tytyt 0 Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Witam. Poszukuje jakiegoś urządzenia z systemem. Generalnie mam już 2 telefony firmowy i prywatny a ten będzie taki prywatno-służbowy. Nikt raczej nie lubi czytać ciągłego tekstu więc napisze resztę w podpunktach: 1. Co do ceny to do 150-300zł, używany raczej. Myślę że najlepiej z Windows Mobile. 2. Generalnie telefon ma służyć do rozmów, sporo tekstu/SMSów też będę pisał. Zastanawiam się czy lepiej wziąć jakiś ze zwykłą klawiaturą, czy qwerty czy z dotykiem? Jak się w ogóle pisze tekst na dotykowcach? Na qwerty raczej szybciej niż na zwykłej klawiaturze? 3. Telefon musi mieć możliwość nagrywania rozmów - ale to chyba każdy z WM po zaintalowaniu jakiegoś programu będzie miał taką możliwość? Telefony z Androidem mają tylko z tym problem z tego co słyszałem... 4. Myśle, że jeśli byłby to jakiś telefon z większym ekranem, WiFi było by fajną opcją (w sumie chyba prawie każdy telefon z WM ma WiFi). 5. Czy OperaMini (w javie) uruchomi się na WM? Wiem, że są inne przeglądarki, ale zależy mi na tym. 6. Dobrze by było gdyby takie urządzenie miało Dual-SIM, nosiłbym wtedy dalej dwa telefony zamiast trzech. Jeżeli nie będzie miał Dual-SIM to żeby przynajmniej adapter dual-sim tam działał...no ale jeżeli trafi się jakiś fajny nieobsługujący adaptera to może przeżyje jakoś. 7. Jakie macie propozycje? Ja znalazlem coś takiego: http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=1 ... ynthia_850 - nowy za ok 150zł z DUAL-SIM. SPV C550 - nowy za ok 200zł iMate SP3i SDA - nowy około 200zł HTC S710 - nowy 300zł SPV M650 - używany ok 300zł SPV M3100 - używany ok 250zł SPV M3000 - używany ok 200zł Samsung i600 - 200zł Samsung i780 - dotyk + klawiatura - za 300zł się uda kupić. Naprawdę podoba mi się ten model... 8. Jakie urządzenia z dotykiem + klawiatura (niekoniecznie qwerty)? Spodobała mi się taka kompilacja. 9. Jakie urządzenia z Dual-SIM na WM (no-name też mogą być)? Tak poza tym nie mam raczej żadnych wymagań. Dzwonić, nagrywać, wygodnie pisać, w miarę dobra bateria (długi czas rozmów..) Cytuj Link to post Share on other sites
Kiziea 4 Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Musowo Windows Mobile? Może coś nowego z Androidem, osobiście mam telefon z tym i tym system. Android bije WM pod względem szybkości, a procesory obydwóch telefonów nie różnią się za dużo. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Tak, tylko że najtańszy telefon z Androidem nawet używany przekracza budżet Mówię tu o LG Swift i HTC Dream. Cytuj Link to post Share on other sites
tytyt 0 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Raczej z Androidem za 200zł nic nie kupię, więc zostaje WM. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Musowo Windows Mobile? Może coś nowego z Androidem, osobiście mam telefon z tym i tym system. Android bije WM pod względem szybkości, a procesory obydwóch telefonów nie różnią się za dużo. Wszystko zalezy od kuchni, niektore WM potrafia byc szybsze i stabilniejsze od Androidkow, aczkolwiek sa to nieliczne przypadki. Raczej z Androidem za 200zł nic nie kupię, więc zostaje WM. Z tych co podales bardzo ciekawe sa modele M3000 oraz M3100. Sam posiadalem SPV M3000 aka HTC Wizard, byl to bardzo sensowny aparacik, do tej pory wychodzi do niego mnostwo romow, procesor da sie podkrecac, mozna spokojnie ogladac na nim DivX w jakiejs sensownej rzecz jasna rozdzialce. Czego musisz sie wystrzegac jezeli bys zdecydowal sie na Wizarda: - Wada fabryczna w postaci odpadajacego lakieru po bokach - warto poszukac sztuki, ktora ma "zeszlifowany" lakier - Tasma laczaca wyswietlacz z klawiatura dosc szybko powodowala zwarcie, warto poszukac sztuki z wykonanym "tasma-modem". Jak masz jakies pytania to wal na PW czy Gadu. Cytuj Link to post Share on other sites
tytyt 0 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Właściwie to najpierw muszę się zdecydować co będzie najwygodniejsze. W grę wchodzi dotyk + jakaś klawiatura. Jaki typ lepszy?: SPV M3100 (duży dotyk + wysuwana qwerty) Samsung i780 (mały dotyk + qwerty) MIO A702 (mały dotyk + zwykła klawiatura) Który układ sterowanie mi polecicie? Chciałbym też mieć możliwość pisania SMSów w autobusie, w poczekalni. Zawsze miałem tylko telefony ze zwykłą klawiaturą i jakoś sobie średnio wyobrażam pisać szybko i bezproblemowo SMSa na dotyku czy qwerty...no ale chyba warto spróbować. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 QWERTY zarowno w M3000 jak i w M3100 sa zadziwiajaco perfekcyjne. Majac M3000 pobijalem predkosci pisania smsow, musialem az pakiety u operatora dodatkowe wykupic MIO ma ten plus, ze zdaje mi sie ma GPS wbudowany. To juz Twoj wybor, ja jestem za M3100. Cytuj Link to post Share on other sites
tytyt 0 Napisano 13 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 A jaka jest przepaść (różnica) pomiędzy WM dotykowym a niedotykowym? Oprócz tej oczywistej Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 13 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Masakra, w niedotyk nie warto sie ladowac raczej Cytuj Link to post Share on other sites
tytyt 0 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Doszedłem do wniosku, że najlepsza będzie niewysuwana klawiatura + dotyk. Przeglądnąłem oferty i wymagania spełniają:. Samsung i780 Asus P750 MIO A702 HP iPAQ 614c HP iPAQ 914c I-Mate Ultimate 8502 I-Mate Ultimate 8150 Pytanie finalne; i780 czy ewentualnie coś z tych 6 wymienionych? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Bralbym MIO ze wzgledu na GPS. Cytuj Link to post Share on other sites
tytyt 0 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Samsung też ma GPS, a poza tym mam już GPSa. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Ale nie jestem pewien czy to tez SirfStar, mniejsza o to, wez co Ci sie bardziej podoba Wez pod uwage wsparcie XDA. Cytuj Link to post Share on other sites
tytyt 0 Napisano 14 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Generalnie na brak urządzeń GPS nie narzekam, ale na i780 na pewno wypróbuje Automapę Wsparcie PDA? A cóż to takiego ważnego? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 XDA, nie PDA XDA-Developers.com Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 14 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 A cóż to takiego ważnego?To są różnorakie aplikacje, zmodyfikowane oprogramowanie, hacki. Krótko - ulepszają telefon Cytuj Link to post Share on other sites
tytyt 0 Napisano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 A XDA No jest, 6.5 można mieć na nim z tego co wyczytałem. To chyba Samsunga wezmę. Szkoda tylko, że niewiadomą jest czy adapter dual sim zadziała, będę musiał poeksperymentować (SIM2=zależy mi tylko na tanim przeglądaniu internetu). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts