Skocz do zawartości

Który szeroki kąt do pełnej klatki wybrać? Obiektyw do Nikona

Recommended Posts

Hej wszystkim!

Pilnie potrzebuję rozbudować swoją optykę o jakiś jasny szerszy kąt. Mam body D610, zależy mi na czymś szerokim, od 35mm w dół i względnie jasnym (2.8 w dół). Najprzyjemniejszy byłby zoom, ale stałka też jak najbardziej da radę. Szybki i cichy autofokus będzie dodatkową zaletą!

Chwilowo wynalazłam takie:

Sigma mini wide 28mm 2.8 MC

Nikkor AF-S FX 35mm 1.8

Tokina 16-28mm 2.8

Nikkor AF 35mm 2.0

Może ktoś miał do czynienia z którymś z powyższych, albo może polecić coś innego w zakresie 2000zł?

Ja bym do listy ew. dodał Nikkora AF-S 20/1.8, nie jest to może wymarzone szkło no i kosztuje 2.8k.

Tokina na pewno warta uwagi, zbiera też niezłe recenzje.

Jedyny z listy, którego miałem to Nikkor 35/1.8 (FX), demon ostrości to to nie jest, ale po lekkim domknięciu było spoko, przynajmniej na D700.

A poza tym, to w tej cenie pozostają chyba tylko manualne w cenie poniżej 2k, więc co by wiele nie mówić AF będzie bezgłośny :D

• Popieram 1

Na nikoniarzach kiedyś już puściłam takie pytanie, dostałam dziesiątki odpowiedzi, które zakończyły się kłótnią o wyższości jednego nad drugim. Liczyłam na to, że pójdzie tu trochę bardziej gładko, bo mniej onanistów foto sprzętowych ;)

Nikkor AF-S 20/1.8 też gdzieś tam się zapisuje w moje "marzy mi się" ale budżet mi nie pozwoli do końca roku na nic lepszego, a potrzebuję teraz wybrać coś na szybko.

A masz możliwość podpięcia gdzieś np. tej Tokiny ? 

Wiesz, poza tym to spory rozrzut podałaś jak chodzi o ogniskowe ;) 

Zależy na jak bardzo szerokim kącie Ci zależy, tak mi się wydaje, jeśli bardzo, to pewnie brałbym Samyanga 14/2.8, o ustawianie ostrości nie ma się co bać przy takim kącie, ale jak coś węższego to pewnie skłaniałbym się ku Tokinie, jedno jest pewne, będzie dość  uniwersalna z tym zakresem.

• Popieram 1

A masz możliwość podpięcia gdzieś np. tej Tokiny ? 

Wiesz, poza tym to spory rozrzut podałaś jak chodzi o ogniskowe ;)

Zależy na jak bardzo szerokim kącie Ci zależy, tak mi się wydaje, jeśli bardzo, to pewnie brałbym Samyanga 14/2.8, o ustawianie ostrości nie ma się co bać przy takim kącie, ale jak coś węższego to pewnie skłaniałbym się ku Tokinie, jedno jest pewne, będzie dość  uniwersalna z tym zakresem.

Bardziej o reporterkę niż o architekturę, wiec aż taki szeroki mi nie będzie potrzebny. Zawężając, to 18-35, chodź najlepiej coś po środku. No właśnie muszę się zorientować, czy gdzieś w 3mieście jest ta Tokina, żeby podjechać i zobaczyć jak to śmiga.

Nigdy nie korzystałam z żadnego obiektywu tej firmy, dlatego podchodzę dość sceptycznie, ale właśnie dobre recenzje mnie zachęciły. Chwilowo najbardziej się nastawiałam na tą stałkę Nikkora 35mm, ale kusi mnie zmiennoogniskowa.

Na nikoniarzach kiedyś już puściłam takie pytanie, dostałam dziesiątki odpowiedzi, które zakończyły się kłótnią o wyższości jednego nad drugim. Liczyłam na to, że pójdzie tu trochę bardziej gładko, bo mniej onanistów foto sprzętowych ;)

Nikkor AF-S 20/1.8 też gdzieś tam się zapisuje w moje "marzy mi się" ale budżet mi nie pozwoli do końca roku na nic lepszego, a potrzebuję teraz wybrać coś na szybko.

Niebardzo wiem, czy coś się zmieniło bo nie mam możliwości sprawdzenia nowych Tokin, ale jeżeli oczekujesz szybkiego i cichego AF to w starych modelach (28-70 FX, F/2.8) był szybki jak na motorek, ale i bardzo głośny. Nie mniej jednak poszedłbym w stronę albo Sigmy ART, albo Nikkora.

• Popieram 1

Sigma Art to chyba nieco drożej aktualnie niż 2k ? :) Sam bym brał gdybym wciąż używał dslr.

Z Tokiny miałem tylko 100/2.8, ale to.. troche inna bajka i chyba inne wymagania po mojej stronie, AF był (i to najlepsze co można o nim powiedzieć), ale była żyleta od pełnej dziury !

Kup przez neta Tokine :) zawsze bedzie te 14 dni na ew. zwrot :D

No, jeżeli nie należymy do onanistów to może wybrać ten z najlepszym zakresem :P ?

Ostatecznie nikt nie udzieli tobie "właściwej odpowiedzi" czy odpowie ci bardziej obiektyw 16 czy 35mm..

Sigma Art to chyba nieco drożej aktualnie niż 2k ? :) Sam bym brał gdybym wciąż używał dslr.

