Skocz do zawartości

Riser Rodzaj i wpływ Wydajności

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie tworzenia obudowy i potrzebuje troszeczkę przenieś kartę.

Przeglądając internet patrząc na opinie ludzi nigdzie nie mogę wyszukać konkretniej opini na temat Riserów.

Także czy Riser Miałby wpływ na wydajność Karty Graficznej.Zakładam ,zę tak ale czy są to ogromne opóźnienia ? Stara wydajnośc w wielu procentach ? czy to w ogóle bedzie zauważalne w takim Starszym GTX260 lub GTX560.Jeżeli tak to który riser  Lepiej wybrać ? Czy np ten kątowy Riser prawie całkowicie wyrzuca wszelkie opóźnienia ale 190mm Riser już tak ?

1.Riser 190mm Długośc

http://www.mediafire.com/convkey/6717/xbqxmbiyzx9yrs03g.jpg

2.Riser 2.5cm

http://www.mediafire.com/convkey/97ee/hr9nblc2k43brc43g.jpg

Dziekuje i Pozdrawiam

Jaką masz specyfikację komputera? Jeśli podłączysz pod to takiego G1 albo co innego z potężnym radiatorem, który jak wiadomo sporo waży to karta będzie mogła po pewnym czasie wyłamać slot PCI-E, albo wypaść z niego ( przy PCI-E na płycie masz zatrzask, a przy riserze nie)  :/

• Popieram 1

Słuszna Uwaga zwłaszcza ,że dzisiejsze karty są trochu masywne :P

Płyta główna - GIGABYTE GA-H61M-s1

Karta graficzna - Nvidia Geforce 260GTX MSI choc planuje zmianę na 560.

Wiem sprzęt nie za nowy ale nie służy do grania ;P

Na kompie dużo ale nie gram za bardzo także taka wydajność do renderingu GPU mi starcza.

Co do utrzymania to myślałem zrobić mocowanie karty przykręcone dosyć solidnie do całej konstrukcji z jakimiś podporami hah :P

Gorzej z tym zatrzaskiem jak piszesz :(

Jeśli twoja obudowa jest typowym towerem to luz.

Jeśli tylko dobrze je wykonasz podpory to zatrzaski nie będą potrzebne.

Zauważ także, że będą mogły być potrzebne wycięcia w slotach (chodzi mi o to, że między każdym slotem jest kawałek metalu, który może kolidować z wejściami) Jeśli masz narzędzia, czas i plan jak, co itd. to możesz zaryzykować. po zmianie gpu być może, że będziesz musiał wymienić "podporę" jeśli laminat 560 będzie wystawał poza śledź albo jeśli twoja karta wystaje poza śledź, a nowa nie będzie. Jeśli już się zdecydujesz to pamiętaj, żeby podpory nie były z materiału przewodzącego prąd. Odpowiednio spiłowana kostka tworzywa się idealnie nada  ;) Jedynym zagrożeniem dla karty może być to, że generacja 2xx (czyli 260 też) były z tego co mi wiadomo gorącymi kartami. Wymierz także kartę na szerokość czy się zmieści od slotu PCI-E ( oczwiście dolicz riser ) na szerokość

PS. Nadal mnie zastanawia dlaczego chcesz wykonać taki zabieg?

Edytowane przez TqubiksPL
  • Popieram 1

Fakt w tym,że nie mam obudowy na razie tworze jej projekt mam już sporo do tego częsci ale jeszcze karta mi pozostała nie jasnością.Bardzo trudno mi wyjaśnić moje wydziwiania ale moją koncepcją jest hmm...

W blenderze na szybko ułożyłem to aby pokazać.

http://www.mediafire.com/convkey/aca0/u22qvdzyt6hcjh94g.jpg

Chciałbym aby na całej platformie były ułożone wszystkie podzespoły komputera.Były by one pokryte szkłem i było by to całkiem płaskie.Zaś po drugiej stronie (od dołu)Były by powycinane dziury na ewentualnie chłodzenie .Między innymi do karty graficznej która by wystawała już po za płytę główną.Gdyby karta stała pionowo cała obudowa musiała by być o wiele wyższa a to by psuło moją koncepcje :) Dlatego użycie Risera było by dla mnie bardzo pomocne :) A więć jak myślisz taki kątowy Riser nie spowolni Karty :D

Test, który przedstawiłem w pierwszym poście były przeprowadzone na kablu a tutaj jest mały kawałek pcb. Poczytałem trochę tez co do tych riserów i myślę że spadek wydajności będzie, ale nie aż tak drastyczny jak w przypadku kabla. Obstawiam, że mniej niż 10%, ale mogę się mylić  :D

Co do stołu to zapraszam na workloga na naszym kochanym benchu z chęcią pooglądam jak ci idą prace, a inni użytkownicy na 100% nasuną ci jakieś dobre pomysły  ;)

Miłego modowania!  :D

A do tego projektu to pomyśl o bardziej rozbudowanym systemie chłodzenia. 

Karta ma wentyle/turbinę od góry gdy jest podłączona pod riser. Zastanowiłbym się nad takim układem chłodzenia ( to tylko sugestie)

1) zimne powietrze jest zasysane od spodu, a po bokach są wentylatory wysysajace gorące powietrze

2) zimne powietrze od boków dziury wentylacyjne w plexi 

3) z lewej strony zimne jest zasysane a z prawej wysysane lub na odwrót

Pomyśl także na przód gdybyś rozbudowywał sprzęt. Więcej miejsca na dłuższą grafikę, miejsce na wyższy cooler itd. żebys nie musiał przebudowywać stołu, ale to w razie "w"

Edytowane przez TqubiksPL
  • Popieram 1

Dziękuje serdecznie za zainteresowanie się tematem i za wszystkie odpowiedzi :)

Proszę uwierzyć te informację były dla mnie bardzo cenne dzięki :)

Z miła chęcią przy okazji oglądnę inne projekty i nabiorę innych koncepcji :P podoba mi się to forum :D

Co do Risera to cena nie jest kosmiczna więc kupie i spróbuję sam, wykonam test i zobaczymy.

Jeżeli nie będzie dużo % spadku to zostawię ale jeżeli będzie bardzo dużo to dam znać i wymyślę coś innego :)

Pozdrawiam !

• Popieram 1

co do risera na tasmie bez przesady, w koncu w plycie glownej tez masz sciezki i sa jakies duze opoznienia z tym zwiazane? Jezeli riser ma normalne kabelki a nie jakies cienki niteczki z nie wiadomo jakiego materialu (co sie zdarza w tych sciagancyh z chin) to nie powinno byc roznicy wiekszej niz max 5%. Nie zapominaj, ze risem powinien miec takze zabezpieczenia - sama tasma nie jest najbezpieczniejsza, i niezbedne jest dodatkowe zasilanie (wtyczka molex) bo na niektorych plytach inaczej nie wyrabia (np inny niz slot niz glowny x16 dla karty graf.).

Edytowane przez kerios83
  • Popieram 1