Skocz do zawartości

(Do 1700zł) Asus R556LD czy Toshiba L50 ?

Recommended Posts

Chciałbym na dniach kupić laptop za kwotę w granicach 1700zł. Służyłby w weekendy na uczelni i w momencie dłuższych wyjazdów typu wczasy. Przeznaczenie to oczywiście korzystanie z internetu, dokumenty (office), czasem jakiś film. Grywam też na stacjonarce w gry Blizzarda typu wow, hots, sc, diablo 3 itd.. i dobrze by było, gdyby przynajmniej niektóre z nich działały płynnie na low/medium detalach. Jak narazie zainteresowały mnie 2 modele lapków:

Asus R556LD-XO482H (i3 1.90GHz, 4GB ram ddr3 1600MHz, GeForce 820M 2GB ddr3)

http://www.x-kom.pl/p/221613-r556ld-xo482h-i3-4030u-4gb-1tb-dvd-win8-gf820.html

Toshiba L50-B-11L (i3 1.70GHz, 4GB ram ddr3 1600MHz, Radeon R7 M260 2GB ddr3)

http://www.x-kom.pl/products/216430/show

Bardziej przemawia do mnie Asus ze względu na matową matrycę, 250GB większy dysk i lepsze taktowanie procesora. Przed podjęciem decyzji chciałbym poznać opinie bardziej doświadczonych ludzi chyba, że polecicie mi coś jeszcze innego :)

Przy okazji chciałbym spytać o tą aukcję z nieoznakowanym Lenovo:
http://allegro.pl/laptop-lenovo-gamer-4x2-4ghz-12gb-500-radeon-500zl-i4837502490.html

1650zł za 12gb ram i 4 rdzenie 2.40GHz ?

Edytowane przez A-lusions

System obowiązkowo musi być? Bez systemu w tych granicach masz dwie fajne opcje do gierek między innymi:

Acer Aspire E5-571G z i3ulv i GT840

Asus R510LN z i3 ulv i GT840

GT840 to sporo lepsza karta niż GT820 i lepsza niż radeon R7. Na plus w ASUSIe wykonanie i temperatury, w Acerze dobra bateria. Jesli system obowiązkowo to toshiba będzie najlepszym wyborem.

System nie jest obowiązkowy. Dzięki za odpowiedź, czy możesz mi powiedzieć, dlaczego toshiba jest lepsza od asusa, którego podałem? I czy dopłata 100zł przy mniejszym o połowę dysku i mniejszymi taktowaniami procesora względem lepszej grafiki rzeczywiście się opłaca (jeśli chodzi o te 2 modele asusów)?

Edytowane przez A-lusions

Różnica wydajnościowa między kartami grafiki jest większa niż te 0.2GHz na procesorze. To tak naprawdę już zalezy od Ciebie i przy czym głównie laptop będzie używany. Przy korzystaniu z internetu w żaden sposób nie odczujesz tej różnicy w taktowaniu. radeon R7 to sporo lepsza karta niż GT820, a GT840 to lepsza karta niż radeon R7.

Nie chciałbym zakładać nowego tematu, a borykam się z podobnym problemem, potrzebuję jak najwydajniejszego laptopa w tym przedziale cenowym, bez systemu. Znajdzie się coś oprócz tego acera i asusa?

Najwydajniejszego do czego? Co będziesz na nim robił, to ważne.