Z Tokiny miałem tylko 100/2.8, ale to.. troche inna bajka i chyba inne wymagania po mojej stronie, AF był (i to najlepsze co można o nim powiedzieć), ale była żyleta od pełnej dziury !

Kup przez neta Tokine :) zawsze bedzie te 14 dni na ew. zwrot :D

W sumie racja, nowa na pewno :). W 28-70 był tak jak pisałem - jak na motorek całkiem szybki i bardzo celny. Ale okropnie głośny. Natomiast z ostrością mam dokładnie to samo odczucie - super ostry od pełnej dziury. A skoro reporterka to może właśnie Sigma z Hsm 24-70: mega ostry, bardzo szybki i cichy. Tylko nie wiem czy nowy się zmieści w dwójce. Trzebaby konkretnie sprawdzić.

Nie zależy mi na nowym :) mogę kupić używkę, byleby było jak focić przyzwoicie. Mój zoom niestety ma odprysk na soczewce i trochę mydli na brzegach, dlatego chcę się go pozbyć. Pytam o opinie, bo chciałabym wybrać jak najlepiej w swoim zakresie cenowym a nie mam żadnego doświadczenia z żadnym z tych szkieł.

A teraz jeszcze sobie tak myślę, może to SIGMA EX DG HSM 17-35mm 2.8-4 - miał ktoś z tym do czynienia? Bo pokrywa cały zakres interesujacych mnie ogniskowych i mieści się w cenie...

No i SIGMA ART 30 mm 1.4 ? Co myślicie?

Muszę się dziś na coś zdecydować.

Edytowane przez TaRuda

Jasne rozumiem - to powiem tak: jeżeli możesz sobie pozwolić na któregoś ARTa, to polecam: fajna ostrość, bardzo fajny bokeh i ogólnie świetne możliwości. Co do tej 17-35 - nie będzie Ci przeszkadzać to, że się ściemnia? Na testach wygląda całkiem przyjemnie, choć ja nie wiem czy mimo to nie wybrałbym 24-70 Sigmy. Stałe 2.8 światełko, pewna jakość. A jeżeli wchodzi w grę używany sprzęt to można dostać za 2000 czasem, teraz jak patrzę do nikosia masz za 2150 z polarkiem Marumi. Jak go sprzedasz to wyjdziesz poniżej ;).

• Popieram 1

A co lepiej?

Sigma 24-70 2.8 IF EX DG HSM za 1800 używka czy głodzić się przez miesiąc i jednak dołożyć do Sigmy 18-35 1.8 ART ?

Oczywiście już się naoglądałam drogich szkieł i wiadomo, chciałoby się porzucić rozsądek i brać! Pytanie, czy jest aż taka duża różnica, że warto?

A jaka jest różnica między Sigmą 24-70 2.8 IF EX DG HSM a Sigmą 24-70 2.8 IF EX DG Macro? Tylko ten szybki napęd, czy coś jeszcze?

Oglądałam sample z jednego i z drugiego obiektywu i szczerze mówiąc sample z tej drugiej mnie urzekły, a jest o połowę tańsza.

Wg testów wychodzi na to, że HSM jest też dużo ostrzejsza - nie miałem nigdy tej z Macro. W testach wychodzi, że głównie obszar około 40mm jest dużo mniej ostry w wersji bez HSMu. Aczkolwiek to może być kwestia sztuki - mam S 24-70 EX DG Asph. (jeszcze starsza wersja), i moja sztuka jest ostra na pełnym zakresie dla przykładu, co ponoć nie było regułą w momencie jej wychodzenia ;).

@Deathstar, od Ciebie nie chce :P widziałem za dużo na Twojej stronie ;)

Miło ;). Przy czym moje fotki z Sigmy 24-70 to są z pierwszej wersji - EX DG Asph. bo tą aktualnie posiadam. Także jak będziesz chciał to mogę puścić parę prosto z puszki dla sprawdzenia sobie różnicy w ostrości pomiędzy nią a HSMką :P.

Miło . Przy czym moje fotki z Sigmy 24-70 to są z pierwszej wersji - EX DG Asph. bo tą aktualnie posiadam. Także jak będziesz chciał to mogę puścić parę prosto z puszki dla sprawdzenia sobie różnicy w ostrości pomiędzy nią a HSMką .

A to w takim razie chcę !! :) 

Świetny wybór :). Pochwal się potem swoimi fotkami, powinnaś być bardzo zadowolona bo to jest na prawdę świetny obiektyw reporterski - szybki, cichy, celny i bardzo ostry :).

No teraz nie mogę się doczekać aż przyjdzie. W sobotę będę focić, także coś tam podrzucę pewnie po weekendzie :)

A to w takim razie chcę !! :)

W takim razie postaram się dać dokładnie tak jak Rudzielec po weekendzie - będzie porównanie 1 do 1, stawiam że mój obiektyw zostanie zdeklasowany :D. Ale ja tam głównie i tak korzystam z 135mm ostatnio (soft focus do Canona: jak nie włączamy funkcji jest piekielnie ostry, jak włączymy to mamy fajne rozmycie które dużo daje w obróbce). Ewentualnie, ale to wkrótce pewnie zostanie użyty: Jupiterek, i ogólnie pokochałem stare obiektywy. Planuję niedługo dołożyć Petzvala do swojej kolekcji... zaboli finansowo, ale w Polsce tylko parę osób go ma ;).

No teraz nie mogę się doczekać aż przyjdzie. W sobotę będę focić, także coś tam podrzucę pewnie po weekendzie :)

Jasne, napisz też jakie warunki miałaś i jak się AF spisywał. Choć tu jestem pewien że się nie zawiedziesz :).