zrob podstawowa diagnostyke, zapusc ipconfig /all , spinguj ten router z kompa czy wogole go widzi, wywal te MAC addresses i pusc go po DHCP, nawet jesli mialbys jakies straty sygnalu to i tak lapek powinien sie polaczyc bez zadnego problemu. Wszelkie ipconfigi zrobione, wszystko się zgadza, DHCP jest, neta dalej nie ma. Prawdopodobnie problem leży w routerze i złej konfiguracji. Będę dumał dalej a jutro dzwonię do operatora. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Ale sprawdzić czy na kablu pójdzie możesz.Zawsze to jakaś informacja... Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Ale sprawdzić czy na kablu pójdzie możesz.Zawsze to jakaś informacja... jarrino ja Cię lubię ale nie wyjeżdżaj z takimi bzdetami, tak działa na kablu. Bardzo cenna informacja. Temat zawieszam bo tak jak pisałem wyżej, problem leży gdzieś w routerze. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Nie chciałem urazić,przepraszam... Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Daj spokój jarrino, przecież wiem że jesteś równy gość Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Ale trochę się wytłumaczę.Tak szybciutko.Wpadłem w temat i nie zobaczyłem autora,nie zwróciłem po prostu uwagi a potem to już poszło.No teraz to już wiem,że bez sensu.Pozdrawiam... Cytuj Link to post Share on other sites
Dankan600 3 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Hej, A probowales na sztywno ustawic IP?, zrob screena polaczen sieciowych i wstaw, jak to wyglada od strony ustawien, to jest tak banalna rzecz i musi dzialac, no chyba ze naprawde router jest walniety. Jesli konfiguruje ipv4 to kwestia moze byc nieodpowiedni sterownik wifi na lapie, czekam na screena... a i napisz jakiego masz providera neta Cytuj Link to post Share on other sites
dvbbs 15 Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 na telefonie też nie masz neta po wifi ? Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Mam i działa znakomicie. Cytuj Link to post Share on other sites
AdiPL 19 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Proponuję ręcznie przydzielić IP w kompach łącznie z DNS. Sam po sobie wiem, że przydzielenie z automatu lubi się walić w windzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts