Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam problem z moim procesorem w laptopie lenovo y70-70 posiadam wnim http://www.notebookcheck.pl/Intel-Core-i7-4720HQ.132510.0.htmltaki o to procesor i dziala mi on jedynie w 2.55ghz a w grach tzw. turbo powinien dzialac 3.5 ghz co zwiekszyloby licze fps .

Prosze  pomoc

PS.

Dodam ze czasami zdarza sie ze procek spada do 1.77ghz co sprawia problem w graniu

Masz moze steam? Kolega polecil mi jakis program i nagle podskolczyl mi rocek do 3.5 i fpsow bylo wduzo duzo wiecej ale to byl jakis program od intela do podkrcania procka.

Szczerze kompletnie nie wiem jak to sie robi 

Pozdrawiam

P.S

Jak sprawdzic temeprture CPU? oraz mozliwe ze wystepuje

Gdy mialem tego procka na 3.5ghz to chwile bylo dobrze ale co chwile jak temperatura wzrastala to procek spadal do 0.7 ghz i to uniemozliwialo gre

POZDRAWIAM

Mam pytanie to jaki jest powod tego ze w turbo powinien ten procesor dziala 3.4 a dziala w grach tylko 2,55 co powoduje duze straty w fps? Zaktualizowanie biosu moze pomoc?

Dodam gdy jestem w pulpicie czasami zalacza sie procesor na 3.38 lecz gdy wchodze do cs spada do 2.55

Cytat z recenzji : " ... Niestety omawiany laptop nie do końca zasługuje na pochwały pod względem termiki. Wspomniane niewygórowane temperatury pod pełnym obciążeniem mają bowiem ścisły związek z występującym w tym trybie zaniżeniem taktowania CPU. "

Pewnie nie wyrabia podczas grania. Jak chcesz usmażyć koniecznie sobie tego laptopa to pozostaje zastosować ThrottleStop i ugotować procesor. Zawsze możesz kupić sobie nowy na Alledrogo. 

Temperatura jest ok poniewaz procek dziala na 2.5ghz a przy 3.5 jak kiedys kolega mi powiedza jak to zrobic to wariowala do 97.86 stopni i co chwile taktowanie procesora spadalo do 0.ghz co uniemozliwialo gre poniewaz strasznie scinalo.

Ide pograc niedlugo sie odezwe

POZDRAIWAM :)

To jest całkowicie normalne w laptopach za takie pieniądze.

Jeżeli ustawiasz taktowanie CPU na sztywno to się nie dziw, że temperatura dobiega do 100 stopni.

Taktowanie nie mogło spaść do zera. Każdy procesor ma określone najniższe taktowanie, z jakim może działać.

Edytowane przez dawid12345678

Układ chłodzenia jest identyczny, ale za moją radą kolega wymienił pastę termo-przewodzącą. Jeżeli gra, to na czystej, płaskiej powierzchni.

Nie rozumiem ludzi, którzy postępują jak Autor. Przecież wystarczy poświęcić 5 minut, aby było wiadomo, że w tym modelu lepiej procesora 'nie ruszać'.

Wszystko fajnie tylko nie każdy normalny użytkownik myśli o wymianie pasty, czy stosowaniu bardziej wymyślnych upgradów. Normalnie to powinno działać z założenia przez 2-3 lata bez większych zgrzytów. Jednak Lenovo i nie Lenovo robi komputery do "grania" które dosyć mocno się przy tym grzeją. Z założenia granie zajmuje chwilkę, więc gdzie tu sens i logika. A wszystko przez zbytnią miniaturyzację.

Normalnie to powinno działać z założenia przez 2-3 lata bez większych zgrzytów. Jednak Lenovo i nie Lenovo robi komputery do "grania" które dosyć mocno się przy tym grzeją.

Prawie żaden producent nie stosuje dobrych past termo-przewodzących.

Z założenia granie zajmuje chwilkę,

No różnie to bywa.