Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat

Recommended Posts

W dniu 13.04.2022 o 10:26, BlackCoffe napisał:

*

qUKPqyGp575yVDUuzMfcFVJNE8M896n2.jpg

To ja pamiętam jak swego czasu uwaliłem kernel w Archu, bo coś tam sobie majstrowałem z nudów i wpisałem do terminala o jedną komendę za dużo. System oczywiście nie wstał, ale jakimś cudem miałem akurat na stanie Live USB. Zbootowałem z tego live, zrobiłem szybki chroot i zainstalowałem pakiet z kernelem z /var/cache/pacman/pkg. Reboot, wyjmuję pena i OS normalnie wstaje, awaria naprawiona w 3 minuty :D Ogólnie rzecz ujmując - Arch Linux pany!!! :peace:

W dniu 13.04.2022 o 22:31, BlackCoffe napisał:

c4oXPGj30N4RpmDb60OSPobYb0xOjzxO.png

Szczerze? Jak ktoś trzyma kota w kawalerce na 30-tym piętrze, to niech sobie wącha. Nawet mi takich "geniuszy" nie żal. Kot musi mieć przestrzeń do wychodzenia, czyli wynajęte mieszkanie w bloku odpada. Musi być dom z podwórkiem/ogrodem żeby kot mógł chodzić swobodnie po otwartej przestrzeni. W życiu bym nie zamknął kota w mieszkaniu bez możliwości wyjścia na zewnątrz.

• Haha 1

Reboot, wyjmuję pena i OS normalnie wstaje, awaria naprawiona w 3 minuty Ogólnie rzecz ujmując - Arch Linux pany!!! :peace:

Miałem ostatnio ciekawą sytuację z lapkiem brata na Win10. Leciała aktualizacja i wywaliło prąd a że bateria już cienka w nim była to się wyłączył.
Po ponownym uruchomieniu system nie wstał. Wyjąłem dysk, podłączyłem u siebie pod kompa przez USB i dysk był niewidoczny.
Podłączyłem pod sata, ustawiłem bootowanie pod ten dysk i dalej to samo, nie wstawał system.
Zostawiłem go na sata, znów zmieniłem bootowanie, ale już pod mój system i w momencie rozruchu pojawiła się informacja o naprawie dysku. Przemieliło i po restarcie dysk był widoczny z wszystkimi plikami brata.
Przełożyłem go więc znów do laptopa i o dziwo system wstał bez problemu.
Także ten Windows nie taki zły jak go malują i sugeruje ten obrazek.