Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat

Recommended Posts

27 minut temu, marik81 napisał:

Można w Polsce sądzić obywatela polskiego, za czyn popełniony w Polsce na podstawie kodeksu karnego innego państwa?

"Warunkiem odpowiedzialności obywatela polskiego za czyn popełniony za granicą jest zaistnienie podwójnej przestępności czynu (art. 111 § 1 KK). Czyn ten musi być zatem uznany za przestępstwo nie tylko w świetle prawa polskiego, ale także prawa państwa, na którego terytorium czyn popełniono."

https://www.ksiegarnia.beck.pl/media/product_custom_files/1/2/12111-prawo-karne-materialne-anna-zientara-darmowy-fragment.pdf

A nie czekaj pytasz o czyny popełnione w Polsce :) sorry nie doczytałem.

Więc pewnie co do zasady nie, ale musiałbyś doprecyzować o co dokładnie chodzi.

Edytowane przez pendzel_3

A nie czekaj pytasz o czyny popełnione w Polsce  sorry nie doczytałem.
Więc pewnie co do zasady nie, ale musiałbyś doprecyzować o co dokładnie chodzi.

No właśnie wydaje mi się to dziwne.
Nie wiem czy kojarzysz, ale jakiś czas temu w Pucku, gościu ściągnął ukraińskie flagi.
Tam sąd czeka na przetłumaczenie na polski artykułu 338 ukraińskiego kodeksu karnego.
Po co to sądowi to nie wiem, ale nasuwa mi się, że skoro chcą tłumaczenie to chcą mu właśnie postawić zarzut z tego artykułu.
15 godzin temu, marik81 napisał:

o co to sądowi to nie wiem, ale nasuwa mi się, że skoro chcą tłumaczenie to chcą mu właśnie postawić zarzut z tego artykułu.

Poniżej masz uzasadnienie prokuratury w tej sprawie.

d5OkfSp.png

pMa2Yof.png

Y7mCK9X.png

Więc niestety ale w świetle obowiązujących przepisów seems legit,

Ja mam inne pytanie, ile ten biegły krzyknie sobie za przetłumaczenie całego ukraińskiego KK, ile będzie ta cała maszkarada kosztować nas wszystkich płacących podatki. Jak by nie można tego zakończyć mandatowo, przecież nie spalił tej flagi czy jej nie podeptał.  Paranoje.

Edytowane przez pendzel_3
  • Że co, proszę? 1