Skocz do zawartości

Jaki wybrać [tani] telefon z Windows Mobile?

Recommended Posts

Witam. Poszukuje jakiegoś urządzenia z systemem. Generalnie mam już 2 telefony firmowy i prywatny a ten będzie taki prywatno-służbowy. Nikt raczej nie lubi czytać ciągłego tekstu więc napisze resztę w podpunktach:

1. Co do ceny to do 150-300zł, używany raczej. Myślę że najlepiej z Windows Mobile.

2. Generalnie telefon ma służyć do rozmów, sporo tekstu/SMSów też będę pisał. Zastanawiam się czy lepiej wziąć jakiś ze zwykłą klawiaturą, czy qwerty czy z dotykiem? Jak się w ogóle pisze tekst na dotykowcach? Na qwerty raczej szybciej niż na zwykłej klawiaturze?

3. Telefon musi mieć możliwość nagrywania rozmów - ale to chyba każdy z WM po zaintalowaniu jakiegoś programu będzie miał taką możliwość? Telefony z Androidem mają tylko z tym problem z tego co słyszałem...

4. Myśle, że jeśli byłby to jakiś telefon z większym ekranem, WiFi było by fajną opcją (w sumie chyba prawie każdy telefon z WM ma WiFi).

5. Czy OperaMini (w javie) uruchomi się na WM? Wiem, że są inne przeglądarki, ale zależy mi na tym.

6. Dobrze by było gdyby takie urządzenie miało Dual-SIM, nosiłbym wtedy dalej dwa telefony zamiast trzech. Jeżeli nie będzie miał Dual-SIM to żeby przynajmniej adapter dual-sim tam działał...no ale jeżeli trafi się jakiś fajny nieobsługujący adaptera to może przeżyje jakoś.

7. Jakie macie propozycje? Ja znalazlem coś takiego:

http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=1 ... ynthia_850 - nowy za ok 150zł z DUAL-SIM.

SPV C550 - nowy za ok 200zł

iMate SP3i SDA - nowy około 200zł

HTC S710 - nowy 300zł

SPV M650 - używany ok 300zł

SPV M3100 - używany ok 250zł

SPV M3000 - używany ok 200zł

Samsung i600 - 200zł

Samsung i780 - dotyk + klawiatura - za 300zł się uda kupić. Naprawdę podoba mi się ten model...

8. Jakie urządzenia z dotykiem + klawiatura (niekoniecznie qwerty)? Spodobała mi się taka kompilacja.

9. Jakie urządzenia z Dual-SIM na WM (no-name też mogą być)?

Tak poza tym nie mam raczej żadnych wymagań. Dzwonić, nagrywać, wygodnie pisać, w miarę dobra bateria (długi czas rozmów..)

Musowo Windows Mobile? Może coś nowego z Androidem, osobiście mam telefon z tym i tym system. Android bije WM pod względem szybkości, a procesory obydwóch telefonów nie różnią się za dużo.

Wszystko zalezy od kuchni, niektore WM potrafia byc szybsze i stabilniejsze od Androidkow, aczkolwiek sa to nieliczne przypadki.

Raczej z Androidem za 200zł nic nie kupię, więc zostaje WM.

Z tych co podales bardzo ciekawe sa modele M3000 oraz M3100.

Sam posiadalem SPV M3000 aka HTC Wizard, byl to bardzo sensowny aparacik, do tej pory wychodzi do niego mnostwo romow, procesor da sie podkrecac, mozna spokojnie ogladac na nim DivX w jakiejs sensownej rzecz jasna rozdzialce.

Czego musisz sie wystrzegac jezeli bys zdecydowal sie na Wizarda:

- Wada fabryczna w postaci odpadajacego lakieru po bokach - warto poszukac sztuki, ktora ma "zeszlifowany" lakier

- Tasma laczaca wyswietlacz z klawiatura dosc szybko powodowala zwarcie, warto poszukac sztuki z wykonanym "tasma-modem".

Jak masz jakies pytania to wal na PW czy Gadu.

Właściwie to najpierw muszę się zdecydować co będzie najwygodniejsze.

W grę wchodzi dotyk + jakaś klawiatura. Jaki typ lepszy?:

SPV M3100 (duży dotyk + wysuwana qwerty)

Samsung i780 (mały dotyk + qwerty)

MIO A702 (mały dotyk + zwykła klawiatura)

Który układ sterowanie mi polecicie? Chciałbym też mieć możliwość pisania SMSów w autobusie, w poczekalni. Zawsze miałem tylko telefony ze zwykłą klawiaturą i jakoś sobie średnio wyobrażam pisać szybko i bezproblemowo SMSa na dotyku czy qwerty...no ale chyba warto spróbować.

QWERTY zarowno w M3000 jak i w M3100 sa zadziwiajaco perfekcyjne.

Majac M3000 pobijalem predkosci pisania smsow, musialem az pakiety u operatora dodatkowe wykupic :)

MIO ma ten plus, ze zdaje mi sie ma GPS wbudowany.

To juz Twoj wybor, ja jestem za M3100. :)

Doszedłem do wniosku, że najlepsza będzie niewysuwana klawiatura + dotyk. Przeglądnąłem oferty i wymagania spełniają:.

Samsung i780

Asus P750

MIO A702

HP iPAQ 614c

HP iPAQ 914c

I-Mate Ultimate 8502

I-Mate Ultimate 8150

Pytanie finalne; i780 czy ewentualnie coś z tych 6 wymienionych?