arg88 0 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Mam na oku dwa laptopy Lenovo które prawie są identyczne. Na moje oko różnią się tylko kartą grafiki, dyskiem i pamięcią ram. Niestety nie znalazłem żadnych informacji o nVidia Geforce GT 840M 2GB. Która karta jest lepsza, GT 840M 2GB czy 840 GBM Jaka jest różnica między 1000GB + 8SSHD a 1000 GB SATA 5400 obr. Express Cache 8 GB ? Który laptop jest lepszy Waszym zdaniem? Oto pierwszy w cenie 2302 zł Parametry:Przekątna ekranu: 15.6 caliRozdzielczość: 1920x1080Procesor: Intel® Core™ i7-4510U Processor (4M Cache, up to 3.10 GHz)Pamięć operacyjna: 4GBNapęd: DVD-/+RW Super MultiKarta graficzna: nVidia Geforce GT 840M 2GBAudio: wbudowany mikrofonDysk twardy: 1TB + 8SSHDPorty: USB 2.0x2Sieć: 10/100/1000MbpsSystem Operacyjny: DOSGwarancja: 12 miesięcyPeryferia: Bluetooth I drugi w cenie 2249 zł Procesor Intel Core i7-4510U (2 rdzenie, od 2.00 GHz do 3.10 GHz, 4 MB cache) Chipset Intel Lynx Point Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz) Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM 16 GB Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne) 2/0 Dysk twardy 1000 GB SATA 5400 obr.Express Cache 8 GB Wbudowane napędy optyczne Nagrywarka DVD+/-RW DualLayer Typ ekranu Błyszczący, LED Przekątna ekranu 15,6" Nominalna rozdzielczość 1920 x 1080 (FullHD) Karta graficzna NVIDIA GeForce 840M+ Intel HD Graphics 4400 Wielkość pamięci karty graficznej 2048 MB GDDR3 (pamięć własna) Dźwięk Wbudowane głośniki stereoWbudowany mikrofonZintegrowana karta dźwiękowa zgodna z Intel High Definition Audio Kamera internetowa 1.0 Mpix Łączność Wi-Fi 802.11 b/g/n/acLAN 10/100/1000 MbpsIntel Wireless Display (WiDi)Bluetooth Rodzaje wyjść / wejść DC-in (wejście zasilania) - 1 szt.VGA (D-sub) - 1 szt.HDMI - 1 szt.RJ-45 (LAN) - 1 szt.USB 2.0 - 2 szt.USB 3.0 - 1 szt.Wyjście słuchawkowe/wejście mikrofonowe - 1 szt.Czytnik kart pamięci - 1 szt. Bateria 4-komorowa, 2800 mAh, Li-Ion Zainstalowany system operacyjny Brak Dołączone oprogramowanie Brak Wysokość 25 mm Szerokość 384 mm Głębokość 265 mm Waga 2,40 kg (z baterią) Dodatkowe informacje Wydzielona klawiatura numeryczna Edytowane 2 Września 2015 przez arg88 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Brałbym drugi bo ma 8gb ramu, reszta podobna. Cytuj Link to post Share on other sites
Ernestynian 3 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Te dwa dyski to dokładnie to samo inaczej nazwane. GT 840M prawdopodobnie w obu konfiguracjach ma 2GB pamięci, reszta parametrów również jest identyczna. Tak jak olo brałbym drugiego - mało, że więcej RAM'u to tańszy Trochę nie na temat, ale sam kupowałem tego laptopa siostrze miesiąc temu i wybrałem i5. Tak jak ta i7 ma 2 rdzenie + HT i zaledwie minimalnie niższe taktowanie i cache - moim zdaniem nie warto dopłacać, to nie jest sprzęt do mocnego grania. Dodatkowo przestrzegam przed absolutnie tragiczną matrycą. Cytuj Link to post Share on other sites
arg88 0 Napisano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Matryca mnie nie obchodzi bo ja będę go używał jako element kina domowego. Kupuję bez sysytemu , czy przy takich lapkach dodają płytkę/pendriva ze sterownikami? Aktualnie mam laptopa acera aspire 5740g. Pomyślałem że wymienie go na stacjonarny bo i tak mam podłączonego go pod telewizor. Tak też zrobiłem ale okazało się że kupiłem słabszy PC niż ten laptop ;/ Dlatego mam pytanie, Czy te laptopy są lepsze od acera 5740g? to moja specyfikacja Ps. Lubie sobie czasem pograć, czy to lenovo ma szanse pociągnąć fallota 4? Producent AcerGwarancja 1 rok w serwisie zewnętrznymprzekątna ekranu LCD 15.6 cali matryca podświetlana diodami LED nominalna rozdzielczość LCD 1366 x 768 pikseli klasa gamingprocesor Intel® Core™ i5model procesora i5-430M (2.26 GHz, 2.53 GHz Turbo, 3 MB cache)ilość rdzeni 2 szt.wielkość pamięci RAM 4 GBtyp zastosowanej pamięci RAM DDR3 (1066 MHz)pamięć RAM rozszerzalna do 8 GBrodzaj dysku twardego magnetyczny (tradycyjny)pojemność dysku magnetycznego 500 GBnapęd optyczny DVD+/-RW DLdedykowana grafika takkarta graficzna ATI Mobility Radeon HD 5650pamięć karty graficznej 1024 MBwyjścia karty graficznej 1 x wyjście D-Sub 1 x wyjście HDMI typ akumulatora litowo-jonowypojemność akumulatora 4400 mAh czas pracy na akumulatorze (normatywny) 2.5 godz.karta dźwiękowa wejście mikrofonu stereo czytnik kart pamięci xD SD MMC MS-Pro Memory Stick komunikacja WiFi IEEE 802.11b/g/n modem analogowy LAN 1 Gbps Bluetooth interfejsy 4 x USB zainstalowany system operacyjny Windows 7 Home Premium 64 bit Edytowane 2 Września 2015 przez arg88 Cytuj Link to post Share on other sites
Ernestynian 3 Napisano 3 Września 2015 Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Co do sterowników to nie jestem pewien, ja wszystkie pobierałem z internetu. Te które dodają do urządzenia są zazwyczaj nieaktualne. HTPC słabsze od tego Acera? Zgaduję, że jakiś archaiczny sprzęt po znajomości kupiłeś Komputer w cenie tych Lenovo powinien pozwalać na grę w nowe tytuły w FHD, w nisko-średnich ustawieniach. Są wydajniejsze. Procesor nieznacznie (bo jednak porównujemy M z U), ale karta graficzna to już bardzo duży skok naprzód. Zakładając, że Falllout 4 będzie na zmodyfikowanym silniku ze Skyrim, przy obniżonej rozdzielczości (1366 x 768) i średnich ustawieniach powinieneś utrzymywać 30+ FPS. Cytuj Link to post Share on other sites
minimum 0 Napisano 3 Września 2015 Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Jeżeli zamierzasz głównie grać w jakieś gierki odpuść sobie laptopy z prockami oznaczonymi literką ''U'' - spore spadki wydajności w grach. A tak przynajmniej czytałem, gdyż są to procesory energoszczędne Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 3 Września 2015 Udostępnij Napisano 3 Września 2015 Jeżeli zamierzasz głównie grać w jakieś gierki odpuść sobie laptopy z prockami oznaczonymi literką ''U'' - spore spadki wydajności w grach. i7U jest mniej więcej na poziomie i5M, więc to nie taki zły wybór. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts